De prijs voor de ‘Beste webwinkel van Nederland’ was jarenlang een prooi voor bol.com of Coolblue. Albert Heijn, achter die bedrijven de nummer 3 in de laatste Twinkle100, won hem vorig jaar. Dit jaar gaat de titel naar Greetz, de ‘ultieme attentservice’ naar eigen zeggen. Zeven dagen per week levert het bedrijf verrassingen aan de deur, al dan niet customized. En dat wordt gewaardeerd.

1. Greetz en wehkamp shinen
Dankzij de gecombineerde stemmen van vakexperts en winkelend publiek mag Greetz zich de ‘Beste winkel van Nederland’ noemen. Deze week kreeg het bedrijf de belangrijkste Shopping Award overhandigd tijdens de uitgestelde uitreiking in Noordwijk. Wehkamp won twee vakprijzen (voor duurzaamheid en logistiek), Naduvi ontving de Beste Starter Award, T.O.M. bv de Marketplace Seller Award, die voor het eerst werd uitgereikt. Meer winnaars én foto’s op de site van de Shopping Awards.
2. ‘Retailers hebben geen marketplaces nodig’
In hun strijd met de grote platforms openen steeds meer retailers zelf de poorten voor externe verkopers. Werkt niet, betoogt Juozas Kaziukėnas op het altijd lezenswaardige Marketplace Pulse. ‘Retailers continue to launch marketplaces to fix their lacking online presence by offloading the work to third-party sellers; however, those marketplaces never work.’ Waarom? ‘Because first, the added selection is often already available elsewhere. Second, that selection expands the long tail but not the head. Third, shipping speed and experience are different. Fourth, customer support is often different too. Fifth, the marketplace doesn’t integrate into store pick up or other store-powered experiences.’
3. Wie is hier de verkoper?
Na de ontvangst van ‘veel klachten van consumenten’, heeft de ACM er bij bol.com op aangedrongen zijn website aan te passen. Het moet voor de klant duidelijk zijn bij wie hij koopt en waar hij verhaal kan halen. ‘Om te voorkomen dat de consument van het kastje naar de muur wordt gestuurd, is bol.com daarover nu duidelijk op zijn website. Dit is een mooi resultaat voor consumenten. We roepen andere platforms op ook deze duidelijkheid te bieden’, aldus Edwin van Houten namens de waakhond.

Getal van de week:
89
Percentage Nederlandse shoppers dat bol.com verkiest boven Amazon als een product bij beide te koop is, blijkens onderzoek van Capterra.
Huiskamervraag: waar heeft bol.com deze ruime voorsprong volgens de aanbieder van softwarereviews vooral aan te danken? Het antwoord lees je onderaan deze AvO-bode.*
4. Online verwachtingen getemperd
Het Nederlandse winkelpubliek verwacht over vijf jaar 37 procent van de aankopen (producten en diensten) online te doen, blijkt uit consumentenonderzoek dat GfK uitvoerde in het kader van ShoppingTomorrow. Het bureau vraagt Nederlandse consumenten elk jaar naar de vijfjaarsverwachting van dat aandeel. Opmerkelijk is dat ze vorig jaar, pre-corona, nog een aandeel van 38 procent voorzagen. Meer bij ShoppingTomorrow.
5. PostNL-bezorgers in De Monitor
Onderaannemers die pakketten bezorgen voor PostNL geven aan moeilijk rond te kunnen komen. ‘Een deel heeft geen pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering, of overtreedt de wet of cao om financieel rond te kunnen komen. Ook is er angst om openlijk kritiek te uiten’, aldus het programma De Monitor van de KRO-NCRV. De uitzending van deze week vind je hier.
6. De waarde van een mandje

