Iedereen mag meeverdienen aan TikTok Shop (weldra ook in Nederland)

TikTok Shop komt eraan, ook in Nederland lijkt het. Is het niet deze zomer, dan toch wel dit najaar. Een webwinkelwalhalla voor shoppers, merchants en gebruikers: iedereen met duizend volgers kan verdienen aan de welig tierende handel op het platform. Je leest erover in de AvO-bode over mei, net als over Temu en Shein (ze weer), de Aziatische pakketberg van PostNL, CBS-cijfers, Blokker, bol, Picnic en iDEAL. Onder meer. Een maand e-commerce nieuws in vijf minuten. Veel leesplezier!

1. TikTok Shop goes Europe

TikTok Shop is onderweg naar continentaal Europa. Het platform heeft merchants uitgenodigd voor bèta-tests in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Eigenaar ByteDance zou TikTok’s winkeltak daar deze zomer al willen lanceren. In totaal zouden dit jaar tien Europese landen aan TikTok Shop moeten worden toegevoegd, na de eerdere Britse introductie. Dat Nederland, de zesde economie van Europa, daarbij zit is zeer aannemelijk. Dat het impact zal hebben op ons exotische e-commerceland ook. In de VS wist TikTok Shop in no time een half miljoen verkopers aan zich te binden. Het mondiale handelsvolume gaat dit jaar richting de 50 miljard dollar, en dan is TikTok Shop nu nog maar in acht landen actief.

2. Creators worden influencers

Nederland telt zo’n 6 miljoen TikTok-gebruikers, wereldwijd zijn het er ruim anderhalf miljard. TikTok probeert van zijn creators (contentmakers op het platform) influencers te maken door hen producten te laten promoten. Zij kunnen verkoopcommissie verdienen als hun aanbeveling tot een aankoop leidt. De drempel om zo’n affiliate te kunnen worden is deze maand verlaagd van vijfduizend naar duizend volgers, naar verluidt om de oppositie tegen een (Amerikaanse) TikTok-ban te versterken. Iedereen en zijn moeder kan proberen munt te slaan uit zijn bereik, zonder affiliate-links of kortingscodes te hoeven gebruiken. In-app tracking doet de wiskunde.

3. Shein on

Stond China lang te boek als de fabriek van de wereld, inmiddels is het net zo goed het winkelcentrum van de wereld. Uit een Duits rapport bleek deze maand dat 32 procent van onze oosterburen koopt op Temu en 22 procent op Shein. Het zijn enorme percentages, opgebouwd in zeer korte tijd. Terwijl Westerse politici, belangengroepen en consumentenorganisaties zich beklagen over de Chinese snelgroeiers, breiden ze in rap tempo uit. Shein kondigde aan zijn assortiment met behulp van marketplace-partners te verbreden met drogisterijartikelen en speelgoed. In de VS sloot het bedrijf een retourpact met winkelketen Forever 21 (via Happy Returns). De online reus in “smart fashion” liet zich deze maand ook zien en horen in Amsterdam en Londen. In de Britse hoofdstad ging het veel over Shein X, waarmee het bedrijf zijn productiecapaciteit aan eenieder ter beschikking stelt: Manufacturing as a Service.

4. De Aziatische pakketberg van PostNL

Dat marketplaces met Aziatische wortels hier populair zijn, bleek al uit de laatste Thuiswinkel Markt Monitor. Het nieuwe kwartaalrapport van PostNL maakt de groei nog tastbaarder: de binnenlandse pakketvolumes vertoonden in Q1 een klein plusje, terwijl internationale (vnl. Aziatische) volumes met een kwart toenamen. Daardoor kon PostNL toch nog een volumegroei van 7 procent noteren. Aan het rendement onder de streep dragen de internationale pakjes echter niet erg positief bij.

5. 10 jaar online detailhandel in één plaatje

Hoe staat het dan met de ontwikkeling van de online bestedingen in de Nederlandse detailhandel? Tijd voor weer eens wat CBS-cijfers. De grafiek (index) laat zien dat de internetverkopen nu ongeveer 4,5 keer zo hoog liggen als tien jaar geleden. Corona heeft het groeitempo doen versnellen, daarna is het weer afgezwakt. Magere groeicijfers bepalen nu het beeld.

