Spiegeltje spiegeltje

Een nieuwe AvO-bode praat je in pakweg vijf minuten bij over een aantal belangrijke e-commerce ontwikkelingen in oktober. Met onder andere aandacht voor de Twinkle100, reclamebureau Coolbue, Albert Heijn Premium, Gorillas, Blokker, Hema en Amazon, dat lokaal gaat. Veel leesplezier!

1. De grootste van het land

Met een geschatte Nederlandse jaaromzet van 3,3 miljard in 2020 euro prijkt bol.com bovenaan de nieuwe Twinkle100. Het bedrag is ruim vierenhalf keer zoveel als de 730 miljoen waarmee bol.com vijf jaar geleden de ranglijst aanvoerde. Het zegt veel over de groei van het bedrijf uit Utrecht, maar zeker ook over de groei die zijn verkooppartners realiseren op het platform. Zij tekenden afgelopen jaar voor 55,20% van de Nederlandse verkopen op bol.com, maakte de lijstaanvoerder eerder zelf bekend. Hun omzet telt bruto mee voor de ranking.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een rekensom leert, afgaande op het bovenstaande, dat bol.com vorig jaar zelf voor 1.478 miljoen euro heeft verkocht in ons land. Dat is niet veel meer dan de 1.416.000.000 (eigen opgave) waarmee Coolblue de tweede plek in de Twinkle100 bezet. Het komt erop neer dat bol.com en Coolblue ongeveer even veel omzet draaien als verkoper, of draaiden beter gezegd; het is zeer wel denkbaar dat de Rotterdammers, die het zonder partnerprogramma doen, inmiddels de grootste online verkoper van ons land zijn, op zijn minst juridisch gezien.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. Coolblue’s winstmotor

Het FD wierp onlangs een interessant licht op de winstcijfers van Coolblue, dat stevig inzet op duurzame energieoplossingen en expansie naar Duitsland en dat zijn beursgang deze maand opnieuw uitstelde vanwege ‘de huidige onzekerheid op de financiële markten’, dixit Pieter Zwart, ‘die potentiële investeerders afschrikt’. Onder de kop ‘Reclamebureau Coolblue’ schreef FD’s rekenmeester Bartjens over de advertentie-inkomsten van het bedrijf, dat fabrikanten reclame laat maken op zijn platform. In het afgelopen coronajaar bedroegen die inkomsten 80 miljoen euro, een bedrag dat gelijk staat aan 70% van het bruto bedrijfsresultaat (ebitda), zo refereert de krant aan rapporten van analisten. In de jaren voor 2020 was dat resultaat na aftrek van de advertentie-inkomsten negatief; zonder marketing fees waren Coolblue’s cijfers toen niet zwart geweest, suggereert Bartjens. “Dat is lekker bijverdienen (met advertenties, AvO). Tegelijkertijd laten deze cijfers zien dat door de moordende concurrentie de marges van webwinkels flinterdun zijn, ook al verkoop je één op de drie wasmachines in Nederland.”

Retail media, advertenties op websites van retailers, zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws. Ruim een kwart (26,2%) van de verkopers op bol.com maakt er gebruik van, leert de laatste PlatformMonitor van het bedrijf. Amazon dankt inmiddels 7 procent van zijn omzet aan de exploitatie van reclameruimte, ofwel tientallen miljarden (!) op jaarbasis. Retail medianetwerken schieten als paddenstoelen uit de grond, constateert het gezaghebbende AdAge, door de snelle groei van online shoppen, de zoektocht naar nieuwe verdienmodellen, maar ook door het naderende einde van third party cookies; door de inzet van retail media kunnen merken meeliften op de breed beschikbare klantkennis van grote verkopers en alsnog aan targeting doen buiten hun eigen kanalen. Zo ontstaat een nieuw medialandschap, met retailers maar ook met e-commerce partijen à la Instacart die aankoopkennis bij achterliggende partijen ontsluiten, zoals Merkle visualiseert in een recent rapport over de Amerikaanse markt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dat je als online verkoper niet groot hoeft te zijn om geld te verdienen met advertenties, beschrijft een groep experts van ShoppingTomorrow. Hun bluepaper over miljoenenkansen met retail media is sinds kort gratis te downloaden, net als 21 andere nieuwe bluepapers van het kennisnetwerk van Thuiswinkel.org. Het boek met de gebundelde bluepapers verschijnt binnenkort, begin volgend jaar volgt een speciaal boek over shopping in 2030.

