We zijn er weer bij

Vele duizenden e-commerce professionals verzamelden zich gisteren in de Jaarbeurs voor de eerste van twee Webwinkel Vakdagen. De vijftiende editie, eindelijk dan toch, na alle coronaperikelen. Waarin Jan Baan vertelde over Omoda’s stappen in fashion en Gorillas over het hobbelige pad naar winstgevendheid. Je leest erover in een nieuwe AvO-bode, mijn persoonlijke maandoverzicht over digital commerce in Nederland. Waarin verder onder meer aandacht voor Wehkamp, Zalando, Amazon, Ochama, Wibra, Intergamma, Thuisbezorgd.nl en bol.com.

1. Omoda fast forward in fashion

Omoda stapte nog geen jaar geleden in fashion en dankt daar nu al ongeveer een kwart van zijn omzet aan. CEO Jan Baan vertelde gisteren over de boutique-ervaring die Omoda biedt, allereerst online. Op dit moment verkoopt het bedrijf alleen nog mode in de winkel bij zijn hotel in Utrecht, binnenkort krijgt fashion ook een plek in andere vestigingen van Omoda, te beginnen op het zogenoemde ‘fashion square’ in de nieuwe winkel in Dordrecht. Het Zeeuwse bedrijf pakt door in fashion: in september begint Omoda met de verkoop van kinderkleding én van kleding (naast schoenen) onder het eigen damesmerk Notre-V. Baan sloot de opening van winkels die primair om kleding draaien niet uit.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Meer verslaggeving over de Webwinkel Vakdagen lees je binnenkort op www.webwinkelvakdagen.nl

2. Naar een nieuw normaal

Het piept en het kraakt’, kopte ik boven de AvO-bode van afgelopen maand. Door een veelvoud aan factoren kampen webwinkeliers met teruglopende omzetten, na de pieken in coronatijd. Uit cijfers die het CBS vanochtend publiceerde blijkt dat de online detailhandelsbestedingen in mei 8,4% lager uitkwamen dan in mei vorig jaar. Kijken we eens niet naar de groeipercentages maar naar de index, dan zien we dat de internetomzet in mei (paarse bolletjes) dit jaar lager ligt dan in mei vorig jaar, iets hoger dan in mei 2020 en veul hoger dan in mei 2019 en 2018. Het is zoeken naar balans, zeker, maar wel op een hoger niveau.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zie ook de eerste Thuiswinkel Markt Monitor van dit jaar, waaruit blijkt dat de online verkoop van producten in Q1 met 18% is gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.  

3. Wehkamps weelde

Wehkamp toont zich erg content met zijn cijfers (7,3% meer omzet in het boekjaar tot en met 3 april jl.), die positief zijn beïnvloed door de overname van kleertjes.com en corona. Dat de omzet na de ‘coronaboost’ van 2020 op peil bleef, geeft topman Graham Harris vertrouwen. ‘Critici vroegen zich altijd af hoe we konden groeien en hoe we de strijd met de concurrentie aan zouden kunnen. Dat hebben we nu laten zien’, stelt hij in het FD. De brutowinstmarge steeg, de ebitda daalde, onder andere door hogere personeelskosten. Het bedrijf uit Zwolle wil nog meer overnames doen, ‘één of twee per jaar nu het tij meezit’ kopt het FD. ‘Wij zijn de beste koper voor veel andere webwinkels’, aldus Harris in de krant. Later dit jaar komt er een speciale website voor mannen (#echo), mogelijk volgt in 2023 een online outlet. 

