Uber Alles?

Uber Bread, Uber Milk, Uber Soap, Uber Beer, staat op grote groene borden in Britse straten. Zo maakt Uber Eats duidelijk dat je er zo’n beetje alles kunt bestellen. In deze AvO-bode lees je hoe ook de andere grote maaltijdplatformen hun vleugels uitslaan. Zo bestel je zeepjes bij Thuisbezorgd.nl en koptelefoons bij Lieferando. Verder in deze bode (onder veul meer): de strijd om de kilometers, Amazon in Almelo, bol.com in bonus, Picnics laagste (herstel: lage) prijzen en onestopshop TikTok.

1. Maaltijdkoeriers pakken de flitsmarkt

Zapp was al weg. Gorillas ging op in Getir, maar daarvan blijft in ons land nog maar weinig over. Flink blijft nog wel in veel Nederlandse steden actief. Veelzeggend is dat de overgebleven flitsbezorgers te vinden zijn op respectievelijk Thuisbezorgd.nl en Uber Eats. De maaltijdenplatforms manifesteren zich nadrukkelijk als boodschappenaanbieders en ze sluiten de ene na de andere samenwerking. Ze kennen de weg, ze hebben de koeriers, ze zijn snel én ze hebben al een merk en bereik opgebouwd. Terwijl flitsbezorgbedrijven afdruipen, zijn zo’n beetje alle maaltijdenplatforms nu bezig met uitbreiding in boodschappen, gemaksartikelen en/of retail. Getuige de campagne van Uber Eats (doel: “Help break the misconception that Uber Eats only delivers from restaurants”) en de deals die Just Eat Takeaway sloot met een waaier aan supermarkten, met Blokker, met MediaMarkt en met Lush. Getuige ook de mogelijkheid om bij Deliveroo nu maaltijden en boodschappen tegelijk te laten bezorgen (“meeting evolving needs”) en getuige ten slotte de ambitie van DoorDash om van zijn Europese prooi Wolt ‘de shopping-app voor alles’ te maken.

Lees ook de AvO-bode van afgelopen mei: Dag Jumbo, hallo Thuisbezorgd.nl 

2. De strijd om de kilometers

Wat je van ver haalt is lekker, luidt het gezegde. Maar als je het van dichtbij laat komen, is de logistiek allicht goedkoper (zie ook hierboven). Walmart is erin geslaagd om 50% van de online bestellingen lokaal af te handelen, maakte CFO John David Rainey deze maand bekend. Items worden opgehaald in de winkels of van daaruit verzonden. “It’s convenient for the customer, but also good for us because the most expensive part of delivery in e-commerce is the last mile”, doceert Rainey in Fortune: “We’re able to reduce the amount of mileage that we have to travel.” Ook de grote rivaal Amazon probeert de kilometers te beperken, door veel vaker van dichter bij de klant te verzenden. Regionalisering is het toverwoord. Ondertussen schroeft het bedrijf de tarieven en besteldrempels voor (snelle) verzending in veel landen op.

3. Hoe groot is Amazon’s magazijn in Almelo?

Amazon heeft deze maand ook in Nederland zijn eerste fulfilmentcentrum geopend (nadat medio 2021 bij Schiphol al een sorteercentrum in gebruik werd genomen). De eer valt de beurt aan Almelo, waar Amazon is neergestreken op XL Business Park Twente. De logistieke operatie daar is in handen van Bleckmann, ook de eigenaar van het magazijn dat 25.000 pakjes per dag moet kunnen verwerken en op termijn 170 banen zou opleveren. Hoe groot, wilt u weten? 2.200 m3, volgens het persbericht van Bleckmann. Ofwel dertien meter bij dertien meter bij dertien meter, voor het gemak uitgaande van gelijke afmetingen (ter vergelijking: het magazijn van bol.com in Waalwijk is meer dan dertig meter hoog). Op de artist impression lijkt het magazijn echter best wat groter. Of het ook zo is? Een persverzoek aan Amazon leverde zo snel niks op, ooggetuigen mogen zich melden.

Amazon zou ondertussen op zoek zijn naar een megadistributiecentrum in ons land, van honderdduizend vierkante meter vloeroppervlak. Daar past de vloer van het magazijn in Almelo (uitgaande van 13 x 13 meter) 592 keer in.

O ja: Amazon heeft 12.000 nieuwe producten van meer dan 400 merken toegevoegd aan het assortiment van de Nederlandse site, waaronder veel levensmiddelen. Zo zijn nu producten van onder meer Ariel, Calvé, Clipper, Dreft, Lindt en Unox te vinden op Amazon.nl.