3. Premium voor een euro per maand

Ook de nummer 3 van de Twinkle100, Albert Heijn, kwam deze maand in het nieuws met retail media. Het is de eerste Nederlandse supermarkt die reclameruimte verkoopt in de zoekresultaten van zijn mobiele app, in samenwerking met onder andere Heineken, Unilever en FrieslandCampina.

Deze week claimde de Zaanse grootgrutter nog een binnenlandse primeur: een ‘omnichannel abonnement’ onder de naam Mijn Albert Heijn Premium. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Voor een euro per maand biedt het een waaier aan voordelen, waarvan de mondhoeken niet direct omhoog schieten; het vergt Bartjens-achtig rekenwerk om de meerwaarde te zien, maar die is er ontegenzeggelijk (gotta love sneller sparen tegen 6,1% rente). Abonnees krijgen onder andere 10% korting op een bezorgbundel. Omdat ik die net had verlengd voor €120,- kreeg ik Premium zomaar van Albert Heijn cadeau. Binnen het abonnement krijgen klanten ook korting op het Club Gall & Gall VIP-membership en Select van bol.com. Zo voorziet Albert Heijn Premium in ‘een verdere invulling van de samenwerking met de andere Ahold Delhaize-merken in Nederland’. Inmiddels ben ik Bonuskaarthouder, Mijn AH Miles-spaarder (voorheen Air Miles), Bezorgbundelafnemer, Koopzegel-verzamelaar en Premium-abonnee bij Albert Heijn, om van de liaisons met zusterformules nog maar te zwijgen. What’s next?

4. Gorillas x Tesco

Albert Heijns topvrouw Marit van Egmond zei het vorige maand niet uit te sluiten, de Britse marktleider Tesco maakt het concreet: samenwerking met de flitsers van Gorillas, dat deze maand een miljard dollar aan nieuw groeikapitaal ophaalde. Uit het persbericht: “The commercial partnership will grant Tesco customers access to its products, available for delivery in minutes via Gorillas, whilst unlocking an extensive selection of Tesco’s product range to Gorillas’ customers through the Gorillas app.” De samenwerking start met ‘co-located warehouses’ in vijf Tesco-winkels in Londen en omgeving, maar zal daarna worden uitgebreid. Gorillas kennende zal dat niet lang op zich laten wachten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Sadik Cevik, general manager van Gorillas in de Benelux, stond 14 oktober op het keynote podium van ShoppingToday. Hij noemde de supersnelle super ‘een mogelijkheid om tijd te besparen’ en onderstreepte het onderscheidende vermogen ten opzichte van andere flitsbezorgers. Die zijn ook snel, maar volgens Cevik niet zo vers, lokaal en duurzaam als Gorillas, ‘delivery people, building a business’. En ja, hij bezorgt zelf ook, alleen misschien niet tegen het gangbare uurtarief van €11,57 voor de riders. Cevik kwam in zijn eentje eens tot honderd ritten op één dag, in 12,5 uur. De fooi? 24 hele euro’s.

5. BCC op Blokker.nl

Blokker, in de persoon van CEO Jeanine Holscher ook goed vertegenwoordigd op het podium van ShoppingToday, ziet zijn ruim vierhonderd winkels als ontmoetingscentra in de wijk en gebruikt ze als afhaallocaties, als bezorghubs én binnenkort mogelijk als dark stores: achter de openbaar toegankelijke winkel liggen dan de hardlopers van Blokker.nl opgestapeld om snel te kunnen worden afgeleverd aan webshoppers in de buurt. “Misschien schuiven we die wand (tussen winkel en magazijn, AvO) wel op richting de straat”, zei Holscher. “Van daaruit kunnen we nog sneller uitleveren.” De topvrouw vertelde dat het assortiment van de nieuwe zusterketen BCC te koop komt op Blokker.nl en via bestelzuilen en mogelijk shop-in-shops ook in de winkels van Blokker. De artikelen van BCC zijn en blijven voorlopig ook te koop bij Wehkamp, dat (pre-corona) een welkome boost kreeg door de toevoeging van het elektronica-assortiment.

