Wordt het weer lente in e-commerce Nederland?

Een nieuwe lente een nieuwe AvO-bode. Een maand e-commerce nieuws in vijf minuten.

Hoopgevende CBS-cijfers
▶ Achteraf betalen bij iDEAL en Apple
▶ Temu’s Europese entree (o wee)
▶ BCC’s zoektocht naar onderscheid
▶ Zalando als logistiek dienstverlener
▶ Tesco’s online besteltoeslag
▶ Click & collect bij Zeeman
➕Action, Primark, Amazon, bol.com e.a.

Veel leesplezier!
#digitalcommerce #maartstaart

1. Zonniger cijfers

Na twee bomvolle Webwinkel Vakdagen volgden gisterochtend relatief zonnige CBS-cijfers over de online detailhandelsbestedingen in Nederland. Ze lagen afgelopen februari 6% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, al is omzet nog geen afzet. Edoch: de groei zit er weer in online. Hoopgevend, zeker omdat webwinkeliers vorig jaar tot ver in februari nog ‘profiteerden’ van de anderhalve meter en coronatoegangsbewijzen (maatregelen die de fysieke kooplust niet per se bevorderden). De pandemische meewind is gaan liggen, maar door de inflatie kwamen de internetbestedingen afgelopen februari toch een stuk hoger uit:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. Het nieuwe iDEAL is klaar voor de start

Online verkopers krijgen dit jaar te maken met een compleet vernieuwd iDEAL. Belofte: meer conversie dankzij een betere klantervaring. Shoppers hoeven niet meer naar hun eigen bankomgeving om een iDEAL-betaling te doen, nadat ze eenmalig een profiel hebben aangemaakt. Aan dat profiel kunnen ze ook adresgegevens en bezorgvoorkeuren toevoegen, om deze samen met hun betaalinfo te delen met ondernemers. Op dit moment worden betaaldienstverleners overgezet op de centrale technische infrastructuur (de zogenoemde iDEAL Hub). Zij zullen merchants informeren over de beschikbaarheid. “Een open hartoperatie”, noemde Amos Kater van merkeigenaar Currence de overgang naar het nieuwe iDEAL donderdag op de Webwinkel Vakdagen. “Met 3,5 miljoen betalingen per dag.”

Na de zomer zullen shoppers via een consumentencampagne worden gewezen op het nieuwe iDEAL. Daarna – Kater durfde er geen tijdvak op te plakken – komen er aanvullende diensten beschikbaar, zoals achteraf, op een bepaald moment of gespreid betalen. Zonder de renteregels die andere BNPL-aanbieders (Buy Now Pay Later) hanteren, benadrukte Kater. Daarmee gaat de grootste online afrekenmethode in ons land zich mengen op de achteraf betaalmarkt, waar ook Apple deze week in is gestapt (om te beginnen in de VS).

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ander nieuws uit de BNPL-hoek: Klarna brings smoooth shopping to ChatGPT

3. Daar is Temu

In de AvO-bode van januari schreef ik over Temu (spreek uit tie-moo), het Chinese webwarenhuis dat razendsnel tractie kreeg in de VS, aangejaagd door welkomstkortingen, winacties en gamified referrals. Temu is inmiddels ook live in Australië en Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk volgt naar verluidt een dezer dagen. Presenteerde eigenaar PPD Holdings Temu begin dit jaar nog als een ‘Online Marketplace for North American Consumers’, inmiddels wordt de internationale zuster van Pinduoduo op de corporate website aangeduid als mondiale marktplaats.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De vraag is niet of, maar wanneer continentaal Europa wordt aangeboord. Bij Temu, dat werkt met een innovatief customer-to-manufacturer-model, gaan de dingen snel. En als het bedrijf hier eenmaal is geland, zullen we dat gauw genoeg weten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

-> Leestip: Hoe cross-border e-commerce uit China uiteindelijk toch een bedreiging wordt (Chinakenner Ed Sander op de site van Emerce)

