Hallo vakantie!

Genoeg e-commerce nieuws onder de weinige zon deze week. Bol.com communiceerde wat af richting zijn tienduizenden partners, morgen treedt de P2B-verordening in werking, Thuiswinkel.org start met certificering van platforms. Ondertussen werkt een aantal knappe Hollandse koppen aan een alternatief voor Booking.com. Je leest erover in de AvO-bode van week 28.

1.     Dag boekingssite. Hallo vakantie!

Het verzoek om noodsteun van Booking.com was de druppel die de emmer van Niels Meijssen liet overlopen. Moesten we die monopolistische winstmachine, met zijn dark patterns en torenhoge commissies, met belastinggeld omhoog houden!? Booking.com trok het tweede steunverzoek in, maar toen was de reputatieschade reeds geleden en had startup strategist Meijssen al een online zaadje geplant voor een crowdfunded alternatief: Beterboeken.nl, met een beoogde commissie van 10 procent. Deze week werd een website gelanceerd die wat kleur op de wangen brengt, in september begint de werving.


2. Thuiswinkel.org certificeert nu ook platforms

Morgen is het zover, dan treedt de Platform-to-Business verordening (P2B) in werking. Vragen daarover werden beantwoord in een podcast van Thuiswinkel.org, dat een nieuwe doelgroep heeft aangeboord: de belangenvereniging begon in maart met het certificeren van platformverkopers, gisteren werd bekend dat ook de platformen zelf voortaan een certificeringsprocedure kunnen doorlopen om het Thuiswinkel Waarborg te mogen voeren. Daarmee tonen ze aan dat ze aan alle wet- en regelgeving voldoen en dat kopers bij hen gebruik kunnen maken van klachtenbemiddeling. 

3. Lvb telt mee

Op de eerste vakantiedinsdag van Noord-Nederland postte bol.com niet één, niet twee, niet drie, maar vier nieuwsberichten voor partners. Over ontwikkelingen in de Retailer API, over een nieuw duurzaamheidslabel, over de nakende start in Wallonië (app first) én over een wijziging van de prestatiescore bij Logistiek via bol.com. ‘Lever je alleen of voor een deel via Logistiek via bol.com? Voor die zendingen wordt op dit moment alleen het beoordelingscijfer meegeteld zoals dat door klanten gegeven is op de website. De overige drie servicenormen – “Op tijd geleverd”, “Annuleringen” en “Track & trace” – staan nu vast. Deze wegen niet mee in de prestatiescore. En dat gaat per 22 juli veranderen’, schrijft de Twinkle100-aanvoerder. Is iets voor te zeggen. De scores van partners die de logistiek door bol.com laten doen (met zijn schaal, service level agreements e.d.) zullen meest waarschijnlijk toenemen, de aantrekkelijkheid van ‘Lvb’ daarmee ook.

Cijfer van de week

220

Zoveel kilo weegt de ‘elektrische transportfiets’ die PostNL momenteel test in Nijmegen. Dat wil zeggen, als hij leeg is.Huiskamervraag: wat is de ‘maximale totale massa’ die fabrikant Fulpra communiceert? Het antwoord vind je onderaan deze AvO-bode.*

4. Er is geen betere

Miele strijkt met honderd man neer op de Zuidas. Onder de naam Miele X opent daar de global digital marketing & sales hub van de oer-Duitse wasmachineproducent. Amsterdam kreeg de voorkeur boven Berlijn, Stockholm en Londen, dankzij de sterke ontwikkeling van de technologiesector in onze hoofdstad, waar volgens het FD zich vanuit de hele wereld kennis en kunde heeft verzameld op het gebied van data-analytics en e-commerce.

Ook leuk: Bij Miele kun je nu je stofzuigerasseccoires printen.

5. Business buttons

Remon Hendriken van InternetImpact legde eerder dit jaar de bestelknoppen van de Twinkle100 onder de loep. Het inspireerde Thuiswinkel.org’s Mikkie Hogenboom tot een onderzoek naar de buttons van zakelijke verkopers. Ook bij de honderd onderzochte leden van Thuiswinkel Zakelijk voeren de kleuren groen en oranje de boventoon. Hogenboom keek ook naar teksten en icoontjes, ze sluit af met 8 tips voor de ultieme winkelwagenknop.

