Hoeveel retourkosten rekenen de grootste webshops?

Het is misschien wel de beste PR voor Wehkamp sinds de koninklijke opening van zijn dc in 2015: de introductie van 50 cent retourkosten vorige week. Aangemoedigd door zowel branchekenners als webshoppers, zo lijkt het. Maar hoe bijzonder is het? Je leest het in de AvO-bode, waarin verder onder meer: de entree van Temu, de toekomst van achteraf betalen, guided selling met ChatGPT en antwoord op de vraag: hoe groot is Shopify in Nederland?

1. Gratis retour is de norm – nog wel

Gratis retourneren is de norm, leert een blik op de hoogste regionen van de Twinkle100. Van de tien grootste non-food verkopers op de lijst rekende tot deze maand alleen Ikea* retourkosten aan webshoppers. Bij bol.com, Coolblue, Amazon, Zalando, Apple, de Bijenkorf, Belsimpel en Hema is retourneren gratis. Foei, zeggen lezers van Nu.nl:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wehkamp vraagt voortaan dus twee kwartjes voor een retourzending – een fractie van de werkelijke kosten en dat lijken consumenten ook te zien:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wehkamp krijgt de handen van kenners op elkaar voor de opgeworpen retourdrempel. Het Zwolse webwarenhuis is echter niet de eerste met de (her)introductie van klantkosten voor retouren, die zeker in fashion de spuigaten uitlopen. H&M (€ 0,99) en Zara (€ 1,95) rekenen bijvoorbeeld al(weer) retourkosten in ons land. Een artikel zelf terugbrengen naar hun winkels is kosteloos.

NB1 Shoppers krijgen altijd de eventueel gemaakte bezorgkosten bij aflevering gerestitueerd als ze iets terugsturen. #wet

NB2 Wehkamp startte in 2015 met gratis terugzending. De gratis ophaaloptie voor retouren werd in 2019 al geschrapt.

NB3 Check het recente dossier over retouren van Emerce, waar ik een bijdrage aan leverde. Met o.a. een verhaal over de impact van betaalde retouren. #Premium

NB4 Ondertussen in de VS: Will Amazon customers revolt over return fees? (RetailWire, 12 april)


2. Is Temu te temmen?

Plotseling waren ze daar vorige week: 6 nieuwe vlaggetjes op de site van Temu, maandenlang de (mind youpopulairste app (of all apps) in de Amerikaanse charts. Waaronder de Nederlandse driekleur. Temu, dat werkt met een innovatief customer-to-manufacturer-model, hanteert een besteldrempel van een tientje. Het kleurrijke web- en app-warenhuis is (nog?) niet in onze taal beschikbaar, shoppers kunnen wel afrekenen met iDeal en genieten van free shipping en jawel, free returns binnen 90 dagen. Verder belooft de internationale groeibriljant uit de koker van het Chinese Pinduoduo een aankoopbeschermingsprogramma (geld terug als een item niet of niet goed aankomt), en: “Temu is committed tot environmental sustainability.” Mooi. Temu zoekt mensen voor zijn nieuwe kantoor in Dublin. In ons land heeft het bedrijf nog geen letterlijke voet aan de grond, zo lijkt het. De massamediale marketingmachine is nog niet aangezet, wel zijn er ‘The Netherlands exclusive’ coupons beschikbaar. Soortgelijke coupons zijn er ook voor de vijf andere Europese markten waarop de start-up zich deze maand heeft gemeld. Op het moment van schrijven staat Temu derde op Apple’s hitlijst met winkelapps in Nederland, achter PLUS Dagje Uit en Praxis, vóór Vinted en Shein.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


3. Achteraf betaalrumoer

Deze maand was er veel te doen over achteraf betaalmethodes. De NOS telde ruim zeshonderd (web)winkels die de diensten van Klarna, Riverty en/of een andere BNPL-aanbieder aan Nederlandse shoppers presenteren. Een op de vijf gebruikers zou niet op tijd betalen. Volgens de AFM danken achteraf betaalpartijen tot wel 40% van hun inkomsten aan boetes en incassokosten. Minister Weerwind zegt zich “grote zorgen” te maken, zelfregulering is in de maak. Binnen de huidige Nederlandse wetgeving is achteraf betalen geen lening.

