Naar de knoppen

Een vonnis over de bestelknop van bol.com kan gevolgen hebben voor duizenden webwinkeliers. Hun klanten kunnen zelfs met terugwerkende kracht bestellingen ongedaan maken. Je leest erover in de AvO-bode van augustus, net als over afwaarderingen van flitsbezorgers, over hun allesetende concurrentie, over TikTok, Snowcountry, starters en stoppers en over het groeipad van bol.com. Onder veel meer. Een maand e-commerce nieuws in zeven minuten.

1. Button down?

Bol.com heeft de tekst op zijn bestelknop gewijzigd van ‘Bestelling afronden’ in ‘Bestellen en betalen’. Waarom? Kort gezegd omdat de eerste tekst niet duidelijk genoeg maakt dat een klant een betalingsverplichting aangaat, oordeelde de Amsterdamse kantonrechter deze maand in lijn met een Europese richtlijn. Het leidt tot ‘integrale vernietiging van de overeenkomst’, zo leest het vonnis, wat weer leidt tot ’ongedaanmakingsverplichtingen’. Hete soep!

Het roept de vraag op wat er wel en niet mag, een vraag die Thuiswinkel.org onlangs voor zijn leden probeerde te beantwoorden.

Wat mag er wel? In een toelichting op de richtlijn geeft de Europese wetgever aan dat formuleringen als ‘koop nu’, ‘Betaal nu’ en ‘Bevestig aankoop’ aan de eisen voldoen.

Wat mag er niet? De Nederlandse rechter heeft in meerdere zaken geoordeeld dat de formuleringen ‘Bestelling plaatsen’, ‘Plaats je bestelling’ of ‘Bestel nu’ niet voldoen aan de eisen, somt Thuiswinkel.org op. Het door bol.com gebruikte ‘Bestelling afronden’ kan aan deze lijst worden toegevoegd.

Volgens de belangenvereniging zouden webwinkeliers weg moeten komen met de term ‘Kopen’ op een bestelknop, maar een rechter in Duitsland oordeelde dat ook dat niet volstaat, terwijl ‘Koop nu’ dus wel door de beugel kan. Zodra de term ‘Betalen’ op button een staat – wat er onder of naast de bestelknoppen staat is juridisch niet relevant – lijkt de webwinkelier sowieso goed te zitten. Spot on.

2. De flitshype en de grote convergentie

Onder de kop ’Das Ende des Hypes für Lieferdienste’ schrijft het Duitse Handelsblatt over de afschalingen van de waarderingen van flitsbezorgers, tot 60% (eind Q1 versus hun laatste financieringsronde). Onder andere Glovo, Zapp en Gorillas hebben veel waarde verloren, kredietbeoordelaar Creditreform raadt zelfs af om die laatste flitsbezorger nog te spekken: ‘Von Krediten wird abgeraten. Eine Geschäftsverbindung gilt als riskant.’ Volgens Gorillas zijn de afgelopen tijd veel betalingsachterstanden weggewerkt om de situatie te verbeteren. Waar Gorillas zich terugtrok uit verschillende landen en steden (waaronder 6 Nederlandse; de teller staat hier nu op 11 steden), blijft concurrent Flink personeel zoeken voor 53 Nederlandse plaatsen. Gorilla’s zinspeelt al enige tijd op uitbreiding met de bezorging van post, medicijnen en pakketjes, om zijn hubs beter te benutten. ‘We kijken verder dan bananen’, dixit de scheidende Benelux-baas Sadik Cevik. Of Flink plannen heeft om behalve boodschappen ook andere producten of diensten te gaan leveren, is niet duidelijk. Getir heeft die wel, aldus de Europese voorman Berker Yagci onlangs in een podcast van McKinsey. ‘We doen al aan maaltijdbezorging en in ons thuisland Turkijke ontplooien we verschillende activiteiten los van de boodschappen. We staan voor een convergentie van verschillende modellen in retail en food, en wij zullen voorop lopen in die transformatie.’

