Waarom bezorgen supermarkten geen maaltijden?

Wel eens een warme maaltijd besteld bij Albert Heijn of Jumbo? Nee hè. Beide ketens deden enige ervaring op met maaltijdbezorging, maar de initiatieven staan op een (bijzonder) laag pitje. Waarom doen de grote supermarktketens niet meer om hun zogenoemde ‘maagaandeel’ te behouden, of vergroten? Je leest erover in de AvO-bode, vol e-commerce nieuws over de maand augustus, onder andere ook over aanhoudende groeicijfers, de boeken van bol.com, Omoda, Wijnvoordeel, Groupon, Markskramer en Boris Johson.

1. Niet warm voor warme maaltijd

“Albert Heijn heeft alles in huis om met deze trend (online maaltijden bestellen, AvO) mee te bewegen”, schreef de marktleider begin 2019 bij de introductie van Allerhande Kookt. Vanuit een eigen keuken aan de Bilderdijkstraat werden op proefbasis “maaltijden met de vertrouwde Allerhande-signatuur” bereid, voor bezorging door Deliveroo en Thuisbezorgd.nl in Amsterdam. “De volgende stap in foodservice” was gezet.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Hoewel eten bestellen nou niet bepaald minder populair is geworden sinds de introductie, is Allerhande Kookt niet opgeschaald. Sterker: de samenwerking met Deliveroo lijkt gestaakt. Op Thuisbezorgd.nl kunnen Amsterdammers vanaf het middaguur nog wel melanzane (foto), 6 andere maaltijden en 4 salades bestellen uit de ‘Albert Heijn Keuken’ (0 beoordelingen). In Eindhoven (12 beoordelingen) is het assortiment iets groter.

Hoewel eten bestellen nou niet bepaald minder populair is geworden sinds de introductie, is Allerhande Kookt niet opgeschaald. Sterker: de samenwerking met Deliveroo lijkt gestaakt. Op Thuisbezorgd.nl kunnen Amsterdammers vanaf het middaguur nog wel melanzane (foto), 6 andere maaltijden en 4 salades bestellen uit de ‘Albert Heijn Keuken’ (0 beoordelingen). In Eindhoven (12 beoordelingen) is het assortiment iets groter.

Ook Jumbo stapte twee jaar geleden in maaltijdbezorging via Thuisbezorgd.nl, om te beginnen in Groningen en later ook in Amsterdam en Utrecht. Ook aan die samenwerking lijkt een al dan niet voorlopig einde te zijn gekomen. Het roept de vraag op waarom de ketens (die over omzet op zichzelf niet te klagen hebben) geen hap nemen van de taartstukken die hun door een waaier aan bezorgformules- en platforms uit de mond worden genomen.

Natuurlijk is het kostbaar en bewerkelijk om Nederland met dark kitchens te bezaaien. Maar behalve ready to eat voorziet ook ready to heat in een behoefte. Daar liggen de supermarkten toch vol mee, met magnetronmaaltijden, net als met voorverpakte maaltijdsalades, poke bowls, sushi and the like. Waarom laten de supers deze markt liggen?

Het zal vooral een schaalverhaal zijn, want bij welke aantallen kan maaltijdbezorging (hot or not) uit? In hoeverre kannibaliseert flitsbezorging van maaltijden (en van wat niet al) het fysieke winkelbezoek? En is het niet raar dat Thuisbezorgd.nl en Deliveroo de supers aan de deur een gezicht moeten geven? Wordt het dan inderdaad tijd dat Albert Heijn en Jumbo zelf fietskoeriers met een zak of bak de straat op sturen?

