Waar rolkoffers verdwenen, bepalen bepakte en bebakte elektrische fietsers nu het straatbeeld in onze steden. In de nieuwe AvO-bode lees je over de snelle opkomst van flitsbezorgers, over het huismerk van Coolblue, de waarde van bol.com en over winnende webwinkels. Plus antwoord op vragen als: wat doet Walmart vandaag in Nederland? En: op welke drie platforms draait de helft van de Nederlandse e-commerce sites? Veel leesplezier!
1. ‘Het is een slagveld’
Ik kan me niet herinneren dat er in een maand zoveel om een e-commerce fenomeen te doen was als deze maand over ‘flitsbezorgers’. Elke paar dagen zoemt er een nieuwe naam rond van een partij die binnen tien minuten een pot pindakaas kan leveren, vanuit een dark store. Het Duitse Gorrilas doet dat inmiddels in vijf Nederlandse steden (Distrifood ging kijken), landgenoot Flink in het centrum van Utrecht. Het Turkse Getir klopt aan de Hollandse deur en ook de Britse start-ups Dija, Weezy en Zapp zoeken personeel in Nederland.
Hun riders pikken de spullen uit geblindeerde stadsmagazijnen om ze in no time en voor relatief weinig naar de besteller te sjezen. De bedrijven leveren uit eigen voorraad, verdienen dus ook aan de producten en ze kunnen lokale kansen identificeren en verzilveren, zoals platformexpert Martijn Arets schetst, bijvoorbeeld met huismerken. Het groeigeld klotst tegen de plinten omhoog; Gorillas ontpopte zich eerder dan welk Duits bedrijf ook als unicorn, de Amerikaanse wegbereider GoPuff is al 9 miljard dollar waard en heeft zijn ogen nu ook op Europa gericht.
Natuurlijk rijzen er vraagtekens over het verdienmodel van de flitsbezorgers. Het lijkt uitgesloten dat er ruimte is voor alle nieuwe partijen. ‘Deze markt is een slagveld’, klinkt het bij MT/Sprout. Tamara Oblamov, durfinvesteerder annex e-commerce adviseur, ziet twee grote uitdagingen: de benodigde magazijnconcentratie voor snelle last mile bezorging en de assortimentsbreedte in die opslaglocaties. Ze noemt het businessmodel onbewezen en verwacht niet dat er snel een Nederlandse flitsbezorger zal opstaan: ‘Ik denk dat je iets moet doen met bestaande winkels. Er ligt al heel veel voorraad in de omgeving van consumenten. Ik denk dat dat uiteindelijk een meer efficiënt model zal zijn voor Nederland.’
Toevallig of niet werkte ik de afgelopen tijd aan een verhaal over lokale retailplatforms, die bestaand winkelaanbod koppelen aan online winkelgemak. Over de ambities van Lokaal Ideaal, Peddler, Local Heroes en Locanian lees je in het aprilnummer van Twinkle.
2. Walmarketplace
Walmart is opnieuw aanvoerder van de Top 50 Global Retailers, die onderzoeksbureau Kantar afgelopen week openbaarde. Amazon bezet de tweede plek, Alibaba de vijfde, Ahold Delhaize de zevende. De retailgigant maakte onlangs bekend zijn marketplace open te stellen voor verkopers van buiten de VS, althans op uitnodiging. ‘An attempt to close the e-commerce gap with Amazon.com and tap into China’s vast network of manufacturers’, analyseert Bloomberg. Vandaag vertelt Arjan Both, Nederlander in Amerikaanse dienst, over de innovatiekracht van zijn werkgever Walmart. Dat doet hij bij de Kick-Off van ShoppingTomorrow, dat met 22 expertgroepen begint aan een nieuw onderzoeksjaar. Voor een aantal van die groepen kunnen Nederlandse experts zich overigens nog aanmelden. #MakeNowMatter
3. Shopify is Magento voorbij
In ons land draaien inmiddels meer e-commerce sites op Shopify dan op Magento, leren cijfers van BuiltWith. Lange tijd was Magento hier achter WooCommerce het tweede platform, maar de Canadezen zijn Magento nu voorbij. De drie genoemde spelers vullen samen precies de helft van de taart (d.d. 26 maart 2021, 143.263 detections totaal).