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. Alleseter Thuisbezorgd.nl

Waarvan akte Berker #convergentie. Just Eat Takeaway steekt over van de andere kant. De Duitse dochter Lieferando opende begin deze maand een dark store voor boodschappenbezorging in Berlijn, op eigen bodem kondigde Thuisbezorgd.nl een samenwerking met Blokker aan. Het bedrijf van Jitse Groen ziet dus brood in de bezorging van zowel food als non-food, buiten de maaltijdbezorging waarmee het groot is geworden. Correctie: Thuisbezorgd.nl werd helemaal niet groot als bezorger, het liet de levering van maaltijden lange tijd graag over aan de restaurants die waren aangesloten op het platform. Met de koppeling van vraag en aanbod was het geld te verdienen, niet met logistiek. ‘Met alle respect, maar dat zijn nichespelers. Zij richten zich op een andere markt’, zei Thuiswinkel.org’s Imad Qutob eind 2016 over entree van partijen als Deliveroo, Foodora en UberEats in Nederland. Het kan verkeren. Met het nakende vertrek van Deliveroo blijft alleen UberEats als lokale concurrent in maaltijdbezorging over (Foodora verdween in 2018 van de markt). Recentelijk wist Thuisbezorgd.nl bezorgddeals te sluiten met supermarktketens Albert Heijn, Marqt en Plus, en dus ook met Blokker, waarbij het wel nog om pilots gaat. Zo kunnen de bezorgers van Groen overdag boodschappen afleveren en ’s avonds maaltijden aan de deur brengen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Huiskamervraag: wat is het populairste gerecht van de Blokker aan het Rotterdamse Mathenesserplein op Thuisbezorgd.nl?*

4. Wat wil TikTok met e-commerce?

Volgens de Chinese zakelijke nieuwssite LatePost kochten consumenten in de eerste helft van dit jaar voor ongeveer 1 miljard dollar aan producten op TikTok. Net zoveel als in heel 2021. Het groeitempo zal fors omhoog moeten om de reusachtige e-commerce ambities waar te maken (470 miljard dollar aan GMV over vijf jaar, naar verluidt). TikTok introduceerde deze maand drie nieuwe advertentieformaten om de bestedingen op zijn platform aan te jagen. Het dochterbedrijf van ByteDance ontkent dat de uitrol van TikTok Shop is ‘gepauzeerd, vertraagd of ingetrokken’, waar eerder sprake van leek op basis van uitspraken van anonieme werknemers. Het animo voor livestream shopping zou in het Westen beperkt zijn: ‘The market just isn’t there yet.’ Onzin, aldus de top van het bedrijf. Binnenkort komt TikTok Shop beschikbaar bij de marketplace-koppelaars van ChannelEngine, in ieder geval voor de APAC-regio en de UK.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ondertussen wordt TikTok steeds vaker gebruikt als zoekmachine, bleek deze zomer uit cijfers van nota bene Google. In China zette ByteDance deze maand overigens een eigen zoekmachine zónder advertenties op de markt: Wukong. In de zoekresultaten zouden eigen diensten als de Chinese TikTok-evenknie Douyin prominent naar boven komen.

5. Snowcountry’s hartenkreet

Snowcountry, de grootste wintersportverkoper van Nederland, heeft een probleem waar meer uit de kluiten gewassen e-commerce bedrijven mee worstelen: een vestigingsprobleem. De Twinkle100-speler is in Stoutenburg-Noord uit zijn jas gegroeid en zoekt inmiddels al ruim drie jaar (!) naar een nieuwe locatie waar het bedrijf een fysieke winkel annex belevingscentrum met een magazijn kan combineren (impressie hieronder). Liefst in Amersfoort. Een gemeentewoordvoerder zegt in het AD dat het beleid ‘niet is afgestemd op dit soort bedrijven’ en wijst los daarvan op de grondschaarste. De lokale politiek reageerde verbolgen op het stuk in de krant. ‘Voor dit soort ondernemers moet je de rode loper uitrollen’, aldus de VVD vanuit de oppositie. Inmiddels zijn er nieuwe gesprekken met de gemeente aangeknoopt en gloren er streepjes licht aan de horizon.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. Veel stoppers, meer starters

CBS: recordaantal opheffingen bedrijven, vooral webwinkels’, kopte RTL Nieuws begin deze maand. Ook andere media berichtten over de grote uitstroom van webwinkeliers in de eerste helft van dit jaar (6.785 stuks), ruim de helft meer dan een jaar eerder. Desondanks nam het aantal ‘postorderbedrijven en webwinkels’ onder de streep toe, omdat zich nog steeds hordes nieuwe online ondernemers melden. Zo leren de cijfers van het CBS:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Hetzelfde CBS rapporteerde gisteren dat de detailhandelsverkopen afgelopen juli 5% hoger lagen dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de eerste plus in 2022.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De koek die al die ondernemers verdelen wordt dus weer wat groter.

