Midden in de week maar zondags niet

‘14,3% van je leven is een zondag’, schetste Pieter Zwart in 2014 bij de introductie van zondagbezorging bij Coolblue. Albert Heijn deed er in coronatijd ook ervaring mee op, maar is er weer mee gestopt. Volgens de supermarkt, deze week begonnen met bezorging in België, blijven er ‘voldoende bezorgmomenten op de overige dagen beschikbaar’.

1.     Geen zondagse visite meer van Albert Heijn

Het besluit kwam aan het licht via DJ annex AH-webshopper Stefan Koopmanschap, die zijn onvrede over de handige informatie het slechte nieuws deelde op Twitter. Maar Albert Heijn had toch nooit beweerd dat zondagbezorging permanent zou zijn?, reageerde de super aan Distrifood. Het was tijdelijk, vanwege corona, waarvan akte. Het zegt veel over het rendement van zondagbezorging (door duurder personeel), dat de marktleider en nog altijd ‘Beste winkel van Nederland’ deze service schrapt, de opmars van online boodschappen ten spijt. Maar hey, online klanten houden 85,7 procent van de dagen over om Appie in de keuken te laten komen.

2.   Third party pooper

Amazon presenteerde indrukwekkende kwartaalcijfers (40 procent meer omzet, een verdubbeling van de nettowinst), oprichter Jeff Bezos een verklaring van 4.540 woorden over de macht van zijn bedrijf. ‘A master class in emotional intelligence’ volgens kenners. Kort daarop verscheen hij met de voormannen van Apple, Facebook en Google voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Bezos kon niet garanderen dat Amazon-personeel geen inzage heeft gehad in data van third party sellers. Externe verkopers zijn inmiddels overigens goed voor ruim tweederde van de handel op Amazon.de, bracht Amazon onlangs zelf naar buiten.

3. Don’t be evil

Speelt Amazon een (drie)dubbelrol (platform en verkoper annex merkhouder) met zijn marketplace, Google doet dat niet. Een communicatief voordeel voor de zoekgigant bij het opschalen van zijn e-commerce activiteiten. (Niet dat Google nooit is veroordeeld voor machtsmisbruik, dat niet). Buy on Google biedt verkopers de kans om ‘gratis’ producten te slijten op zijn platform en opent de poort voor derde partijen als PayPal en Shopify om diensten aan te bieden. Het spel is op de wagen.

NB in een kwartier bijgepraat worden over de platformvraagstukken in e-commerce land anno 2020? Kijk en luister naar Jorrit Steinz van ChannelEngine. #nospon

Cijfer van de week:

10.000

Aantal Big Macs dat wekelijks wordt besteld via McDelivery, de bezorgservice van McDonald’s die in ons land is gekoppeld aan Uber Eats en Thuisbezorgd.nl. Huiskamervraag: wat is na de Big Mac het meest bestelde product bij de hamburgergigant? Het antwoord vind je onderaan deze AvO-bode.*

4.     Klein maar fijn voor PostNL

Te midden van al het platformgeweld is het aardig te melden dat kleinere en middelgrote webwinkels goed hebben geboerd in het afgelopen kwartaal, waarin de online detailhandelsbestedingen volgens het CBS met 54,8 procent toenamen. Het FD schrijft over het ‘opvallend sterke kwartaal’ van PostNL: ‘Vooral kleine en middelgrote webwinkels zagen het aantal bestellingen stijgen. Dit deed de resultaten van PostNL goed. Kleinere webspelers betalen namelijk hogere tarieven voor verzending, waardoor het bezorgbedrijf meer aan die bestellingen overhoudt.’

5.   Piet niet zwart meer op bol.com

‘Bied je artikelen met “Zwarte Piet” aan? Dan heb je nog twee maanden de tijd om deze uit te verkopen of zelf al uit je assortiment bij bol.com te halen’, schrijft bol.com aan partners op zijn platform. Na de zomer haalt bol.com ‘artikelen die de term Zwarte Piet bevatten of uitbeelden’ offline. ‘Pietenkostuums kunnen wel verkocht blijven worden, mits ze geen stereotype karikatuur uitbeelden (bijvoorbeeld door toevoeging van zwarte pruik, grote gouden oorringen en molensteenkraag).’

De partners van bol.com verkochten afgelopen kwartaal gigantisch veel meer dan in Q2 vorig jaar; hun handelsvolume verdubbelde ruim (plus 107 procent).

