Hoe donker zijn de wolken boven flitsbezorgers?

Steekt de Nederlandse rechter een stok tussen de wielen van flitsbezorgers? Hebben opkopers van marktplaatshandelaren hun prime al gehad? En wat wil Amazon met Buy with Prime? Je leest erover in een nieuwe AvO-bode, met aandacht voor de belangrijkste e-commerce ontwikkelingen in de afgelopen maand. Featuring onder andere Zapp, Gorillas, Albert Heijn, Kruidvat, bol.com en Coolblue. Plus nieuw nieuws over Wibra en Blokker. Een maand e-commerce nieuws in pakweg vijf minuten. Veel leesplezier!

1. Rechter: dark stores zijn geen winkels

Een voorlopige gerechtelijke uitspraak over Zapp legt ‘een potentiële bom onder het bedrijfsmodel van flitsbezorgers’. Omdat mensen er niet kunnen winkelen, vallen hun dark stores buiten de definitie van detailhandel, aldus de Amsterdamse voorzieningenrechter. Aan de andere kant zijn flitsers geen koeriersbedrijven, omdat ze hun eigen producten bezorgen en leveranciers komen voorrijden. Geen winkeliers, geen koeriers, wat zijn flitsbezorgers dan wel? Volgens de rechter horen ze bestemmingsplantechnisch thuis in de categorie distributiecentra. Zijn beslissing zorgde ervoor dat Zapp zijn dark store aan de Amsterdamse Fagelstraat deze week heeft moeten sluiten en ze biedt tegenstanders van flitsers in woon- en winkelgebieden hoop. Mocht de rechtbank in de nog lopende bodemprocedure tot een soortgelijke uitspraak komen, dan worden dark stores (en dark kitchens? #bestemmingsplan #horeca) verbannen naar de periferie, lopen bezorgtijden op en bevestigt ons land zijn internationale reputatie als strengste jongetje van de klas op flitsterrein.

De toekomst van logistiek vastgoed mag ín de stad liggen, aan de rand van de stad zorgen flitsbezorgers voor minder overlast en hebben ze de ruimte om een groter assortiment aan te houden. Van zichzelf, maar in theorie ook van andere partijen die hun hardlopers in dark stores kunnen leggen om snel te laten bezorgen. ‘Snel’ wordt dan misschien 30 minuten. Extra tijd stelt flitsers ook in staat om ritjes voor meerdere adressen te combineren en kosten te drukken.

2. Meer Gorillas

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Of Gorillas zijn belofte ‘Faster than you’ nog kan waarmaken in het bovenstaande scenario is de vraag (en sterk afhankelijk van uw winkeltempo). Countrymanager Sadik Cevik liet medio deze maand weten dat de app van Gorillas inmiddels meer dan een miljoen keer is gedownload in Nederland. Dat aantal moet in de rest van dit jaar ‘minstens verdubbelen’, net als het aantal plaatsen waarin Gorillas actief is (thans 14). Het bedrijf ziet ook hier ruimte om ‘veel breder’ actief te worden dan in boodschappen. In de podcast van Kitty Koelemeijer sprak Cevik (foto) onlangs herhaaldelijk over medicijnen en postbezorging. Zo azen Gorillas en andere flitsers in verschillende markten op andersmans omzet. Saillant detail: PostNL maakte deze week bekend te stoppen met zijn food-bezorgnetwerk.

Nog twee linkjes:

* Hoe Gorillas volgens oprichter en CEO Kağan Sümer bouwt aan een ‘society that needs nothing

* Hoe Gorillas en andere flitsers volgens UvA-onderzoeker Niels van Doorn een problematische oplossing doordrukken voor een niet of nauwelijks bestaand probleem. (#POM)

Nota bene: Sadik Cevik is keynote speaker op de Webwinkel Vakdagen (ik ben bij de organisatie betrokken)

3. Wie is hier nou de supermarkt?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Anders dan Jumbo, dat samenwerkt met Gorillas, zal Albert Heijn niet snel last hebben van strengere regels voor dark stores. De marktleider werkt sinds deze maand samen met Thuisbezorgd.nl en Deliveroo voor de snelle bezorging van ca. 1.200 levensmiddelen, die in de winkels worden verzameld. Haastige shoppers kunnen (nog) niet terecht op de AH-site of in de AH-app; hun snelle boodschappen vinden ze ‘gewoon bij’ Thuisbezorgd en Deliveroo. Om het picking-proces te vergemakkelijken helpt het volgens Deliveroo’s Joep Hutschemakers ‘om in de winkel een Deliveroo-icoon op de schappen te plakken’. 

4. Nog geen shake-out

Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat de omzet van webwinkels en postorderbedrijven in maart 9,6% lager uitkwamen dan in dezelfde maand vorig jaar. Er waren afgelopen maart nog wel meer startende dan stoppende webwinkeliers, leren KvK-cijfers. De hausse aan nieuwe online ondernemers ligt achter ons, vertelt hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben in De Telegraaf: “Met de heropening van de economie en de terugkeer naar kantoor zijn er wat minder marktkansen voor internetwinkels. Er zijn er zoveel gestart de afgelopen twee jaar dat je daar eigenlijk een ’shake-out’ met flink wat stoppers zou verwachten. Dat we dat (nog) niet zien heeft te maken met de lage kosten van het draaiende houden van een webwinkel.”

