Gratis thuisbezorging, das war einmal, zullen we over een paar jaar zeggen. Een waaier aan bezorgopties tegen verschillende tarieven wordt de norm voor webshoppers, pakketvervoerders spelen er allemaal op in. Webshoppers zijn straks goedkoper uit als zij naar een pakje komen, in plaats van andersom. Je leest erover in de AvO-bode van september, net als over het bakzeil van Picnic, de uglys van Gamma, verkoopkansen van bol.com, duurzaamheidsscores van Xenos, Klarna, TOM, Thom en de Efteling. Veel leesplezier!
1. Bezorging wordt premium
Gratis bezorging leek al te mooi om waar te zijn (dan is het vaak ook zo), maar het wordt nu een wel erg prijzige belofte voor webwinkeliers. Reken erop dat pakketbezorging vanaf 2023 flink duurder wordt, waarschuwde PostNL al, wijzend op de hoge brandstofkosten en oplopende personeelskosten. Binnenkort zal duidelijk worden hoe dat uitpakt.
Met de stagnerende online bestedingen en opdrogende kapitaalstromen is de tijd dat webwinkeliers konden toeleggen op de bezorging van producten – om marktaandeel te kopen – wel voorbij. Zoveel kosten kunnen er niet voor de baat uitgaan, de huidige inkooptarieven, kartonprijzen en energiekosten zullen een en ander ook niet compenseren.
Bedrijven zullen geneigd zijn om (steeds meer van) de reële bezorgkosten door te berekenen aan de klant, omdat ze economisch gezien niet veel anders kunnen en de roep daarom vanuit de duurzame hoek ook groot is. Het geeft nieuwe impulsen aan alternatieve leveringsopties, zoals afhalen in de winkel, bij een pakketpunt, een kluiswand of een bezorgbuur. Waardoor pakketbezorgers minder huisadressen aan zullen doen en de prijzen voor levering aan de voordeur eerder zullen stijgen dan dalen. En bezorging aan huis een premium service wordt.
2. Picnic haalt bakzeil met e-commerce cao
Kent u dat verhaal van de e-commerce cao, waarmee ‘een uniform sociaal kader dat past bij de sector’, zou ontstaan? Die kwam er wel, alleen geldt ‘ie niet meer voor de bedrijven die hem bedacht hebben, laat staan voor andere e-commercebedrijven. Juist omdat e-commerce geen sector is, kort gezegd. Watskeburt?! De minister van Sociale Zaken verklaarde deze maand de supermarkt-cao algemeen verbindend voor die sector, waardoor ook Picnic – de belangrijkste iniatiefnemer van de e-commerce cao en van de gelieerde werkgeversorganisatie E-commerce Nederland – en flitsbezorgers als Gorillas eraan gehouden zijn. En dus hebben hun medewerkers ‘s nachts en op zondag recht op 50% toeslag. Ook de vriestoeslagen en koffievergoedingen uit de supermarkt-cao zijn van toepassing. “De supermarkt-cao bestaat al sinds 1949 en dat straalt hij ook uit, dat past simpelweg niet bij een sector die nog maar vijf jaar bestaat”, reageerde Daan Hermes namens E-commerce Nederland. De vraag is welke troeven Picnic en consorten nog hebben. “De cao legt een basis waar je niet onderdoor kunt, wel overheen”, aldus supermarktonderhandelaar Patricia Hoogstraten (Vakcentrum) fijntjes tegenover Distrifood.
3. Deloitte: minder boodschappen online
Een op de vijf Nederlanders doet wel eens boodschappen online, leert nieuw consumentenonderzoek van Deloitte (verricht in juni). Het percentage (20,5%) ligt iets hoger dan vorig jaar (19,4%). Toch is het online aandeel op de supermarktomzet ten opzichte van medio 2021 gedaald (van 12,6% naar 11,4%). Deloitte: “De daling van het online aandeel zit met name in een lagere bestelfrequentie en een lagere besteding per bestelling.” Ook opvallend is dat Nederlanders niet erg happig lijken op flitsers, slechts 6% verwacht er gebruik van te maken:
Bent u van plan in de toekomst gebruik te maken van zogenaamde flitsbezorgers?(Bron: Consumentenonderzoek 2022, @Deloitte Branchegroep Retail)
4. Waarom Gamma ook gipsplaten gaat bezorgen
In coronatijd, toen offline klanten massaal online aankopen kwamen doen, heeft Intergamma er bewust voor gekozen om bepaalde producten niet in de webshop aan te bieden – klanten konden die alleen af komen halen. “Omdat de P&L van de webshop zwaar onder druk stond en die grote vraag op ons afkwam, hebben we dingen uitgezet”, vertelde directeur cross-channel Anouk Beeren me voor een interview in vakblad MIX. “We zijn bijvoorbeeld gestopt met het bezorgen van producten van twee tientjes als daar zeventig euro verzendkosten aan onze kant bij kwamen kijken.” Ondertussen heeft Intergamma de fundamentele keuze gemaakt om juist álle producten te gaan bezorgen, dus ook zogenoemde uglys als ladders, verhuisdozen en gipsplaten. Beeren:
“We hebben de switch gemaakt naar een CLV-model (Customer Lifetime Value). Daar hoort bij dat je op de ene order verlies kunt maken, wat je elders compenseert.”
Het hele interview met Anouk Beeren is hier te lezen.