4. Bol.com beursrijp?

Amazon ziet hoe de lokale marktleider bol.com het pad naar groei weer heeft hervonden, na een kalenderjaar met teruggelopen omzet. Het handelsvolume groeide afgelopen kwartaal met 10,5%, tot 1,4 miljard euro. “This is a big turnaround in less than 12 months since the team overhauled its mid-term strategy, again highlighting the tremendous value of the bol.com company”, aldus Ahold-Delhaize topman Frans Muller. De externe verkopen namen bovengemiddeld toe. De 52.000 partners waren goed voor 66% van de handel, een procentpunt meer dan in het eerste kwartaal. De advertentie-inkomsten groeiden met 73% op jaarbasis. Bol.com, “which has now fully lapped COVID-19-related comparisons”, lijkt boven Jan en misschien wel weer rijp voor de beurs, om de Amerikaanse concurrentie voor te blijven. Komt het er dan toch van, bol punt gong? 

5. Europese inkoopprijzenslag ophanden

Frans Muller toont zich ondertussen voorstander van het slechten van Europese inkoopbeperkingen. “Ik hoop en vertrouw erop dat we steeds meer gaan naar één prijs voor alle Europese klanten”, zegt de CEO van Ahold Delhaize in het FD. “Er is geen reden waarom cola in Nederland meer zou moeten kosten dan in Duitsland”. Spekkie naar het bekkie van zijn broer Michiel, met Picnic al even ‘op reis voor de laagste prijs.’ De broers zien dat zowel Den Haag als Brussel kritisch kijken naar inkoopmuren rond supermarktproducten, waardoor de cola nu nog duur wordt betaald. Een “lang procedureel traject” (dixit FD) rond regels over etikettering, statiegeld en andere hobbels, is in ieder geval ingezet.

6. Picnic laat laagste prijsgarantie los

Picnic mag Europa afstruinen naar de laagste inkoopprijzen, de websuper heeft de laagste prijsgarantie richting klanten losgelaten. ‘Laagste prijs, gratis thuis’, was vanaf het begin de belofte, ook op de bezorgwagentjes van Picnic. De laagste prijsgarantie is onlangs in stilte afgeschaft om “ingewikkelde discussies met klanten” te voorkomen. Geld terug is er niet meer bij, bevestigt een woordvoerder aan De Telegraaf. De ‘supermarkt op wielen’ communiceert nu ‘altijd lage prijzen’, ‘altijd gratis bezorgd’ en ‘altijd supervers’.

7. Onestopshop TikTok

Denkend aan Holland zie ik Shein, Temu en TikTok“, kopte ik in de vorige AvO-bode. Het laatste bedrijf zet steeds nieuwe stappen om online handelaren aan zich te binden, hoewel nog niet in Nederland. Het sociale platform is deze maand begonnen met fulfilment voor Britse verkopers op TikTok Shop. Binnenkort trekt het bedrijf de stekker uit TikTok Storefront, waarmee Britse en Amerikaanse online verkopers hun winkel op Shopify, BigCommerce, Ecwid of Square aan het platform konden linken. Die tijd is bijna voorbij; TikTok houdt het bezoek graag binnenboord en moedigt merchants aan hun handel direct op TikTok Shop te verkopen.


7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …:

1. … de Chinese online fashion gigant Shein dankzij een deal met Forever 21 misschien wel een plek krijgt in fysieke modewinkels.

2. … de belofte van pakketkluizen in Nederland (voorlopig) niet zal worden ingelost. “Bestelling zelf ophalen uit een pakketkluis? Nee, bedankt”, kopt het FD.

3. … Bijna alle reisaanbieders goedkope vakanties tonen die helemaal niet te boeken zijn, constateerde de ACM.

4. … HelloFresh-zuster Factor een aandeel van 60% (!) zegt te hebben op de Amerikaanse ready-to-eat-markt. De abonnementsdienst is deze maand in Nederland beschikbaar gekomen.

5. … het personeel van kleertjes.com in ’s-Heerenberg niet staat te trappelen om te gaan werken in het magazijn van de nieuwe eigenaar Wehkamp in Zwolle. “Zuur”, noemt ‘founding mother’ Claudia Willemsen het vertrek uit de Achterhoek.

6. … Amazon Shipping meer dan terug is van weggeweest. De logistieke service, die Amazon-verkopers ook voor orders in eigen kanalen of op marketplaces kunnen gebruiken, is (logischerwijs, zie hierboven) nog niet in ons land beschikbaar.

7. … Gartner zijn magische quadrant voor digital commerce weer heeft geopenbaard. Shopify meldt zich voor het eerst in de hoek met leiders, waar de afgelopen twee jaar  alleen het kwartet Adobe, SAP, commercetools en Salesforce nog in vertoefde. Atwix brengt de verschuivingen mooi in beeld:

Je las de AvO-bode van augustus 2023. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Tot de volgende bode!

PS Wist u dat op Bonaire (#2): er geen mogelijkheid bestaat voor consumenten om online boodschappen te doen? D&X Bonaire startte twee jaar geleden met een bestelservice, maar inmiddels is deze uit de lucht.

Plaats een reactie