Over dwergen en gouden bergen

Eens te meer wordt duidelijk dat het e-commerce spel verandert, en daarmee de spelers. Je leest erover in de AvO-bode van mei 2021.

1. Ruwe diamantjes minen

Ook handel: Amazon-handelaren’, kopte ik in de AvO-bode van februari. Ik schreef over de snelle opkomst van marketplace seller aggregators in de VS, symptoom van een ‘tektonische verschuiving’ in de richting van marktetplace commerce. Goudkoorts in Silicon Valley: in korte tijd werden tientallen bedrijven opgericht, vaak door e-commerce veteranen, die met eigen en vreemd geld succesvolle marktplaatsverkopers opkochten om deze te professionaliseren en harder te kunnen laten groeien. Al snel volgden de eerste Europese aggregators en deze maand presenteerde Dwarfs zich als eerste speler van Nederlandse bodem. Het bedrijf is opgezet door Demian Beenakker, Michiel van der Meer en ‘ondernemer op slippers’ Bas Urlings. Hun eerste prooi is AMCO, het bedrijf in badkameraccessoires van Marco Coninx. De auteur van het boek ‘Verover Europa via Amazon’ werd medeaandeelhouder en Chief Growth Officer van Dwarfs.

Behalve naar nicheverkopers op Amazon kijkt de start-up ook naar marktplaatsverkopers op bol.com, Shopify en andere platforms. Beenakker c.s. azen op sellers met een half miljoen tot tien miljoen euro omzet, die leidend zijn in een productniche en liefst vooral lokaal actief zijn. “We noemen het minen in Amazon en bol.com: we zoeken de ruwe diamantjes”, aldus Beenakker tegen mt/sprout. “We hebben ook software waarmee we ze opsporen met behulp van alle informatie van de marktplaatsen. Wij brengen ze dan naar de grote markten in de VS, Engeland en Duitsland, wat hun groei enorm versnelt.” Dat het snel kan gaan onderstreept Beenakker op LinkedIn: ‘Buying European Ecommerce brands in less than 35 days (We’re Hiring)’, staat er onder zijn naam. Aan vertrouwen in de eigen groei ontbreekt het ook niet: “Als we dit de komende twee jaar goed neerzetten, komt een vliegwiel op gang dat ons op weg helpt naar een unicorn-status.”

Voor wie dan?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Hoe dan?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Marketplace Pulse telde wereldwijd inmiddels 62 companies acquiring Amazon businesses, die sinds april vorig jaar samen ruim 5,5 miljard dollar aan kapitaal ophaalden. Als gezegd: it’s huge.

2. Partnerhandel op bol.com verdubbeld

Dat third parties sellers tekenen voor een groot deel van de e-commerce groei blijkt uit cijfers van bol.com. Het handelsvolume van verkooppartners lag afgelopen kwartaal 101% hoger dan in hetzelfde (merendeels pre-corona-)kwartaal vorig jaar, een ruime verdubbeling dus. Er kwamen ongeveer vierduizend partners bij, waarmee het totale aantal rond de vijfenveertigduizend uitkwam. Dwarfs and the likes zullen daar best zeven dwergen met groeipotentie tussen kunnen vinden. Meer kwartaalcijfers over bol.gong.com zijn te vinden bij Ahold Delhaize.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam en Multiscope bleek deze maand overigens dat één op de vier Nederlanders (26%) slechte ervaringen heeft met externe verkopers op online verkopers. Gelet op die tienduizenden actieve spelers vind ik dat eigenlijk toch zo veel nog niet, hoewel de platforms vooral ruimte zullen zien voor verbetering. Third party sellers zijn de nieuwe webwinkeliers.