6.     ‘Jouw Tinka altijd binnen handbereik’

Wehkamp heeft naar eigen zeggen beter gepresteerd in het afgelopen boekjaar (tot en met maart dit jaar), al daalde de omzet opnieuw: met 3 procent tot 640 miljoen euro. Het e-realisme heeft in ieder geval geleid tot een stijging van de ‘genormaliseerde EBITDA met meer dan 50% als gevolg van de groeistrategie’. Lees: de focus opwinstgevende productcategorieën, zoals wonen. Corona geeft de omzet een impuls in het nieuwe boekjaar, waarin wehkamp ‘de organisatie in lijn breng met de strategie’. Onder de nieuwe naam Tinka wordt de financiële dienstverlening aan andere retailers uitgebreid. Er is al een app met die naam, een webwinkelcentrum op zich dus. ‘Eerlijk. Helder. Verantwoord.’ is wat Tinka wil zijn. Het deed me ergens aan denken.

Quote van de week

‘Het scheelt natuurlijk busjes in de wijk, maar het is ook waanzinnig convenient.’

Michiel Muller vertelt bij BNR Zakendoen dat runners van Picnic in heel Nederland DHL-pakjes mee retour gaan nemen, na een pilot in Zoetermeer en Gouda.

7. Hoe duur is Amazon.nl?

Nog even terug naar Amazon. Omnia zocht uit hoe de prijzen van tweeduizend populaire producten zich verhouden tot die van andere grote online verkopers in Nederland. Amazon is gemiddeld een procent of 7 goedkoper, becijferden de prijsanalisten:

Moeten de andere Twinkle100-toppers hun prijzen verlagen? Nee, juist niet volgens het Amsterdamse Omnia op zijn Engelstalige blog: ‘The reality is that Amazon will always price lower than you, so resist the urge to drop your prices further. Amazon will simply follow the market, and you could trigger a race to the bottom.’

7 x kort

1. Booking.com is een handelsnaam Op de site van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) schrijft Michiel Henneke over de erkenning van Booking.com als handelsnaam in de VS. ‘Het hooggerechtshof oordeelde dat een generieke term in combinatie met een domeinnaamextensie een handelsnaam kan zijn, omdat er in het domeinnamensysteem maar één partij tegelijkertijd een domeinnaam kan bezitten.’

2. Jumbo de Laak komt thuis Roland de Laak, Jumbo-ondernemer uit Uden, deed het gewoon: een eigen bestelsite opzetten, uit onvrede over de diensten van Jumbo in coronatijd. Orders op Jumbodelaak.nl worden met de fiets bezorgd.

3. BuzzFeed Shopping Alle online plekken waar mensen samenkomen worden shoppable, betoogde Jorrit Steinz al. Zo ook Buzzfeed. Verdiende het Amerikaanse digitale uitgeefbedrijf eerder aan online verkoop met affiliates fees, met BuzzFeed Shopping is het zelf een winkelbestemming geworden. ‘Shopping directly on media sites may become more common as consumer habits change and publishers continue to seek revenue beyond ad sales’, schrijft The Wall Street Journal.

4. Q-commerce voor komkommers Maaltijdenbestelplatfrom Delivery Hero wil ook bloemen, medicijnen en boodschappen gaan bezorgen alsof het pizza’s zijn: binnen 15 minuten. Q-commerce (quick e-commerce) noemt het Duitse bedrijf de service, die in 35 landen wordt geïntroduceerd.

5. Home Depot vandaag of morgen Home Depot wil next day én same delivery gaan aanbieden op 90 procent van het Amerikaanse grondgebied. De bouwmarktketen investeert daarom volop in distributiecentra en supply chain facilities, melt CNBC. ‘We like to say that retail has changed more in the past four years than in our 40-year history’, aldus Stephanie Smith namens Home Depot. ‘Covid has even brought this more to light. Customers expect to shop whenever, wherever, however they want.’

(Voor vakblad MIX mocht ik werken aan een verhaal over de digitale stand van de DHZ-retail in Nederland. Is customer journey strateeg Arjen Bonsing nog steeds zo kritisch? Wordt vervolgd!)

6.  Flinders gaat zelf meubels bezorgen Flinders, dat deze week een omzetgroei van 23 procent rapporteerde over de eerste helft van dit jaar, heeft in Amsterdam Westpoort een nieuw magazijn in gebruik genomen. Het bedrijf wil grote meubels zelf gaan bezorgen, laat de operationele voorman Oscar Diele optekenen: ‘Met het opschalen van zowel de eigen bezorgdienst als installatie en montage door Flinders-medewerkers kunnen we ons specialisme nóg beter claimen.’

7. Happy Haulidays! Klarna zet een nieuwe stap om zich als winkelbestemming neer te zetten. Vandaag en morgen is het Hauliday, een uitverkoopfestijn à la Prime Day dat de Tinka-concurrent organiseert met (de Amerikaanse) Cosmopolitan.

De volgende AvO-bode verschijnt op zaterdag 22 augustus. Het archief met alle AvO-bodes vind je hier.

Tot de volgende bode!

* Chicken McNuggets (per 9 stuks). Vorig jaar gingen er 175.000 porties over de virtuele toonbank (ofwel 1.5750.000 kipstukjes), versus 190.000 Big Macs.

Plaats een reactie