2. Groei, nog steeds

De online bestedingen in de detailhandel groeien nog steeds, blijkt althans uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het CBS (#hoedan), met 11,1%. Daarbinnen zagen ‘webwinkels’ hun internetomzet in juli met 12,6% stijgen, ‘multichannelers’ met 9,0%. De totale bestedingen in de Nederlandse detailhandel lagen 3,4% hoger dan in juli vorig jaar. Het duidt erop dat we met zijn allen meer online blijven kopen. Dat de hevigste groeischeuten voorbij zijn, geeft misschien ook wel wat rust in de opmaat naar de koopjesbonanza in het laatste kwartaal van dit jaar.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


3. Hoe boert bol.com?

Meer cijfers dan, over bol.com, uit het kwartaalrapport van Ahold Delhaize. Mijn drie takeaways:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

* Met 24% meer ‘net consumer online sales’ groeide bol.com opnieuw flink, zij het (logischerwijs) minder hard dan in voorgaande kwartalen en (opvallend) minder hard dan zusterformules online deden; voor Europa rapporteerde Ahold Delhaize in totaal 27% online omzetgroei, wat erop neerkomt dat Albert Heijn, Delhaize, Etos en Gall & Gall online harder groeiden dan de Twinkle100-aanvoerder. De tijd dat Ahold Delhaize leunde op bol.com voor zijn e-commerce groei is voorbij, zeker als we de online prestaties in de VS meenemen (+ 61%).

* De verkopen van third party sellers (circa 47.000 stuks halverwege dit jaar) op bol.com lagen in Q2 26% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, tegenover de genoemde 24% voor het hele platform. De eigen verkopen van de primus inter pares groeien dus ook nog altijd flink.

* Bol.com boekt operationele winst, al is niet duidelijk hoeveel. Ook ligt het platform op koers om 2021 af te sluiten met double-digit return on capital.

Afgelopen week introduceerde bol.com een paar in het oog springende nieuwe diensten voor partners; ze kunnen merken registreren en zakelijke verzekeringen afsluiten op het platform.

4. Omoda cureert en inspireert

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het Zeeuwse Omoda zet een gedurfde nieuwe stap met de verkoop van kleding, niet in zijn 27 winkels, maar wel op zijn website. Er zijn items van ruim honderd merken te koop, waaronder labels die ook te vinden zijn bij Zalando, wehkamp, bol.com of About You. Of bij al deze partijen. Caroline van Kooten-Klein, hoofd van het kledinginkoopteam, zegt dat het aanbod langs de ‘Omoda-meetlat’ is gelegd. Centrale vraag: waar voelen mensen zich speciaal in? COO Jan Baan wijst onder meer op de uitzonderlijke inspiratie die Omoda biedt in kleding. Alle artikelen worden geëtaleerd met drie verschillende stylingopties en zijn gefotografeerd op drie verschillende modellen. “Een enorme klus”, volgens Baan, nodig om “écht waarde toe te voegen voor de consument aan het digitale winkelaanbod”.

5. Amazon-bezorgers spannen samen

Meer dan honderd Amerikaanse Delivery Service Partners van Amazon hebben zich aangesloten bij het Frontdoor Collective. De drijvende kracht achter het nieuwe micro-last mile delivery network is Penelope Register-Shaw, die eerder aan de wieg stond van Amazons eigen bezorgprogramma, maar constateerde dat de winstbeloftes aan de ondernemers op de weg niet waar werden gemaakt. Ze vertrok in 2018 bij Amazon, werkte drie jaar bij Walmart en geeft (schijn)zelfstandige bezorgers nu een stem. Sans rancune, zegt ze, maar: “These new entrepreneurs need another outlet for the machines that they’ve built, and that is the Frontdoor Collective.”

6. Wijnvoordeliger

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Nu supers en slijters nog maar maximaal 25% korting mogen verstrekken op alcoholische drank, is de markt veranderd. Dat merk je in de supermarkt, waar tegenwoordig veel wordt gestunt met een ‘tweede krat bier voor de helft’, maar je merkt het bijvoorbeeld ook bij Wijnvoordeel. Door de wetswijziging van deze zomer moeten de e-commerce cowboys uit een ander vaatje tappen. Zo is de ‘normale prijs’ van deze Casa Safra met € 3,34 gezakt, die van zijn gouden huisgenoot met € 3,00. Ook andere wijnen zijn aanmerkelijk voordeliger geprijsd, zo werd deze soepele en zwoele Villa de Adnos (I like) zomaar € 4,50 goedkoper. Da’s 43%. Sodeknetter!

