Daniel Ropers was de eerste spreker op de boeiende eerste editie van RetailTrends Live. In real life bij te wonen in het DeLaMar Theater, op afstand ook via de livestream. De voormalige voorman van bol.com hield een gloedvol betoog over de stand van e-commerce Nederland en de impact van Amazon daarop. Die wordt schromelijk overdreven, stelde hij (op een gemiddelde order is het prijsverschil met bol.com niet meer dan ‘twee of drie kwartjes’), om vervolgens op te roepen tot samenwerking. Moeten we Amazon nou wel of niet serieus nemen?
1. Samen tegen Amazon
‘Amazon aast op ons mkb’, zo opende de AvO-bode vorige week. Het is precies het type kop waar Ropers zich de afgelopen maanden, jaren zelfs, aan heeft gestoord als het gaat over de Amerikaanse dreiging. ‘Ik heb me kapot geërgerd’, zei hij in DeLaMar. Voor Amazon is Nederland niet meer dan een ‘vrijdagmiddagproject’, dixit Ropers, dus waar hébben al die media het toch over. Ons land láát zich niet vergelijken met de andere Europese landen waarin Amazon marktleider in is geworden. We zijn steengoed in e-commerce, we hebben bol.com, we hebben Marktplaats en we hebben elkaar. Hebben wij Hollanders zin om de Duitse in plaats van de Nederlandse retail vooruit te helpen? Nou dan. Als we het beste in elkaar naar boven halen kunnen we Amazon samen aan, was Ropers’ boodschap, brancheverenigingen en subsidiepotten adresserend. ‘Ik mis nog even een gezamenlijk beeld dat het de moeite loont (…) Maar een beter perspectief dan dit kan ik echt niet verzinnen.’
2. Bouwmarkten volgens Bonsing
Ropers vergeleek ons land met het dappere Gallische dorpje uit Asterix en Obelix. Arjen Bonsing van Customer Journey Experts deed dat in de laatste editie van vakblad MIX toevallig ook. Daarin zegt hij: ‘We kunnen er vanuit gaan dat Amazon hier is gekomen om 40 tot 60 procent online marktaandeel te pakken, want dat doen ze overal. Het kan twee, drie of vijf jaar duren, maar die kant gaat het op. Dat Gallisch dorpje uit Asterix & Obelix bood misschien lang weerstand, het is uiteindelijk ook door de Romeinen veroverd.’ Bonsing laat zijn licht schijnen op de online stand van de Nederlande DHZ-retail. Hij is kritisch: ‘Een rol in je leven spelen doen de Nederlandse bouwmarkten nu niet. En daarmee doen ze zichzelf enorm tekort.’ Meer hier (vanaf pagina 58).

3. Blokker houdt het in huis
Blokker stopte ruim een jaar geleden met bezorging in België. In ons land kunnen klanten wel kiezen voor levering, al is de vraag hoe lang nog. ‘Online zaken doen is heel moeilijk. Het is heel moeilijk om daar geld te verdienen. En wij zitten natuurlijk in de business voor de lange termijn om gewoon poen te verdienen’, vertelde Michiel Witteveen van eigenaar Mirage donderdag op RetailTrens Live. Op de vraag ‘Waar liggen nou kansen?’ begon hij tegenover Frénk van der Linden over pick in-store. ‘Mensen kunnen op het internet dingen bestellen, maar ze moeten het wel even ophalen in de winkel. De fulfilmentkosten zijn zo hoog, ik zie niet in dat online bedrijven met een ticket size van 20 euro daar überhaupt ooit geld aan kunnen verdienen. Maar dat kan bij ons dus wel.’
Getal van de week
3,78 procent
De online conversie van Hunkemöller volgens ceo Philip Mountford op RetailTrends Live. Huiskamervraag: hoeveel keer hoger is de conversie van shoppers die user generated content bekeken? Het antwoord vind je onderaan deze AvO-bode.*
4. Tweehonderd bedrijven doen 10 miljoen
De Twinkle100 vermeldt al jaren meer dan de honderd bedrijven waar de naam aan is te danken. In de aankomende dertiende editie staan precies 200 bedrijven met online verkopen ter waarde van 10 miljoen euro of meer in Nederland vorig jaar. 28 ondernemingen zijn met ten minste 100 miljoen euro genoteerd. In totaal staan er 250 online verkopers in de nieuwe Twinkle100 die volgende maand wordt gepresenteerd op Shopping Today.
5. Berichten uit België
Intro persbericht van afgelopen woensdag: ‘Een Belgisch e-commercebedrijf dat de Nederlandse markt verovert: het lijkt wel de omgekeerde wereld. Maar niets is minder waar. In volle coronacrisis wist het Belgische LensGroup, het moederbedrijf van o.a. LensOnline, haar omzet in Nederland te verdubbelen en haar opticiennetwerk uit te breiden met 22 nieuwe leden.’ Waarvan akte. Dat het een uitzondering betreft blijkt uit ander nieuws van deze week: de Belgische supermarktketen Colruyt maakte bekend zijn non-food webwinkel Collishop te sluiten. ‘Bol.com en co. walsen Collishop plat’, kopte de Tijd. Maar of de sluiting iets oplost?