Op Tech.eu staat een interessant artikel over de toekomst van de buy nowpay later-markt. Belanghebbenden zien nog volop groeipotentieel, bijvoorbeeld voor de betaling van doktersrekeningen, energienota’s of vakantieboekingen. Om nog maar niet te spreken van de b2b-markt. Morele dillema’s – laat je mensen achteraf betalen voor eten? – zijn er ook. “You shouldn’t be using BNPL to buy a pizza,” zegt de CEO van het Franse Alma bijvoorbeeld. Deze achteraf betaaldienstverlener staat zich erop voor niet te verdienen aan laatbetalers. “That means we have a very strong incentive to lend to the right people.”

Thuiswinkel.org nam de gelegenheid te baat om te pleiten voor het afschaffen van een ruim dertigjarig wetsartikel. Dat bepaalt dat webshoppers altijd de optie moeten hebben om minimaal de helft van een online aankoopbedrag achteraf te voldoen.


4. ChatGPT4 neemt shoppers bij de hand

Zoals u weet verschijnen er elke dag nieuwe berichten over wat ChatGPT en andere generatieve AI wel niet mogelijk maakt. Zo kondigde Zalando deze maand een fashion assistent aan die shoppers bij de hand neemt. Powered by ChatGPT. De eerste bèta-versie moet nog live gaan, ergens deze lente in een aantal landen. Dan kunnen testers antwoord vinden op een vraag als: “Wat moet ik aan voor een bruiloft in Santorini in juli?” Gepersonaliseerd (op basis van merkvoorkeuren en maatbeschikbaarheid) zijn de resultaten dan nog niet, maar dat kan nog komen. Ook uit het persbericht: “With the upcoming launch of the first version of its fashion assistant, Zalando is setting the groundwork for future developments and features, which could include fashion and beauty advice or outfit creation.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De Nederlandse start-up hiCharli pioniert ondertussen met een AI-gestuurde chatbot voor op maat gesneden productadvies. Ook powered by ChatGPT. Ondernemer Michiel van de Plassche wil “een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we online winkelen, door de unieke combinatie van geavanceerde AI-technologie en eenvoudige integratie”. Hij zoekt online retailers die het platform willen testen.


5. Veel in het Kruidvat

Kruidvat en Trekpleister versturen steeds meer online orders vanuit hun winkels, vertelt Roland van den Berg aan Logistiek.nl. Hij is managing director e-commerce bij A.S. Watson Benelux, de grootste fysieke retailer van de lage landen. In-store fulfilment is goedkoper en duurzamer dan fulfilment in een magazijn, bovendien zijn afhalende klanten er goed mee geholpen. “In de toekomst gaan we die service verder uitbreiden met – wat ik zelf noem – snellere versies zoals click & collect express”, aldus Van den Berg. Het online omzetaandeel van A.S. Watson Benelux “trekt aan richting de 20%”, zegt hij. Het concern is bezig met de ontwikkeling van een marktplaats, waar andere partijen op mogen verkopen. “We willen geen wildgroei. (…) Het gaat ons vooral om het aanbieden van hele logische complementaire categorieën.” A.S. Watson experimenteert ondertussen met variatie in bezorgkosten, om vraag en aanbod door de week heen op elkaar af te stemmen. Op het hoofdkantoor in Renswoude wordt verder nagedacht over nieuwe proposities, waarbij klanten volgens Van den Berg kunnen kiezen tussen ‘duurzame’ en ‘net iets duurzamere’ levering.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


6. Shopify naar 20% aandeel

Het aandeel van Shopify op de Nederlandse e-commercemarkt is sinds begin 2021 verdubbeld, blijkt althans uit cijfers van BuildWith: van 10 naar 20%. Alleen de aan WordPress gelieerde WooCommerce Checkout blijft de Canadese aanbieder nog voor:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Een blik op andere taartdiagrammen leert dat het Nederlandse aandeel van Shopify achterblijft bij het mondiale gemiddelde; volgens Buildwith bedraagt dat niet minder dan een kwart (25%), versus 20% voor WooCommerce. Shopify is dominant op de Amerikaanse markt, ook op onder andere de Britse, Duitse, Braziliaanse en Australische markt is het Shopify-aandeel groter dan hier.