3. FonQ’s focus

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

‘Ik ken de pijn van het niet bij je leest blijven’, vertelde Jeremiah Albinus me voor het meinummer van Twinkle. De ceo van fonQ, begonnen als stagiair bij het Utrechtse bedrijf, hamert op focus en discipline. Om de toekomst van de ‘Beste webwinkel van Nederland’ te kunnen schetsen benoemt Albinus drie trends in e-commerce. “Allereerst platformisering. Er ontstaan loketten rondom categoriebehoeften, zoals in ons geval wonen. De tweede trend is ketenintegratie: ervoor zorgen dat je met eigen merken, eigen technologie of bijvoorbeeld eigen vervoer aan je marge kunt werken.”

“Dat margespel is cruciaal, feitelijk loop je als e-commercebedrijf steeds langs het randje van de afgrond.”

“Ten slotte kun je niet zonder een heel heldere propositie: waar wil je om bekend staan? Wij zijn een online woonwinkel, die keuzehulp en inspiratie biedt. Wil fonQ succesvol blijven, dan moeten we focus behouden en kiezen voor schaalbare groei.” Gericht advies, zoals Zalando dat bij kleding biedt met Zalon, staat hoog op Albinus’ wensenlijstje. “Die liefde voor interieur hebben we, maar we mogen dat nog wel persoonlijker maken, mits het schaalbaar kan.”

Op de site van Twinkle lees je mijn hele interview met Jeremiah Albinus. Meer van zijn retaillessen beluister je in deze podcast van RetailTrends.

4. Hoe duur worden goedkope pakjes uit China?

Terecht of niet: China raakt steeds meer privileges kwijt als het om internationale e-commerce gaat. Het land verloor zijn uitzonderingspositie in de Wereldpostunie en door actief optreden van de ACM moeten Alibaba en de zijnen zich nu houden aan regels uit Brussel. Daar komt een Europese btw-aanpassing bovenop; ook op overzeese pakjes met een bestelwaarde onder de 22 euro moet voortaan btw worden betaald. Goedkope spullen uit China worden dus officieel 21% duurder, vanaf 1 juli (!) aanstaande al. De vraag is of het daarbij blijft, wat de prijsverhoging betreft. GS1, bekend van barcodes, artikelnummers en pakketzegels, schetst dat nog onduidelijk is wie de aangifte gaat verzorgen en verwerken. Idealiter is dat de verkoper, maar als hij het niet meteen regelt kan het ook bij de vervoerder hier op het bord belanden. Die daarvoor kosten maakt en doorrekent aan de consument. “Mocht je dus iets van 22 euro kopen ga je een kleine 5 euro aan btw bijbetalen en zo ongeveer 13 euro aan handlingskosten voor de bezorger”, illustreert GS1’s innovatiemanager Frits van den Bos. “Dan ben je geen 22 euro kwijt voor het product, maar bijna 40 euro. In hoeverre gaat de consument nog online funshoppen als hij te maken krijgt met ruim 80% aan extra kosten?”

5. Mondiale groeibriljanten: Pinduoduo en Shopify

Volgens prognoses van UNCTAD is het aandeel van e-commerce in de wereldwijde retail gestegen van 16% in 2019 naar 19% in 2020. De organisatie voor handel en ontwikkeling van de VN zette ook de handelsvolumes van ’s werelds grootste spelers op een rij. Met Alibaba, Amazon en JD.com is de top-3 al jaren ongewijzigd. Meest in het oog springend is de opmars van Pinduoduo, groot geworden in groepsaankopen van landbouwproducten. Het Chinese bedrijf was vorig jaar ruim drie keer zo groot als twee jaar eerder. Shopify is de andere groeibriljant op het wereldtoneel, Walmart laat zich evenmin onbetuigd.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


6. Hot in Holland

Na de overname van Bloomon en de kapitaalinjectie in Otrium, benoemd in de vorige AvO-bode, volgden nieuwe proeven van Hollandse e-commerce bekwaamheid. Twinkle100-speler Brandfield werd verkocht aan de Duitse branchegenoot Fashionette, online groothandel Orderchamp haalde 16,6 miljoen op voor verdere Europese expansie, Red Je Pakketje werd ingelijfd door het Zweedse Instabox en home & living outlet Naduvi kan verder met een kapitaalinjectie van 8,5 miljoen euro. What’s up voor juni?