4. 118 producten blauw gebouwd
Van BuiltWith naar BlueBuilt. Onder die naam verkoopt Coolblue momenteel 118 huismerkproducten. Het aanbod wordt samengesteld op basis van productdata, feedback en productkennis. ‘We zien mogelijkheden voor andere producttypes, ook buiten accessoires. Maar dat is wel afhankelijk van de behoefte van de klant, de klantreis en de kansen die we zien’, zei Coolblue rond de introductie, alweer drie jaar geleden. Zo ver is het (nog) niet gekomen. Het huismerk speelt een bescheiden rol binnen Coolblue, dat zoals bekend een beursgang onderzoekt. Analist Michiel Declercq (KBC Securities) verwacht dat het bedrijf tussen de 4 tot 6 miljard waard zal blijken, zegt hij in NRC. ‘Bijna het dubbele van onze schatting van voor de corona-uitbraak.’
5. Bol.com bant Trustpilot en particulieren
Ook over bol.com gaan beursberichten rond, al komen die niet van het webwarenhuis zelf, noch van Ahold Delhaize. De reële waarde van de Twinkle100-aanvoerder zou onvoldoende tot uiting komen in de aandelenkoers van de eigenaar.https://www.linkedin.com/embeds/publishingEmbed.html?articleId=7988681242170501012
Ondertussen deed bol.com Trustpilot in de ban en maakte het bekend te zullen stoppen met verkoop door particulieren (per 3 mei). Verzenden via bol.com ging deze maand officieel van start en samen met de Rabobank introduceerde het bedrijf Flexibele Financiering voor ondernemers.
6. Tata tata táda, tadada tata táda!
De Shopping Awards zijn uitgereikt, helaas niet met een gala in Huis ter Duin, maar evengoed feestelijk. De prijzenregen met trompetsalvo’s was op afstand te volgen. De vakprijzen gingen naar 12taste.com (beste starter), MaxiMondo (marketplace seller), Eki.nl (B2B) en Blokker (logistiek). FonQ mag zich de ‘Beste webwinkel van Nederland’ noemen dankzij de hoogste gecombineerde waardering van consumenten en vakexperts. Was de hoofdprijs jarenlang een prooi voor podiumspelers uit de Twinkle100, mede dankzij het ‘songfestivalprincipe’ ging Greetz vorig jaar en fonQ dit jaar met de eer aan de haal. TOF. De special over alle winnaars vind je hier.
7. De lange weg van Google
Punten in koppen. The New York Times gebruikt ze, net als heel veel hoofdletters. Omdat ‘ie zo mooi is:
Google Aims to Be the Anti-Amazon of E-Commerce. It Has a Long Way to Go.
De krant legt uit waarom het de zoekgigant maar moeilijk lukt om marktaandeel van Amazon af te snoepen. En hoe Google dat toch voor elkaar hoopt te kunnen krijgen.
Wat me deze maand verder opviel is dat …
1. … webshoppers vorig jaar vooral veel meer uitgaven aan spullen in en om hun huis, blijkens de Thuiswinkel Markt Monitor.
2. … consumenten er best eenvoudig toe zijn te bewegen een duurzame bezorgoptie te kiezen. En – ander onderzoek, in opdracht van de Topsector Logistiek – hoe belangrijk ruimtelijke inrichting is voor mobiliteitskeuzes van webshoppers. ‘Het is aan te bevelen deze factor explicieter mee te nemen in de transitie naar duurzaam online en fysiek winkelen.’
3. … Kijkshop ‘door de onstuimige groei in 2020’ op dit moment niet in staat is om de bedrijfsactiviteiten te continueren.
4. … McKinsey het e-commerce dilemma voor makers van consumptiegoederen in beeld brengt. High growth, low profit.
5. … Google een inkijkje geeft in de aankoopbeslissingsfactoren van Hollandse consumenten, en die in internationaal perspectief plaatst. ‘In the Netherlands, shoppers find all cognitive biases important.’
6. … OGZ zich opmaakt voor een Summer Edition van de Webwinkel Vakdagen, in de Jaarbeurs. Met inachtneming van de dan geldende RIVM-richtlijnen, uiteraard.
7. … de VVD een solidariteitsheffing annex ‘coronabelasting’ voor goed boerende ondernemers niet ziet zitten, en het CDA wel. Aldus respectievelijk Thierry Aartsen en Hilde Palland in een podcast die ik mocht maken in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Ook na vandaag blijven ze lid van het parlement.
Op vrijdag 30 april verschijnt er weer een nieuwe AvO-bode. Het archief vind je hier.
Tot de volgende bode!