7. Tesco verhoogt drempels

De afgelopen jaren hebben veel supermarkten minimale bestelbedragen naar beneden bijgesteld. Tesco doet nu het omgekeerde: de Britse marktleider verhoogt de bezorgdrempel van 40 naar 50 pond (bezorging van kleinere orders is en blijft mogelijk tegen een toeslag van 5 pond). De verhoging van 25% gaat vanaf komende dinsdag in. Tesco, dat variabele bezorgkosten rekent, benadrukt dat de kostenstructuur voor het eerst in acht jaar wordt bijgesteld. De grootgrutter probeert het rendement op online orders te verbeteren, daartoe kwam het eerder dit voorjaar al met extra fulfilment fees voor fabrikanten op de proppen. Zij moeten een toeslag betalen voor online verkochte artikelen. Volgens de Tesco-top is een significant deel van de leveranciers daar inmiddels mee akkoord gegaan.

Interessant is de vraag of andere online retailers volgen.

7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. … Amazon volgens Andy Jassy meer fysieke supermarkten nodig heeft. “Grocery is a big growth opportunity for Amazon”, stelt de topman in een brief aan aandeelhouders. “Amazon has built a somewhat unusual, but significant grocery business over nearly 20 years”, schrijft hij ook. “While we’re pleased with the size and growth of our grocery business, we aspire to serve more of our customers’ grocery needs than we do today. To do so, we need a broader physical store footprint given that most of the grocery shopping still happens in physical venues.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … Picnic-voorman Michiel Muller stelt dat online boodschappenaanbieders niet te vergelijken zijn met fysieke supermarkten. Hij is voor het samenvoegen van cao’s, zegt hij op BNR Nieuwsradio: “Er zijn 1.1000 cao’s in Nederland, dat is natuurlijk een waanzinnige toestand.” Hij bepleit één cao voor de Nederlandse retail, maar wel met twee poten: eentje voor winkels en eentje voor e-commerce. Volgens Muller wordt 80% van de arbeid in supermarkten bijvoorbeeld “door kinderen” verricht. “In het weekend toeslagen betalen is heel makkelijk als je iemand € 3,90 per uur betaalt, maar als je € 12,50 per uur betaalt werkt dat natuurlijk niet.”

3. … de online bestedingen in de detailhandel in maart opnieuw zijn gestegen (met 3,4%), al was de omzetgroei in fysieke winkels net wat sterker volgens het CBS. En omzet is nog geen afzet. #inflatie

Webwinkels in mode beleefden een slechte maand:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. … de naam iDeal na “een heel geleidelijke transitie” uit het Nederlandse betaallandschap zal verdwijnen, nu beheerder annex ontwikkelaar Currence het betalingssysteem heeft overgedragen aan het European Payments Initiative (EPI). 

5. … Bijsmaak, een online sneakerboetiek, klanten de keus biedt om hun nieuwe pattas te laten bezorgen in een oude doos.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. … Amazon is begonnen met de uitrol van Vendor Flex (niet te verwarren met Seller Flex) in Nederland. De primeur is aan Dorel, eigenaar van onder andere Maxi-Cosi. De fabrikant maakt gebruik van Amazon’s fulfilmenttechnologie en belevert Amazon-klanten voortaan vanuit het eigen magazijn, onder het toeziend oog van een procesassistent.

7. … Select-klanten van bol.com korting kunnen krijgen op Booking.com. Vanuit een e-mail worden klanten naar een speciale boekingspagina geleid.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeeldingJe las de AvO-bode van april 2023. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

* Het valt niet mee om een duidelijk beeld te krijgen van Ikea’s retourkosten. De bedragen op de site variëren. Van € 2,99 voor een pakketretour en € 49,99 voor een vrachtwagenretour tot variabele pakketkosten en € 59,99 voor een retour per vrachtwagen. Ikea biedt webshoppers ook de optie om onder voorwaarden gebruik te maken van de ‘Express service in de IKEA winkel’. Of deze ‘snelretouren’ in de blauwe dozen geld kosten wordt niet direct duidelijk.

Plaats een reactie