4. Gratis verzending op zijn retour

Zalando, dat onlangs een winstwaarschuwing uitstuurde, brengt Nederlandse shoppers sinds kort verzendkosten in rekening bij orders tot € 19,90. Ze moeten dan € 2,95 betalen aan ‘standaard bezorgkosten’, hetzelfde bedrag als Wehkamp rekent bij orders onder de twee tientjes. In een aantal andere landen hanteerde Zalando al een soortgelijke drempel, nu heeft het bedrijf die op al zijn markten ingevoerd volgens Emerce.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het compromisloze gratis verzending en retour waar Zalando Europese markten mee opschudde is niet meer; eerder besloot het bedrijf al € 2,95 in rekening te brengen voor ‘langeafstandsleveringen’, ongeacht het orderbedrag. Net als bij Wehkamp is terugsturen overigens nog wel altijd gratis bij Zalando, anders dan bij Zara (sinds kort € 1,95) en H&M (€ 0,99).

5. Flitsers vragen meer

Ondertussen brengen ook flitsbezorgers klanten meer kosten in rekening ter (gedeeltelijke) compensatie van logistieke lasten. In de meeste Nederlandse steden rekent Gorillas inmiddels een toeslag van € 3,- voor orders onder de € 20,-, bovenop de standaard bezorgkosten ad € 1,80. Ontvang je toch een gepeperde rekening bij zo’n halveliterbeker karamel-met-zeezoutroomijs.

Concurrent Flink rekent hier tegenwoordig € 2,90 voor de bezorging van bestellingen tussen tien en twintig euro, orders onder een tientje accepteert het bedrijf niet meer. De actuele (financiële) marktontwikkelingen dwingen de flitsers om de tering naar de nering te zetten en sneller dan voorzien ‘scherpe keuzes te maken op het pad naar winstgevendheid’, aldus countrymanager Sadik Cevik gisteren op de Webwinkel Vakdagen. Hij vertelde dat Gorillas werkt aan flexibele bezorgtijden, waarbij klanten de keuze krijgen om een product ouderwets snel (‘expresslevering’ noemde hij het), binnen een half uur of bijvoorbeeld pas na een paar uur in huis willen hebben. Zo kan het bedrijf orders beter bundelen en efficiënter opereren, dat zal ook moeten.

NB 1 ShoppingTomorrow heeft dit onderzoeksjaar een expertgroep die zich toelegt op instant commerce en de bijbehorende impact op businessmodellen. De vraag is: hoe snel is snel genoeg?  

NB 2 Interessant is onderstaand plaatje uit een onderzoek van Stratably, dat de leversnelheid van Amerikaanse boodschappendiensten afzet tegen de grootte van hun assortiment.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

(Hoe zou zo’n plaatje er voor ons land uitzien? En hoe zou ’t eruit zien als je bezorgsnelheid afzet tegen bezorgkosten?)

6. Het land van Amazon

Amazon heeft er werk van gemaakt om niet duizenden, maar miljoenen producten binnen vijf uur bij Amerikaanse klanten hebben. Het plaatst de e-commerce reus ver buiten de rest van het veld:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Om zoveel spullen zo snel te kunnen leveren (en klantreisjes naar Walmart te reduceren), heeft Amazon de afgelopen jaren enorme lappen grond gekocht en bebouwd in de periferie van Amerikaanse steden. Daarbij concurreert het bedrijf met vastgoedreuzen als Blackstone en Prologis, waar het ook klantrelaties mee heeft. Amazon zou de afgelopen twee jaar voor minstens 2,2 miljard dollar aan grond en vastgoed hebben aangekocht, een voorzichtige schatting volgens Bloomberg. Het is te veel om nu zelf te gebruiken, zeker gelet op de getemperde online bestedingen, en dus zoekt Amazon naar huurders. Ondertussen heeft het bedrijf zich wel verzekerd van schaarse (en dure) grond aan de rand van dichtbevolkte gebieden, van waaruit de strijd om klanten in need for instant gratification kan worden gestreden.

