Erst kommt das Fressen

Hamsterweken of niet: de online foodbestedingen zijn booming. Nederlandse webshoppers besteedden afgelopen kwartaal voor het eerst meer aan food dan aan fashion. Marktleider Albert Heijn test met AH Compact een Picnic-equivalent in en rond Haarlem. Picnic zelf zinspeelt op expansie naar Frankrijk en Groot-Brittannië, met behulp van de nieuwe Duitse inkooppartner Edeka. De ambities zijn groot, getuige ook de naam van de samenwerkende partijen: Everest.  

1. Appie uitgekleed

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Gratis bezorging, een besteldrempel van 35 euro en een compleet maar beperkter supermarktassortiment van zo’n vijfduizend artikelen (waaronder nog steeds zes vijf soorten aardbeienjam). Het zijn kenmerken van AH Compact, deze week geïntroduceerd in de regio Haarlem. Het is verrassend dat Albert Heijn een tweede bezorgconcept lanceert, waar vooralsnog ook een aparte mobiele applicatie voor moet worden gedownload. Anders dan Picnic mikt Albert Heijn met zijn app only super specifiek en hardop op kleinere huishoudens.

2. Picnic: ‘Hallo Jumbo’

Ook Picnic was volop in het nieuws deze week. Voorman Michiel Muller vertelde vrijdag in het FD o.a. over de verrichtingen in Duitsland en over ambities op de Franse en Britse markt. De Top Startup heeft een inkooppact gesloten met de Duitse marktleider Edeka onder de naam Everest. Daarmee komt er een eind aan de vijfjarige samenwerking met Superunie, meer specifiek met Boni. Picnic gaat investeren in het eigen (bio)merk en reikt ook uit naar concullega’s. Joris Beckers, medeoprichter en de laatste winnaar van de LOEY Award, tegen Distrifood: ‘Ook Jumbo is welkom met ons in te kopen.’

3. Food is fashion voorbij

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De online consumentenbestedingen in Nederland lagen in het tweede kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, becijfert GfK in de Thuiswinkel Markt Monitor. Had je dit kalenderjaar alleen nog maar geslapen en was je nu wakker geworden (stel) dan had je kunnen denken: geen gek percentage, min of meer in lijn met de groei van daarvoor. Het beeld bij producten (+52%) en diensten (-35%) is door corona echter totaal verschillend. Opvallend: food/nearfood is fashion voorbij als de grootste online poductcategorie.

Ook interessant: Locatus keek naar de fysieke kant van de zaak: op welk van de 2.500 winkelgebieden in Nederland is de impact van corona het grootst?

Getal van de week

300.000.000

De kapitaalinjectie in ‘marktplaatsmaker’ Mirakl, in dollars. Onder andere Blokker, fonQ, Kleertjes.com en vidaXL zijn klant bij het Franse bedrijf. Huiskamervraag: wat is de bijbehorende actuele waarde van Mirakl? Het antwoord vind je onderaan deze AvO-bode.*

4. Detailhandel Nederland: geen draagvlak

Coronacrisis of niet: koepelorganisatie Detailhandel Nederland houdt op te bestaan. ‘De perspectieven en visies van de deelnemende partijen’, waaronder het CBL, de RND en de Nationale Winkelraad, ‘verschillen te veel van elkaar’ om door te kunnen gaan. Uit het sluitingsbericht: ‘Het is wenselijk dat er gezocht wordt naar nieuwe allianties om collectieve belangenbehartiging van de retail te waarborgen. Hierover is zeker consensus. Er bestaat vertrouwen dat hier een juiste vorm voor gevonden gaat worden.’ Cor Molenaar kan er niet over uit.

5. Iedereen kan verkopen bij Zalando

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Zalando zet ‘een interessante stap in een opkomende niche’: klanten, op termijn ook uit ons land, kunnen gebruikte kleding verkopen op het platform. Voor de tweedehandsjes krijgen ze geen geld, maar een tegoedbon die bij Zalando kan worden besteed om nieuwe (of de ‘pre-owned fashion’ van anderen) te shoppen. Doneren aan een goed doel kan ook. ‘Recommerce krijgt een impuls van grote platforms’, kopt Ecommercenews, mede refererend aan stappen van bol.com en eBay eerder deze maand.

6. Prijzenregen

In het kader van de ‘ABN AMRO Webshop Award the Netherlands 2020-2021’ zijn deze week niet minder dan 28 ‘categoriewinnaars’ aangewezen. Vijf bedrijven wonnen webwinkelprijzen in twee verschillende categorieën: 123inkt.nl, bol.com, Decathlon, Zalando en Zeeman. Het regende daarnaast nog 29 prijzen voor de beste winkelketens.

Quote van de week

‘Internet heeft de klant volkomen verpest. Je kunt tien dingen bestellen, gratis laten bezorgen en er negen gratis terugsturen. In de internet­wereld geldt: hoe meer verlies, hoe beter. Winkeliers hebben dat aanvankelijk overgenomen. Maar die tijd is wel voorbij.’