4. BCC zoekt toegevoegde waarde

“Het is best wel een beetje guur weer buiten”, zei Caspar Klinkhamer woensdag op de Webwinkel Vakdagen over de marktsituatie van BCC. “We zijn druk met het zoeken van onderscheidend vermogen.” De keten kampt met stijgende inkoopprijzen, huurkosten en lonen, en dat in “een enorme vechtmarkt die zichzelf afbreekt”, aldus de eerlijke CEO. De offline samenwerking met zusterketen Blokker werd geen succes, de online samenwerking met Wehkamp werd beëindigd. En nu? Aan de hand van een quiz met gekleurde briefjes (die herinneringen opriep aan een CDA-congres) verkondigde Klinkhamer zijn geloof – kan hij ook anders – in de combinatie tussen online en offline. BCC gaat zijn winkels wel drastisch verkleinen, schappen maken plaats voor tafels, producten voor domeinen. Er komen duurzaamheidshoeken, waar consumenten met al hun vragen terecht kunnen voor ‘eerstelijns hulp’. BCC heeft twee bedrijven overgenomen en samenwerkingen met andere gesloten om verschil te kunnen maken in verduurzaming. Daarnaast gaat de keten consumenten thuis ontzorgen in ‘alles met WiFi’, bijvoorbeeld met jaarlijkse check-ups door het nieuwe team voor tech support. Klinkhamer: “De organisatie heeft een tijdje stil gestaan, nu gaan we vaart maken. Gas erop, is mijn credo.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

NB met het Duitse Notebooksbilliger komt er komend kwartaal een concurrent bij op de Nederlandse online elektronicamarkt.

5. Zalando begonnen met multi-channel fulfilment

Zalando levert al jaren fulfilmentdiensten aan verkopers op zijn platform. Door producten centraal op voorraad te houden, kunnen orders van verschillende verkopers samen naar de klant worden verzonden. Scheelt tijd en geld.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zalando stelt inmiddels ook magazijnruimte beschikbaar voor bestellingen van partners in andere kanalen. Daarmee kunnen verkopers orders op hun eigen website of op andere platforms door Zalando laten verwerken:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In zijn jaarverslag schrijft Zalando over de pilot met ‘multi-channel fulfillment’, waarbij tien partners zijn aangesloten, waaronder Pepe Jeans. Op andere vlakken werpt Zalando nieuwe drempels op voor externe verkopers: vanaf 1 juli moeten ze een basistarief van € 40,- per maand betalen, kleinere merken worden van het platform geweerd.

6. Tesco brengt fabrikanten bezorgkosten in rekening

De Britse marktleider Tesco heeft fabrikanten tegen zich in het harnas gejaagd met de aankondiging van een toeslag op online verkochte artikelen. Want waarom zou alleen de supermarktketen opdraaien voor die minder rendabele tak van sport? De fabrikanten werd een sanctie in het vooruitzicht gesteld als ze niet akkoord zouden gaan met de nieuwe ‘fulfilment fees’, bedoeld voor een ‘more balanced approach’. Dat stond in een mail die de BBC onder ogen kreeg. Het zou gaan om 5 tot 12 pence per artikel (6 tot 14 eurocent afgerond). De soep lijkt uiteindelijk minder heet te worden gegeten, omdat Tesco de keutel intrekt: het bericht was bedoeld als “het startpunt van een conversatie”, is de lezing nu.