5. Bol.com introduceert Verkoopkansen
Bol.com gaat concrete aanbevelingen doen aan ondernemers om hun omzet op het platform te verhogen. “Zie het als een werklijst, waarmee we verkooppartners helpen om actie te ondernemen”, vertelt productmanager Frank Maessen op de website van Twinkle. Bol.com gaat onder andere advies geven (in verkoopaccounts, in e-mails en via accountmanagers – een API volgt) over het uitbreiden van de voorraad aan de hand van verkoopprognoses. En over het aanpassen van prijzen en/of levertijden om de kans op het koopblok te vergroten. “Bovenaan de lijst staat de dringendste aanbeveling, de actie dus die de ondernemer op dat moment het meeste kan opleveren. Uiteraard moeten verkooppartners zelf weten of ze op de adviezen ingaan.” Binnen enkele maanden moeten alle vijftigduizend verkooppartners hun voordeel kunnen doen met de zogenoemde ‘Verkoopkansen’ van bol.com. Op termijn krijgen ze mogelijk de optie om de aanbevelingen automatisch over te laten nemen.
6. Xenos pioniert met duurzaamheidsinfo
Xenos is naar eigen zeggen de eerste retailer ter wereld die de Nature Impact Rating van GSES (Global Sustainable Enterprise System) bij zijn producten vermeldt. GSES voorziet in een overkoepelend informatiesysteem waar 560 duurzaamheidscertificaten annex ecolabels aan gekoppeld zijn. Consumenten krijgen inzage in de duurzaamheidsaspecten van een product, op Xenos.nl en straks ook in de winkels van de keten die ‘natuurpositiviteit’ heeft omarmd. Daarbij worden geen producten uitgezonderd (als de score bijvoorbeeld tegenvalt), beloofde topvrouw Linda Keijzer op RetailTrends Live. “We willen ervoor zorgen dat klanten onze spulletjes gezellig kunnen blijven kopen, maar met een gerust hart.”
7. Winkelcentrum Klarna
Na de lancering van zijn ‘all in one shopping app’, eind vorig jaar, zet Klarna nieuwe stappen om uit te groeien tot een webwinkelcentrum. “Het moet een shoppingbestemming worden met een complete featureset”, zegt chief product officer David Fock tegen Emerce. De achterafbetaaldienstverlener werkt onder andere aan de integratie van het overgenomen Pricerunner, waarmee Klarna een product- en prijsvergelijker wordt en gebruikers ook price drop alerts kunnen krijgen. Ook de diensten van Stocard, een andere overnameprooi, zullen worden geïntegreerd. Fock: “De strategie die we nu voeren, is geschetst in 2015. We zijn toen breder naar shopping gaan kijken. De vraag daarbij was hoe we voor winkeliers de conversie konden vergroten en hun acquisitiekosten konden verlagen. En voor consumenten hoe we problemen konden wegnemen bij online shopping, betalingen en retouren. Van die overwegingen toen begin je nu de vruchten te zien.”
7 keer kort
Wat me de afgelopen maand ook opviel is dat …
1. … de Tweede Kamer wil dat gemeenten en provincies de bouw van nieuwe distributiecentra op ongewenste plekken voorkomen, een bouwstop waar minister De Jonge zich tegen heeft gekeerd. Met name in Brabant is de ‘verdozing’ in het landschap zichtbaar. Het oppervlak van 13,4 miljoen vierkante meter aan dc’s in de provincie staat gelijk aan twintig keer de Efteling, rekende het Brabants Dagblad uit. Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN), deed deze week al het onconventionele voorstel om distributiecentra en woningen bij elkaar of zelfs bovenop elkaar te bouwen.
2. … er de laatste weken veel in het oog springende (meer en minder vergaande) samenwerkingen zijn gesloten, zoals die tussen DHL en Monta (foto), tussen Instabox en Budbee (Instabee, aangenaam), tussen Shopify en Marktplaats en tussen PostNL en OK.
3. … de rechter bol.com deze maand in het gelijk stelde in een zaak over zijn bestelknop: de tekst ‘Bestelling plaatsen’ maakte volgens de rechtbank voldoende duidelijk dat er een betalingsverplichting ontstond na een druk op de knop. Vorige maand verloor bol.com nog een soortgelijke zaak, waarna de tekst op de button werd aangepast
4. … Gereedschapcentrum.nl klanten een interessant keuzepallet voorschotelt in de checkout:
5. … TOM na het faillissement is doorgestart zonder naamgever Tom te Riele. Het KvK-nummer op de verschillende sites verwijst naar Thom Sales, een entiteit die op 18 augustus werd opgericht. En daarmee naar Martijn Nelissen, die liever anoniem had willen blijven. Met zijn bedrijf Captura Capital in Hendrik-Ido-Ambacht participeert hij in bedrijven en merken in sport- en vrijetijdskleding, sportwinkels, accessoires en sportmedische producten. Rucanor is het meest bekende merk. Meer bij het Eindhovens Dagblad.
6. … ShirtbyHand, maker van gepersonaliseerde overhemden, een winkel heeft geopend in Hamburg. Het is vooralsnog de enige van de Nederlandse maker van gepersonaliseerde overhemden. ‘Mocht Hamburg toch wat ver voor je zijn kun je ook altijd langskomen op ons Servicepoint in Amsterdam.’
7. … Albert Heijn het aantal supermarkten met flitsbezorging door Thuisbezorgd.nl heeft verdubbeld, van twee naar vier, allemaal in de hoofdstad. Iemand al gehoord van AH Instant?
Je las de AvO-bode van september 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.
Tot de volgende bode!