Door het verplicht gestelde winkelmandje (#corona) verdiende Dille & Kamille gemiddeld drie euro per winkelbezoeker meer,aldus algemeen directeur Hans Geels deze week op het hybride ShoppingTime. ‘Onze ogen zijn open gegaan.’ Ook de ‘semi-verplichte’ looproutes leveren extra omzet op: ‘Commercieel een schot in de roos.’ Na een flinke dip presteert Dille & Kamille nu zo goed dat het jaar met een dikke omzetplus kan worden afgesloten volgens Geels. Met dank aan ongeveer 150 procent e-commerce groei.
Quote van de week
‘Het is echt over en uit met winkels ieder voor zich. Het kan niet meer, het is echt geweest.’
Hoogleraar Kitty Koelemeijer, ook op ShoppingTime, hamerde opnieuw op het belang van samenwerking in de Nederlandse retail.
7. Teller loopt voor Beterboeken
Beterboeken, uitdager van Booking.com, is begonnen met crowdfunding. ‘Het eerlijke boekingsplatform’ haalde in een goeie week al meer dan een kwart miljoen euro op. ’Geen namaakschaarste van kamers die bijna op zijn, wel een positieve gebruikerservaring. Geen hoge commissies voor hotels, maar juist een lagere bijdrage. Komend jaar bouwen we de eerste versie van een eerlijke boekingssite. Help jij ons mee?’ Doel voor begin november: minimaal een miljoen euro.
7 keer kort
- Kijktip: Tegenlicht (2x) Niels Meijssen, de oprichter van Beterboeken, komt morgen in Tegenlicht aan het woord over steward ownership ofwel ‘goed geld verdienen’. Ook vólgende week zondag is Tegenlicht interessant voor e-commerce bedrijven; het programma gaat dan in op het retourneren van online aankopen, een moderne bezigheid waar Nederland Europees kampioen in is. Dan met medewerking van onder andere 2ekansje.com, DPD, Fashion by Fleur en Omoda.
- Het verkiezingsprogramma van Thuiswinkel.org Duurzaamheid, educatie en platformisering zijn voor Thuiswinkel.org hoofdthema’s bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ook voor de aanpak van cybercriminaliteit wordt aandacht gevraagd in Den Haag. De belangenvereniging legde haar standpunten deze week uit in een webinar.
- The future of shopping In de afgelopen kwart eeuw is er aan het online winkelen feitelijk maar weinig veranderd: prijsje, plaatje, knopje. Maar er staat een revolutie op stapel, aldus Bloomberg, met dank aan streaming video, social media en influencers.
- Amazon plant hubs Amazon zou de VS willen bezaaien met duizend tot anderhalfduizend bezorghubs. Op dit moment beschikt Amazon naar eigen zeggen over 75 fulfilment centers in Noord-Amerika, maar het bedrijf wil dichter bij klanten zitten om een nog beter alternatief voor een fysiek winkelbezoek te bieden.
- Third party first Nog meer Amazon: uit de stukken die het bedrijf heeft aangeleverd aan Amerikaanse mededingingsautoriteiten, blijkt dat externe verkopers in alle categorieën de meeste inkomsten genereren, behoudens boeken. In kleding ligt het aandeel met 72% het hoogst. Voor de eigen verkopen in die categorie leunt Amazon het sterkst op private labels.

Interessant is te zien waar het aanbod vandaan komt. Dan blijkt hoezeer Amazon voor zijn long tail leunt op third party sellers:

- $2 billion shopping days Interessante cijfers die de impact van corona in de VS illustreren: tot en met augustus telde Adobe 130 dagen waarop Amerikanen voor meer dan 2 miljard dollar besteedden online. Vorig jaar werd die grens (tot november) maar op twee dagen gehaald. Adobe telde dit jaar zelfs al meer $3 billion days (3 stuks).
- Nu kopieert Silicon Valley China De tijd dat China Silicon Valley kopieert is misschien nog niet helemaal voorbij. De Amerikanen doen het tegenwoordig echter net zo goed andersom, betoogt China-kenner Ed Sander.
Volgende week meer e-commerce nieuws van Bureau AvO (archief hier). Tot de volgende bode!

* bol.com onderscheidt zich vooral van Amazon op maatschappelijke en emotionele waarden, rapporteert Capterra.