6. Echt Hema

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Anders dan BCC verdwijnt Hema wél van Wehkamp.nl, werd dezelfde dag bekend. Onder de nieuwe CEO Saskia Egas Reparaz focust de nummer 12 van de Twinkle100 ‘op de eigen winkels en online verkoopkanalen binnen de gekozen kernlanden’. Hema stopt daartoe ook de samenwerkingen met twee Franse branchegenoten en met Walmart. Buiten de eigen website blijft een deel van het assortiment (momenteel ca. 1%) alleen bij halfzusterformule Jumbo online te koop. De kans dat we Hema nog op Zalando gaan zien lijkt vervlogen, wel krijgt het ‘vertrouwde Hema-gevoel een modern omni-channel jasje’.

7. Amazon in de buurt

Nieuw in de VS: Amazon local selling. Verkooppartners kunnen de dienst inzetten om Amazon-orders te laten afhalen of bezorgen in de buurt, wat moet leiden tot lagere logistieke kosten en meer rendement. Of, zoals Amazon het zelf uitlegt: “With Amazon local selling, you can extend your business beyond a national shipping business, by expanding into new localized self-delivery and buy online pick-up in store (BOPIS) technologies. Geographic regions near your physical stores or shipping operations, can now serve as local-only shipping hubs or pick-up locations for orders made in Amazon’s store.” De introductie wordt in de VS uitgelegd als een strategische zet tegen big box retailers als Walmart en Target, ze voorziet ook in een antwoord op de afhaalopties die Shopify merchants biedt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Amazon local selling is vooralsnog alleen beschikbaar voor geselecteerde landelijke en lokale third party sellers, anderen kunnen hun virtuele vinger opsteken. Voorwaarde is wel dat ze én afhalen én bezorging aanbieden, wat ze zelf moeten verzorgen. Had bol.com trouwens geen website met alle aangesloten winkels in de buurt?


7 x KORT

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … de online detailhandelsomzet ook in september hoger lag dan in september vorig jaar. Net als in augustus kwam de groei uit op 10% volgens het CBS.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … V&D met inspiratie- en shoppingplatform HomeDeco een nieuwe acquisitie heeft gedaan. Uit het persbericht: “Met de overname van modeplatform To Be Dressed is eerder al ingezet op het versnellen van de groeiambities van beide partijen. De toevoeging van HomeDeco aan deze partijen zorgt voor meer mogelijkheden tot synergievoordeel en optimalisatie.” V&D 2.0 komt eraan, kopt De Telegraaf. Managing partner Alexander van Slooten komt erover vertellen op de Webwinkel Vakdagen. De inschrijving daarvoor start zeer binnenkort. Als betrokkene weet ik dat er al veel mooie namen op het sprekersprogramma staan, eind januari in de Jaarbeurs. Je kunt er gratis naartoe.

3. … de Chinese webreus JD.com dit jaar nog de deuren opent van een eerste winkel in ons land. Ochama, zoals de formule getuige de bestickering heet, gaat van start in Leiden en biedt een combinatie van food en non-food, offline én online. Mooie primeur van Distrifood.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. … de zakelijke e-commerce bestedingen in Nederland afgelopen jaar met de helft (50%) zijn toegenomen, afgaande op de B2B E-commerce Markt Monitor 2021, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Currence, De Nieuwe Zaak, Intershop, PostNL en Thuiswinkel.org.

5.  … een aantal onderzoekers een factsheet heeft opgesteld over de effecten van de bezorgeconomie op milieu, mobiliteit en leefomgeving, dit najaar onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer (vaste commissie EZK). De experts, waaronder HvA-lectoren Walther Ploos van Amstel en Jesse Weltevreden, geven de overheid vijf concrete adviezen (pdf).

6. … ook MediaMarkt, dit jaar buiten de top-10 van de Twinkle100 gevallen, een marketplace opent in Nederland. Je leest erover in een uitgebreid Twinkle-interview met Shariar Khalili, digital director Benelux. Ook plannen voor een eigen marktplaats? Een van de bluepapers van ShoppingTomorrow gaat erover.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7.  … marketplace aggregators (samen met flitsbezorgers dé snelgroeiers in e-commerce land) aan de weg blijven timmeren. Ze nemen succesvolle marktplaatsverkopers over en professionaliseren die om op te schalen, niet zelden met geleend geld. Dwarfs, de Nederlandse pionier op dit vlak, maakte deze week een drie nieuwe overnames bekend (Gadgy, Vita5 en Snoozle). Emerce gaat in zijn laatste nummer na welke gevolgen de groei van dit fenomeen heeft voor e-commerce.

Je las de AvO-bode van oktober 2021. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Arjan 

Plaats een reactie