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen legt het nog één keer uit, in Het Parool

7. Topverkopers in Duitsland

Bij onze oosterburen is het rapport ‘E-Commerce Markt Deutschland 2020’ verschenen, opgeleverd door bureau Statista en retailinstituut EHI. De nummers 2 tot en met 8 komen allemaal uit Duitsland, al boekten ze samen vorig jaar minder omzet dan de absolute nummer 1: Amazon, met ruim 10 miljard euro volgens de onderzoekers. Overigens maakte Rakuten, niet op de lijst, deze week zijn vertrek uit Duitsland bekend. De Japanse shirtsponsor van FC Barcelona, dat Amazon.de wel even van de troon zou stoten, is op ons continent alleen nog op de Britse en Spaanse markt actief.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


7 x kort

1. Bol.com stuwt CTR door definitiewijziging Bol.com past zijn definitie van het begrip ‘impressie’ aan. Daarvan spreekt het platform pas als een advertentie tenminste één seconde in beeld is geweest. Logisch gevolg: minder impressies en een hogere doorklikratio (CTR). Aan de kosten verandert er niets, benadrukt bol.com, omdat adverteerders niet per weergave, maar per klik betalen.

2. Wat is een aankoop op afstand? Op Ius Mentis gaat Arnoud Engelfriet in op de vraag: ‘Als ik in de winkel bij een zuil koop, heb ik dan een internetkoop gedaan?’ Het antwoord luidt, kort geformuleerd: ja, tenzij.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. Klöpping over e-commerce In ‘Een Podcast over Media’, leuk en inspirerend om te luisteren, hield Alexander Klöpping een pleidooi voor universele afhaalpunten. Hij ziet een rol voor de staat weggelegd bij het optuigen van een ’infrastructureel systeem’ en legt uit waarom (vanaf minuut 35 ongeveer).

4. Busje komt zo Het was een kort bericht op Androidworld.nl dat inmiddels door zo’n beetje alle vaksites is overgenomen omdat het zo tot de verbeelding spreekt: ‘PostNL waarschuwt nu als de pakketbezorger bijna voor de deur staat.’ Echter: nog niet iedereen is gewaarschuwd.

5. Groeigeld voor Orderchamp Dankzij ‘een bedrag met zes nullen’ van onder andere Stefan van den Berg (ex-AfterPay) en Thomas Plantenga (de CEO van Vinted) gaat Orderchamp Europa in. Retailers kunnen gratis gebruik maken van het Nederlandse inkoopplatform, aangesloten merken betalen 18 procent commissie per order, weet Sprout.

6. Peddler in de rebound Kende ik dit niet ergens van? Yep. Peddler introduceerde zichzelf een goed half jaar geleden ook al, toen de startup het same day delivery platform Lokaal Amsterdam in de markt zette. Deze week communiceerde het bedrijf doodleuk een ‘lanceringscampagne’, alsof het initiatief spiksplinterfonkelnagelnieuw is. Een bekende truc, zo’n tweede start, van bedrijven die hopen dat ze zó onbekend zijn gebleven dat het niet in de gaten loopt.

7. Whoop Loop A global, first-of-its-kind, waste-free shopping system.’ Zo omschreef Unilever Loop toen het erin ging participeren. Producten van tientallen A-merken, van verschillende fabrikanten, worden verkocht in speciale recyclebare verpakkingen. Loop, een initiatief van TerraCycle, is inmiddels beschikbaar in 48 Amerikaanse staten en in delen van Frankrijk en Engeland. Uitbreiding naar Canada, Australië, Japan én Duitsland staat op de rol, net als een entree op het fysieke schap (bij Kroger in de VS).

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

PS de laatste weekbode

Dit is de laatste weekbode van mijn hand. Ik ben er in mei mee begonnen, net na mijn start als zelfstandig ondernemer. Er is – cliché-alert – de afgelopen maanden ontzettend veel gebeurd in de wereld en in e-commerce Nederland, maar ook bij Bureau AvO. Ik prijs me gelukkig dat ik mag werken aan onder andere de Twinkle100, de Webwinkel Vakdagen en ShoppingTomorrow.

Ik heb gemerkt dat het veel tijd kost om elke zaterdag een weekoverzicht te kunnen publiceren dat én eigen én een soort van volledig is. Tijd die ik eigenlijk niet heb. Het format dat ik mezelf had opgelegd (7 langere items, 7 kortere, een quote en een getal van de week) is redelijk dwingend, terwijl ik soms dingen tegenkwam die ik direct had willen delen maar ‘opspaarde’ voor de AvO-bode.

In mijn zoektocht naar ruimte en flexibiliteit heb ik besloten om het anders te gaan doen: de AvO-bode blijft, maar het wordt een maandbode, op de laatste dag van iedere maand. Met meer persoonlijke bevindingen, scherpere nieuwskeuzes en reflectie, niet op de week maar op de maand die is geweest. Te lezen als artikel op LinkedIn en op deze website (archief).

Daarnaast zal ik vaker dan ik deed e-commerce nieuws en inzichten delen in losse bijdragen op LinkedIn. Als je dat nog niet doet, kun je me daar volgen.

De volgende AvO-bode verschijnt op zaterdag 31 oktober.

Mooi weekend!

Arjan

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

* Mirakl wordt gewaardeerd op 1,5 miljard dollar, waarmee het marketplace SaaS platform zich unicorn mag noemen.

Plaats een reactie