7. Click & collect bij Zeeman

Zeeman is begonnen aan een digitaal transformatieproces, om uit te groeien tot een omnichannel organisatie. Dat vertelden Annette Verhoeven en Romy Zaal donderdag op de Webwinkel Vakdagen. Alle systemen gaan op de schop. “Het doel is niet om voorop te gaan lopen, maar om klanten relevante en herkenbare beleving te bieden”, benadrukten zij. Hoog op het wensenlijstje staan in-store picking en click & collect, wat technisch tot op heden niet mogelijk was. Zeeman, dat een besteldrempel van vijftig euro hanteert voor gratis verzending (daaronder € 4,99), wil afhalen in vestigingen faciliteren. Daarnaast wil de keten bezorgorders gaan verzamelen in en verzenden vanuit winkels zo dicht mogelijk bij de klant, om te besparen op kilometers. Op de e-commerce afdeling van Zeeman werken 15 mensen, de shop is in alle zeven landen waar winkels zijn beschikbaar. Anders dan andere formules in het lagere prijssegment biedt Zeeman het gros van zijn assortiment (circa 80%) online aan.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … Action gaat beginnen met online verkoop in België. Anders dan Zeeman verkoopt deze discounter slechts een beperkt aantal artikelen online (only, meestal). Het zijn er zo’n honderdvijftig, en alleen nog in Nederland. In een terugblik op 2022 spreekt Action over een goede start van de webshop, met ruim driehonderdduizend bezoekers per week en een gemiddeld bedrag van ruim twintig euro per verkocht artikel. Dat is ruim negen keer de gemiddelde artikelverkoopprijs in de winkel (€ 2,20). Reden genoeg voor de uitbreiding naar de zuiderburen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … weer een andere discounter, Primark, berichten over een internationale uitrol van click & collect deze maand heeft tegengesproken. Het Ierse bedrijf doet momenteel ervaring op met afhalen in 25 Britse winkels. Weten wat er waar te koop is bij Primark? In ons land is de beller voorlopig sneller.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. … Amazon ongeveer vierduizend Nederlandse online verkopers heeft, volgens countrymanager Roeland Donker in een uitgebreid FD-artikel over de ‘uitgebleven kaalslag’. Ter vergelijking: bol.com heeft er ruim vijftigduizend.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. … de Twinkle100-aanvoerder twee- tot vierduizend banen denkt te kunnen scheppen in Lelystad, waar in 2028 de eerste fase van bol.com’s ‘meest ambitieuze dc ooit’ operationeel moet zijn. Aan de gemeenteraad liet logistiek directeur Vincent Weijers deze maand weten dat de start van de bouw voor 2025 gepland staat. Zo concreet werd CEO Margaret Versteden vorige maand nog niet#prognose

5. … E-commerce Nederland, vormgever van de aparte e-commerce cao, zich heeft aangesloten bij de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL) en daarmee bij het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL). In een convenant is vastgelegd hoe E-commerce Nederland (Picnic e.a.) “de e-commerce zal vertegenwoordigen binnen de VGL”, schrijft Levensmiddelenkrant. Een VGL-woordvoerder zegt tegen de vaktitel over de opvallende toenadering: “Belangrijk is dat we binnen de food één blok zijn, maar we hebben nog geen plan van aanpak op het vlak van de cao’s. We gaan dit punt nog samen met de sociale partners bespreken. We moeten samen met de vakbonden optrekken om er voor iedereen het beste uit te halen.” De huidige cao voor supermarktmedewerkers loopt begin juli af. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. … digital retail media een plek heeft verworven op een streamingplatform: Netflix-concurrent Roku gaat advertenties targeteten met behulp van first party shopper data van Best Buy. De samenwerking strekt verder: Roku brengt voor het eerst televisies onder zijn eigen merknaam op de markt, die exclusief bij Best Buy te koop komen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. … Welkoop zich, als grote winnaar van de Shopping Awards, de beste webwinkel van Nederland mag noemen. Angela Haneveer werd uitgroepen tot de eerste e-commerce manager van het jaar. “Mede door haar inzet, kennis en ervaring is Xenos van een traditionele retailer uitgegroeid tot een volwaardige e-commerce organisatie”, aldus juryvoorzitter Oscar Diele.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je las de AvO-bode van januari 203. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Plaats een reactie