6. Blokker is nu online believer

Magere online groeicijfers of niet: bij bekeerling Blokker zien ze kansen. Eigenaar Michiel Witteveen geloofde nooit zo in e-commerce (“Online is gewoon geld verliezen”). Zijn opvolger als CEO, Ynse Stapert, zei deze maand na de lijfsbehoudende kapitaalinjectie er wel brood in te zien. Blokker moet de komende jaren online doorgroeien door platformdiensten te gebruiken en te faciliteren: de keten wil de eigen productverkoop op bol en Amazon opschroeven en zijn winkels meer gaan inzetten voor afhaalorders én bezorging, ook voor derde partijen. “We werken nu al samen met DHL en Ochama. We verwachten hier binnenkort meer partnerships aan toe te voegen”, aldus Stapert.

7. Bol slanker

Voor online marktleider bol was er niet gek veel aandacht op de recente Strategy Day van Ahold Delhaize. Refurbished sprong eruit, al zijn de plannen daarvoor nog weinig concreet volgens Emerce.

Bol mag wel wat minder bol worden, afgaande op scheidend Europees voorman Wouter Kolk. Emerce tekende uit zijn mond op: “Met bol zoeken we nieuwe groeicurves en kansen om de organisatie slanker en efficiënter te maken. Bijvoorbeeld: we testen nieuwe b2b-diensten en circulaire bedrijfsmodellen waarvan we vermoeden dat ze snelle groei en hoge marges zullen opleveren.” Een beursgang lijkt nog niet van tafel.

7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … de bestedingen bij marktplaatspartners (third party sellers) van bol afgelopen kwartaal niet of nauwelijks zijn gegroeid, als ze al niet zijn afgenomen; het minimale plusje van het handelsvolume is te danken aan de ‘bovengemiddelde groei’ van de first-party sales. Daarbij is de Twinkle100-aanvoerder zelf de verkopende partij.

2. … het aandeel private label-verkopen bij Amazon tot onder 1 procent is gedaald.

3. … het aantal pakjes in de pakketautomaten van PostNL vorig jaar “meer dan verdubbeld” is. Dat rapporteert de marktleider, die onlangs zijn duizendste pakketautomaat posteerde bij een Jumbo in Sliedrecht. Ik schreef het eerder dit jaar al: mede door bezorgprijsprikkels en de nakende tabaksban in supermarkten hebben pakketkluizen (eindelijk) momentum.

4. … Picnic-voorman Michiel Muller wel heel fel is tegenover supermarkten die minderjarigen – “kinderen” zei hij eerder – aan het werk hebben (maar niet houden). “Wíj zitten niet fout, zíj zitten fout”, zegt hij over de massale uitbetaling van het minimumjeugdloon in het AD. “Zij betalen 80 procent van hun personeel minder dan de helft van het minimumloon. Door minderjarigen in dienst te houden en die eruit te werken als ze 18 worden.”

5. … de verkoop van luxeproducten online op zijn retour is, volgens de jonge Nederlandse ondernemer Bo van Langeveld. Londen, Saint-Tropez, New York, Hongkong, Dubai: laat hem maar fysieke winkels openen met zijn schoenenmerk Baudoin & Lange. “We zien het landschap voor luxeproducten op internet steeds moeilijker worden”, zegt de loafer lover tegen Quote. “Verkeer op je website krijgen via Meta of Google is hartstikke duur geworden, waardoor je marges enorm slinken. In dat beeld wordt openen van fysieke winkels eigenlijk steeds goedkoper.”

6. … we volgens de Duitse marktvolger Jochen Krisch aanbelanden in het e-commerce tijdperk van de 100 miljard-spelers. Was je in 2020 een grote jongen met een omzet van 10 miljard euro, in 2025 doe je echt mee met 100 miljard en straks in 2030 met een biljoen (duizend keer duizend en dat keer duizend keer duizend). Op zijn blog Exciting Commerce benoemt Krisch drie hoeken waar de giganten van morgen vandaan zullen komen.

7. … er nog maar twee online verkopers te vinden zijn op het ‘Winkelplein’ voor aanbieders van iDEAL Snel Bestellen.

Je las de AvO-bode van mei 2024. Het archief met alle AvO-bodes vind je hier.

Tot de volgende bode!

PS Wist u dat er op Bonaire (#10): geen lokale online aanbieders van drogisterijproducten zijn? Service Drogist Bonaire en de plaatselijke DA hebben geen webwinkel. Een online supermarkt is op het eiland ook niet (meer) te vinden om shampoo, tandenborstels of zonnebrandcrème te bestellen. Dat kan wél bij Etos Caribbean, geclaimd en gepromoot door Etos Assen Kloosterveen. Echt laagdrempelig is de oplossing van de Drentse franchisenemer niet: “Bestel nu ook uw Etos producten Online bij de Beste Drogist van Nederland. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de eventuele verzendkosten naar de Caribbean.”

Ayo!

Plaats een reactie