7. Het bijgestelde groeipad van bol.com

Ahold Delhaize ziet af van een gedeeltelijke beursgang van bol.com, in ieder geval voorlopig, als gevolg van de huidige marktomstandigheden. Het beoogde groeipad van het webwarenhuis wordt bijgesteld. Uit het tussenrapport: ‘We have identified a less capital intensive, modular approach to facilitate bol.com’s infrastructure needs to support and deliver against its compelling growth and expansion opportunities.’ Op de middellange termijn wil bol.com harder blijven groeien dan de markt, dubbelcijferige omzet- en winstgroeipercentages realiseren en investeringen sneller dan het concerngemiddelde terugverdienen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … Maaltijd Thuis, de maaltijdservice onder de vlag van Albert Heijn, feitelijk de vrucht is van een overname.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … Greetz is gestopt met zijn spaarprogramma Stampz. U zult zich misschien afvragen waarom. Dat treft: het is een vraag die Greetz zelf opwerpt op zijn website.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Echt duidelijk is het antwoord niet. In de mail aan spaarders staat niet meer uitleg, wel staat daarin dat ze de waarde van de Stampz (naar boven afgerond) krijgen uitgekeerd in een ‘unieke vouchercode’.

3. … oprichters Benjamin Derksen en Reinier de Jonge Twinkle100-speler Frank begin vorig jaar in stilte hebben verkocht aan Jeffcommerce, het Nederlandse bedrijf van Rishi Kartaram dat producten op voorraad houdt voor merken. Derksen is vanaf deze maand niet meer operationeel of bestuurlijk bij Frank betrokken. Hij geeft alleen nog advies. De Jonge blijft aan als CEO.

4. … Adobe, commercetools, SAP en Salesforce leidend zijn op de softwaremarkt voor digital commerce software, volgens Gartner, net als vorig jaar. Het kwartet zag BigCommerce, Shopify en Spryker het afgelopen jaar wel richting hun magische kwadrant opschuiven.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. … de voorraad van kleertjes.com lijkt verplaatst naar Zwolle. Wehkamp-eignaar RFS Holland Holding nam de shop vorig jaar over en liet in het laatste jaarverslag weten dat de webwinkel ‘aan de achterkant volledig wordt geïntegreerd met de distributieketen van Wehkamp’. Kleertjes laat klanten verder weten producten vaker in zakken en minder in dozen te stoppen. De retourtermijn, ooit 101 dagen, is voortaan 30 dagen.

6. … er bijna vijfhonderd artikelen van Reliving te koop zijn bij fonQ, waardoor laatstgenoemde nu ook tweedehands design & vintage meubels aan de man brengt. De samenwerking tussen de marktplaats en de woonspecialist zal nog worden uitgebreid: de zogenoemde Buitenkansjes van fonQ (retouren die een tweede kans verdienen) krijgen t.z.t. een plek op het platform van Reliving.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. … gratis bezorging voor webshoppers zijn langste tijd lijkt te hebben gehad, nu vervoerders hun prijzen opschroeven als gevolg van hoge brandstofkosten en stijgende lonen. Tim Berendsen, CFO van PostNL, maakt de geesten vast rijp in Het Parool: ‘Onze commerciële contracten gelden per jaar. Het is zeer moeilijk ze open te breken en tussendoor prijzen aan te passen. Maar we zullen dat zeker voor 2023 en de jaren daarna doen.’  

Je las de AvO-bode van augustus 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

* Het populairste gerecht van de genoemde Blokker-winkel op Thuisbezorgd.nl is een RVS badkamerprullenbakje van eigen merk. Smakelijk.

1 gedachte over “Naar de knoppen”

Plaats een reactie