7. Ochama: ‘Iedere retailer mag ons bellen’

JD.com, na Amazon en Alibaba de derde e-commerce speler van de wereld, timmert alweer een halfjaar aan de Nederlandse weg met Ochama. Een ‘gerobotiseerde Kijkshop met boodschappen’, schreef Distrifood eind vorig jaar bij de eerste kennismaking. In een recent interview met het vakblad vertelt Buying & Merchandising Director Guust van den Eijnden (ex-Ahold Delhaize) over de ambities van Ochama, dat de poort opent voor andere retailers: ze kunnen niet alleen gebruikmaken van het gerobotiseerde dc in Berkel en Rodenrijs, maar bijvoorbeeld ook van de app-infrastructuur: ‘Zo’n retailer krijgt dan de app in zijn eigen look-and-feel en de e-fulfilment die erachter zit. Elke retailer, food of non-food, Nederlands of buitenlands, kunnen wij stekkerklaar bedienen.’

7 x kort

Wat me deze maand verder op viel is dat …

1. … het boek over shopping in 2030, waar ik als eindredacteur bij betrokken was, via Thuiswinkel.org-directeur Marlene ten Ham in handen is gekomen van minister Micky Adriaansen van Economische Zaken en Klimaat.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … Wibra’s nieuwe webshop is gelanceerd in Nederland, inclusief web only deals. Klanten betalen € 4,95 voor de verzending, en ze moeten drie tot vijf dagen wachten op hun order. Schoonmaakwondermiddel Dasty is online duurder dan offline. Zo zal de webshop van de discounter winstgevend worden, verwacht Wibra.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. … Google zijn nieuwe Chromecast met Google TV deze maand doodleuk aanprees op Google.nl, goed voor alleen al gauw 80 miljoen desktop-bezoeken per maand. Je zal het maar hebben, zo’n etalage.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. … Intergamma inmiddels 20% van zijn omzet online boekt, zo leert een blik op de jaarcijfers. Er werd voor 280 miljoen euro bezorgd en afgehaald in Nederland en België vorig jaar. Onlangs sprak ik uitgebreid over de digitale stappen van Intergamma met directeur cross-channel Anouk Beeren. Het interview verschijnt later deze zomer in vakblad MIX. 

5. … de verkoop van reclameruimte door retailplatforms inmiddels zo’n beetje overal in Europa aan de orde is, schrijft Lengow in een uitgebreid en goed ontvangen rapport over retailmedia. Ook als Amazon buiten beschouwing wordt gelaten. Nederlandse marktplaatsverkopers kunnen onder andere reclameruimte inkopen bij About You, Amazon, bol.com, eBay, MediaMarkt en Zalando. Aanbieders van retailmedia zijn er in verschillende soorten en maten:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Waar Wehkamp (niet actief in retailmedia, en zeker niet in boodschappen) wordt genoemd zal mogelijk Albert Heijn worden bedoeld #foutje. De Zaanse grootgrutter startte eind vorig jaar met sponsored products. In een webinar zinspeelde Albert Heijn er deze maand op dat productsponsoring ook mogelijk wordt op zijn categoriepagina’s.  

6.  Thuisbezorgd.nl zijn commissie heeft opgeschroefd. Die kon nog wel verder omhoog, zei oprichter en voorman Jitse Groen begin 2018, toen Thuisbezorgd.nl de verkoop-fee verhoogde van 12% naar 13% en de hakken al in het zand gingen bij restauranthouders. Maar zij krijgen er veel voor terug … Zo bezien heeft het nog lang geduurd voor de commissie weer een procent stijgt (naar 14%), zeker ook gelet op de afnemende winstgevendheid van Thuisbezorgd.nl.

7. … bol.com (zakelijke) kopers over de gratis besteldrempel helpt met een tegoedbon. Ondergetekende nam de proef op de som en ontving de bon per post, los van het bestelde boek dat nog moest verschijnen. Ik bedacht me dat de levering gratis werd door er een tweede aan toe te voegen. En vervolgens dat dat staande praktijk is in e-commerce land.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je las de AvO-bode van juni 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

PS Felicitaties aan Kaartje2Go, AGU, Naduvi, Sligro, Wentsy, Yumeko en alle andere winnaars van de Shopping Awards.

Plaats een reactie