7. DoorDash’ dubbele deuren

Dat de werelden van maaltijdenplatforms, supermarkten en flitsbezorgers samensmelten (zie ook de opening van deze AvO-bode) blijkt onder meer uit recente losse boodschappenverkoopinitiatieven van Hellofresh en Thuisbezorgd.nl. Bij uitstek illustratief voor de convergentie is de ontwikkeling van het Amerikaanse DoorDash. Het werd groot in maaltijdenbestellingen à la Deliveroo. Vorig jaar werd het aanbod van supermarkten en convenience-stores aan het platform toegevoegd; zo pikken Dashers, zoals de bezorgers worden genoemd, à la Instacart producten uit de schappen van onder meer 7-Eleven, Walgreens en aangehaakte supermarkten. Nu is daar DoubleDash, een combinatie: wie een maaltijd bestelt kan daar er direct tandpasta, fruit, schuursponsjes en chips bij bestellen, bijvoorbeeld. De dubbelorder wordt in één keer bezorgd, zonder extra kosten. Ook de inmiddels tientallen eigen dark stores (à la Gorillas, bingo!) zijn aan DoubleDash gekoppeld.https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=8803619118146661306


7 x KORT

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1.  … Boris Johnson blij is met de nieuwe banen die Just Eat Takeaway.com schept in het Verenigd Koninkrijk.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … Shopify over drie weken de stekker trekt uit zijn directe Amazon-koppeling. Het bedrijf, dat optrekt met onder andere Google en TikTok om Amazon tegenwicht te bieden, verwijst merchants naar de oplossingen van integratiepartners.

3. … ondernemer Marc Koster, onder andere bekend als medeoprichter van Create2Fit, een nieuw avontuur is gestart met Frisland. ‘De specialist in alle soorten frisdranken en candy’ koppelt een breed assortiment aan next day delivery (i.s.m. Trunkrs) als je voor middernacht bestelt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4.  … Groupon, stevig geraakt door de pandemie en daarvoor ook al zoekende, zich nu nadrukkelijk positioneert als marketplace voor lokale ondernemers. ”We want them to think of Groupon in a fundamentally new and expanded way”, zegt de COO. Volgens de voormalige groeibriljant is er dit jaar al meer aan de marketplace veranderd dan in de afgelopen tien jaar en staan de seinen op groen voor een nieuwe groeifase. Aandeelhouders moeten het nog zien.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. … de nieuwste eigenaar van Marskramer (Otto Simon) weer online verkoopplannen heeft met de formule, nadat Blokker Holding de webwinkel halverwege vorig decennium in het slot gooide. Ondertussen zijn veel collegaformules uit de winkelstraat online gaan verkopen. Zo heeft Wibra, in afwachting van een professionelere website, inmiddels 234 producten te koop staan. Big Bazar papte aan met Wish en Action heeft vandaag de dag 33 online deals in de aanbieding.

6. … de winkelleegstand sinds het uitbreken van de coronacrisis niet is toegenomen, maar gedaald. “In absolute aantallen stonden er op 1 augustus 600 panden minder leeg dan op 1 januari 2021”, becijfert Locatus. Een van de verklaringen van deze paradox, naast onder andere de overheidssteun: de ombouw van winkels naar woningen en kantoren.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. … BENU Apotheken sinds kort medicijnen levert met de SunRider, ‘de eerste cargo e-bike ter wereld die zichzelf oplaadt door middel van zonne-energie’. Het gaat om een proef in Rotterdam. Al zeker zo zonnig: Coolblue gaat Solar Team Eindhoven helpen bij het bouwen van een rijdend huis op zonne-energie.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je las de AvO-bode van augustus 2021. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Arjan

Plaats een reactie