7. Pindakaas niet van het brood

‘Nederland strijdtoneel van start-ups die binnen tien minuten pot pindakaas bezorgen’, schreef het FD in maart boven een artikel over flitsbezorgers als Gorillas, Flink en Getir. Deze en andere nieuwkomers voegden zich bij de traditionele bezorgers van pindakaaspotten als Albert Heijn, Jumbo en Picnic (toch ook alweer bijna zes jaar oud). Behalve de flitsers en de supers wil ook HelloFresh een breder assortiment aan dagelijkse boodschappen gaan bezorgen, naast zijn inmiddels goed winstgevende maaltijdboxenbusiness. Ook Thuisbezorgd.nl-moeder Just Eat Takeaway.com zet in op boodschappen, om te beginnen via Lieferando in Duitsland, waar concurrent Delivery Hero het opnieuw probeert met Foodpanda (u bent er nog bij?). Die maaltijdbezorger stapt ook in boodschappenbezorging en zou daarnaast dark kitchens willen openen. De pilot van Lieferando zou een reactie zijn op de comeback van Delivery Hero. Hoe dan ook zegt Takeaway’s Jitse Groen niet wakker te liggen van de hernieuwde strijd.


7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … dezelfde Jitse ‘daar kan nog best een procentje bij’ Groen pleitbezorger is van fatsoenlijke verdiensten voor bezorgers in deze tijd van ontkoking.

2. … Anycart, een vrucht van het Amazon Alexa Accelerator Program, gratis producten van Whole Foods, Giant, Safeway en tien andere supermarktformules bezorgt in 3.400 Amerikaanse plaatsen. Aan fulfilment doet ‘de Expedia voor online boodschappen’ niet, aan recepten wel.

3. … undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk niet bepaald rijk werd van het ethische dropship-avontuur met zijn zoon Nick. Na ongeveer een maand staakte Toppie Toppie Super Spul de verkoopactiviteiten, amper vier tientjes aan omzet rijker en een illusie armer.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. … de winst van Coolblue vorig jaar verviervoudigde tot 61,1 miljoen euro (op een omzet van 1.906 miljoen). Wie had dat vijftien maanden geleden gedacht? Over de beursgang van het bedrijf bleef het afgelopen maand stil.

5. … Google met zijn Shopping Graph (‘our most comprehensive, real-time dataset about products, inventory and merchants’), een sterk nieuw wapen heeft in zijn jacht op productdata. De zoekgigant bouwt aan een ‘open network voor retailers en shoppers’, waartoe Google Shopping eerder al gratis werd gemaakt en koppelingen met onder andere Shopify worden gelegd. Ook komen er steeds kekke shopping features in alle hoeken van het ecosysteem bij.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. … PayPal via de overname van Happy Returns investeert in de ‘post-aankoopervaring’ en in fysiek winkelcontact. Unique selling point van de overnameprooi: direct geld terug bij retour in een winkel uit het netwerk. #boterbijdevis

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. … Nederlanders vorig jaar 101,1 miljoen liter drank online zouden hebben besteld, 81% meer dan in 2019. Al gauw een kratje per volwassen Hollander dus, we zijn tiende van de wereld in volume. Een aantal grote brouwers, wijnmakers, drankfabrikanten en retailers heeft deze maand wereldwijde standaarden gecommuniceerd voor online alcoholverkoop.

Je las de AvO-bode van mei 2021. Het archief vind je hier.

Tot de volgende bode!

PS ook zo’n zin in een weerzien?

Op 7 en 8 juli kun je naar de Summer Edition van de Webwinkel Vakdagen, in de Jaarbeurs. #coronaproof

See you!?

Plaats een reactie