6. Uber doet de boodschappen

Uber, dat bezorgmaaltijdenplatform Grubhub in handen zag vallen van Jitse Groen en zijn Takeaway.com, meldt kort na die verloren slag dat het Postmates heeft overgenomen voor 2,65 miljard dollar in aandelen. Postmates rijdt lokale restaurantmaaltijden uit, zoals Uber Eats ook doet. Ze zijn ‘highly complementary’, aldus Uber afgelopen maandag. Eén dag later kondigde het bedrijf de officiële start van boodschappenbezorging aan.

Quote van de week

‘Dat we nu ook gipsplaten van vier meter bezorgen had ik inderdaad niet zo ingeschat.’

Hornbach-directeur Evert de Goede erkent tegenover RetailTrends dat hij de potentie van online misschien wat heeft onderschat.


7. Kooplust

RTL besteedde deze week aandacht aan de enige echte Corona Websitebezoek Monitor van Thuiswinkel.org en HvA’s Centre for Market Insights. Daarin wordt de ontwikkeling van het verkeer naar websites in 54 verschillende sectoren gevisualiseerd. Samenvatting: ‘Het ging al niet zo goed met de winkelstraat, en de coronacrisis lijkt de detailhandel de laatste klap te geven. Maar dat is niet het hele verhaal. Niet overal gaat het slecht en in sommige takken keren de kopers terug.’ Hier check je in welke.

Ook AfterPay leverde weer interessant cijfermateriaal op, niet over internetbezoeken, maar over internetbestedingen van Nederlandse consumenten. Vooral online modeverkopers mogen deze maand veel groei verwachten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


7 x kort

1. Positivo’s 69 procent van de ondernemers in de detailhandel verwacht er over een jaar nog te zijn, becijferde het CBS over afgelopen maand. Dat is 4 procentpunten meer dan in mei. Alleen in het onroerend goed zijn meer positieve ondernemers te vinden

2. Ketencertificering ‘De online sector heeft de handen ineengeslagen voor het waarborgen van privacy in de keten’, is te lezen op de site van Privacy Verified, een nieuw initiatief van ICTRecht waar onder andere Thuiswinkel.org bij is aangesloten.

3. Skim Jung Un Noord-Koreaanse staatshackers maken jacht op creditcardgegevens van Europese en Amerikaanse shoppers, leert onderzoek van Sansec. ‘Blijkbaar zijn ze op zoek naar nieuwe verdienmodellen’, aldus onderzoeker Willem de Groot van het Nederlandse cybersecuritybedrijf.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. Sectorbankiers Wat gebeurt er als je de retailfrontmannen van ABN Amro, ING en Rabobank samen in één webinar laat praten (gebeurde stiekem vorige week al) over de Nederlandse winkeltoekomst? Q&A laat het zien.

5. QRona Er was een pandemie voor nodig, schrijft het Amerikaanse Modern Retail, maar de QR-code zou nu toch wel eens mondiaal door kunnen breken.

 6. Walmart+ Deze maand nog gaat het gebeuren: Walmart komt met zijn langverwachte concurrent van Amazon Prime. Walmart+ heet het bezorgabonnement, dat 98 dollar per jaar zou gaan kosten.

7. Ik ben toch niet gek Door een prijsfout bood Media Markt tijdelijk iMacs voor 2 euro aan. Klanten begrepen volgens een woordvoerder wel dat dit iets te mooi was om waar te zijn. Het deed me terugverlangen naar een bosvruchten clafoutis.

Off-topic

Bureau AvO mag bijdragen aan het programma van de Webwinkel Vakdagen 2021! Als je suggesties hebt voor (non-commerciële) sprekers, hoor ik het graag.

De AvO-bode schakelt over op de zomerfrequentie (iemand ijs?). De volgende editie (week 29 & 30) verschijnt op zaterdag 1 augustus. Het archief met alle AvO-bodes vind je overigens hier.


Tot de volgende bode!

Arjan


*670 kilo (‘De capaciteit van een bestelwagen, het gemak van een fiets’)

Plaats een reactie