5. Webshop Wibra live in België

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wibra heeft een nieuwe webshop gelanceerd, niet in thuisland Nederland, maar om te beginnen in België. Voortaan is het grootste deel van het assortiment te koop op Wibra.be, met een minimaal bestelbedrag van € 5,- en tegen verzendkosten van € 5,95. Nederlanders, die € 4,95 voor verzending door (of afhalen via) DHL betalen, moeten nog even wachten op Wibra’s uitgebreide nieuwe webshop. Die gaat volgens de discounter winstgevend worden: “Dat is geen vraag, anders zou ik het niet doen”, aldus commercieel directeur Wim Smit eerder tegen RetailTrends. Daartoe is Wibra’s schoonmaakwondermiddel Dasty online bijvoorbeeld duurder dan offline. 

6. Aggregators uitgeaggregeerd?

Het was een van dé e-commerce trends in het afgelopen jaar: de opkomst van marketplace aggregators: partijen als Thrasio, Perch en het Nederlandse Dwarfs die succesvolle marktplaatsverkopers opkopen om deze te professionaliseren en op te stuwen in de vaart der volkeren. Vorig jaar haalden ze zo’n 12 miljard dollar aan kapitaal op, dit jaar kwam daar tot nu toe ‘slechts’ zo’n anderhalf miljard bij. De groei is in ieder geval afgeremd, leert de som van Marketplace Pulse:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


7. Kopen met Prime buiten Amazon

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Amazon heeft Buy with Prime geïntroduceerd op zijn Amerikaanse thuismarkt. Alleen afnemers van Fulfilment by Amazon (FBA) kunnen de knop op hun website plaatsen, voorlopig alleen op uitnodiging, maar dat gaat veranderen. Uiteindelijk moeten ook niet-FBA-gebruikers en zelfs niet-sellers kunnen aanhaken, zolang ze de verzendbeloftes van Prime waarmaken.

Hoe(veel) verkopers aan Amazon betalen voor de button op hun D2C-site is onduidelijk. Buy with Prime zal hun conversie doen toenemen, omdat shoppers – er zijn naar schatting 166 miljoen Amerikanen met een Prime-abonnement – weten dat ze eenvoudig met hun Amazon-account kunnen betalen én producten gratis geleverd krijgen (ook al is dat niet de verdienste van Amazon). Zo kan kopen met Prime ook buiten Amazon de standaard worden.

Nota bene: ook de countrymanager van Amazon, Roeland Donker, spreekt op de Webwinkel Vakdagen.

7 x KORT

Wat me deze maand verder opviel is dat …

 1. … Coolblue een van zijn leveranciers heeft overgenomenPlotwise, softwaremaker voor efficiënte pakketbezorging.

2. … Baars & Bloemhoff, specialist in decoratief plaatmateriaal, begin deze maand grapte met een eerste virtuele vestiging in de metaverse. Leuk, vonden mensen zowel intern en extern, maar moet het wel bij een grap blijven? Meer daarover in het komende nummer van MIXpro.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. … Podobrace de acquisities aaneen rijgt. Het bedrijf uit Volendam voegde deze maand de webwinkels Monozorg en Debraceshop toe aan zijn portfolio, na een reeks eerdere overnames op de markt voor medische hulpmiddelen.

4. … Blokker artikelen van eigen merk verkoopt bij Ochama, het Nederlandse winkelclubconcept van de Chinese webreus JD.com.com.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. … Kruidvat de volgende grote retailer is met marketplace-ambities. Ook wil de drogisterijketen een eigen bezorgnetwerk optuigen. “We hebben alleen al duizend winkels in Nederland. We zijn nooit verder dan vijftien minuten verwijderd van de consument”, aldus Roland van den Berg op Emerce Retail. Wie kan dat nou zeggen?

6. … het gebruik van pakketkluizen (iemand?) allicht omhoog zal gaan als de bestellingen van bol.com en Budbee-klanten achter de muur verdwijnen bij Albert Heijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. … Eric Idema (EasyToys) Love Honey voorbij wil streven als grootste aanbieder van sexual wellness ter wereld. In 2020 ging ‘de verdubbelaar’ aan voor de onderneming, vertelt de Veendamse ‘vibratorvorst’ in een mooi Volkskrant-interview.

NB ook Idema spreekt op de Webwinkel Vakdagen, onder zeer veel anderen. Je kunt er gratis naartoe. Aanmelden voor het grootste e-commerce event van de Benelux kan hier.


Je las de AvO-bode van april 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

PS 1: op 28 mei veranderen belangrijke regels voor webwinkeliers. Je kunt een webinar van Thuiswinkel.org over de impact daarvan hier terugkijken.

PS 2: NFT, wat te doen ermee? Lees het artikel van Twinkle en/of biedt erop.

Plaats een reactie