6. Klantreisbijdrage
Coolblue nam donderdag een nieuw commissiemodel voor affiliates in gebruik, waarvoor het bedrijf samenwerkt met Partnerize. De verwijsvergoeding hang niet alleen meer af van de orderwaarde en het commissiepercentage (doorgaans 2 procent bij Coolblue), maar ook van ‘het aantal touchpoints binnen de klantreis’. In antwoord op een veel gestelde vraag: ‘Samen met onze datapartner brengen we de complete klantreis van onze verkopen in kaart. Hierdoor kunnen we per touchpoint bepalen hoe belangrijk deze is geweest voor een aankoop. Deze waarde is belangrijk voor de commissie die je krijgt.’ Publishers moeten er rekening mee houden dat ze minder commissie ontvangen, maar wel vaker.
Quote van de week
‘E-commerce was lange tijd een ingewikkelde tak, maar nu is het een interessante poot geworden qua winstbijdrage.’
Rituals’ Raymond Cloosterman in het laatste nummer van RetailTrends. Hij was de afsluitende spreker op het congres van het vakblad. Daar vertelde hij dat één coronacrisis het bedrijf in digitaal opzicht twee tot drie haar verder heeft gebracht.
7. Renteplafond drukt op Otto en MediaMarkt
Webwinkelen op de pof dreigt zeldzaam te worden, schrijft het FD; Otto en MediaMarkt overwegen de optie te schrappen als het tijdelijk verlaagde renteplafond van 10 procent (was 14 procent) permanent zou worden. De baten wegen dan niet of nauwelijks meer op tegen de lasten. Wehkamp, dat met Tinka bouwt aan een webwinkelcentrum voor cash-behoeftige klanten, gaat sowieso wel door met de leningen. Het zou straks zomaar als enige verzendhuiskredietverstrekker van naam kunnen overblijven.
7 x kort
1. Bol bant booze Bol.com is gestopt met de verkoop van alcoholische dranken, een activiteit waar het nog geen twee jaar geleden mee begon. ‘Een verantwoorde aflevering aan de deur door bezorgdiensten onvoldoende is geborgd’, citeert Trouw de webwinkel. ‘Daarom stoppen we (voor nu) met het aanbieden van alcoholische dranken’. Ook Ahold-zuster Gall & Gall, dat net als Albert Heijn wel blijft leveren aan de deur, verliest daarmee een verkoopkanaal.
2. Flexibiliteit first Stijn Verstijnen benadrukt in de Volkskrant dat tijden zijn veranderd en dat de fietskoeriers van Deliveroo flexibiliteit waarderen. ‘Ze zijn superblij, blijer dan ze ooit zijn geweest.’ Om een contract vragen ze niet, aldus Deliveroo’s managing director in Nederland. ‘De FNV heeft er te elfder ure twee gevonden uit de duizenden bezorgers. Daaruit spreekt dat ze gewoon niet willen.’
3. Stevig vangnet Het aantal faillissementen in Nederland is dit millennium nog nooit zo hoog laag geweest, opmerkelijk toch. Er gingen 173 bedrijven op de fles, daarvan 39 in de handel, waaronder FNG Retail Services. Het vangnet van de overheid blijkt stevig.
4. Kruidvat scannen Kruidvat heeft QR-codes (daar zijn ze weer)op de beautyschappen van zijn nieuwste winkel geplaatst, waarmee bezoekers producten direct mobiel kunnen testen: ‘Hierdoor zie je bijvoorbeeld direct welke kleur foundation of lipstick je wel of niet staat.’
5. Digitaal opstuwen Het Handelsverband Deutschland (HDE) heeft een grootschalige samenwerking gesloten met Google. Ze komen met een ‘digitaal bouwpakket’, gericht op ongeveer een kwart miljoen kleine en middelgrote retailondernemingen. Van één op de vijf van die ondernemingen zou het voortbestaan onder druk staan.
6. Mol heeft een eenhoorn TCV, een Amerikaanse investeerder achter onder meer Facebook, Netflix en Airbnb stopt 90 miljoen euro in Mollie. Daarmee wordt het betaalbedrijf van Adriaan Mol gewaardeerd op meer dan een miljard dollar. Mollie moet ‘het Apple van de betaalwereld’ worden.
7. De motor van het internet Amazon-nieuws gaat vaak over de grootte van het bedrijf, het vermogen van de oprichter of over experimenten met drones. De veel minder bekende Amazon Web Services zijn feitelijk de motor van het internet, schrijft Dan Runkevicius op de site van Forbes. AWS houdt onder andere Apple, Facebook en Netflix draaiende. Runkevicius legt helder uit hoe.
Volgende week meer e-commerce nieuws van Bureau AvO (archief hier). Tot de volgende bode!
* Ongeveer drie keer zo hoog: ‘Ruim 11 procent’, aldus Mountford op RetailTrends Live. ‘Daarmee zie je hoe belangrijk het is voor klanten om onze producten op een echt persoon te zien.’ Ze kunnen zich er meer mee identificeren dan met een supermodel. De gemiddelde conversie in Hunkemöllers winkels nam overigens toe tot meer dan 30 procent.