Denkend aan Holland zie ik Shein, Temu en TikTok

Ging het een paar jaar geleden veel over AliExpress, tegenwoordig zijn het Shein en Temu die aan de Europese weg timmeren. Mogelijk voegt TikTok zich daar binnenkort bij, met een marketplace en/of zelfs een eigen warenhuis. De Chinezen drukken een steeds grotere stempel op ons online retaillandschap en het einde is nog lang niet in zicht. Je leest erover in de AvO-bode, met deze keer niet één, maar twee maanden e-commercenieuws pakweg in vijf minuten. Onder andere ook over het einde van Google’s koopknop en over Zalando’s save now, buy later (wut?) #SNBL.

Vanaf Bonaire: hopi plaser di lesa!

1. Chinese opmars

Wat is de belangrijkste ontwikkeling op de Nederlandse e-commercemarkt tot nu toe dit jaar? Da’s de vraag die ik mezelf stelde aan de andere kant van de oceaan. Al snel dacht ik aan Shein, dat over twee jaar groter wil zijn dan H&M en Zara samen, en aan Temu, pas sinds een paar maanden actief in Nederland. In de VS heeft Temu (“a once-obscure Chinese startup”) Shein inmiddels ingehaald als het om verkopen gaat, zo becijferde Bloomberg. In ons land prijkt de nieuwkomer (“Imagine if Amazon and TikTok had a baby”) fier bovenaan de lijstjes met de populairste winkelapps. Hoe anders is de situatie nu dan nog geen twee jaar geleden, toen er minder pakjes uit China kwamen nadat de btw-vrijstelling op orders tot € 22,- was afgeschaft. “Zeg maar dag tegen spotgoedkope onlinespullen uit China”, heette het toen. Maar de Chinezen zijn terug, en hoe. Geef ze ook maar eens ongelijk: waarom zouden ze produceren voor westerse merken en retailers, maar de verkoop aan hen overlaten?

Leestip -> Op Chinatalk.nl schrijft Ed Sander regelmatig treffende analyses over Shein, Temu en de evolutie van e-commerce in China.


2. Waterig zonnetje

Hoe zit het dan met de ontwikkeling van de online detailhandel in Nederland? Het CBS noteert een omzetplus van 5,2% in juni. Na de min van 9,4% in januari is het de vijfde maand met méér internetverkopen dan vorig jaar in dezelfde maand. De post-pandemische tegenwind mag zijn gaan liggen, de groei blijft wel achter bij die van de totale detailhandel én bij de inflatie.

Wat betreft het online aandeel in de totale retailbestedingen is Nederland teruggekeerd op de pre-pandemische trendlijn, rapporteerde CBRE deze maand op basis van cijfers tot en met eind vorig jaar, “having seen no additional growth as a result of the pandemic”. Inmiddels zullen we onder de trendlijn zijn gedoken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Het aandeel van online (%) in de totale retailbestedingen

Het gras aan de andere kant van de Noordzee is overigens niet groener: na een ‘joyless June’ hadden Britse online retailers 26 (!) onafgebroken maanden van omzetkrimp achter de rug.


3. Nieuwe balans in sportartikelen

In de sportartikelenbranche lijkt offline terrein terug te winnen op online, afgaand op verschillende recente berichten. Zo legt Intersport de komende jaren de nadruk op zijn flagship stores, omdat duidelijk is geworden dat online groei zijn grenzen heeft volgens voorman Frank Geisler. Klanten komen nu eenmaal graag naar fysieke winkels voor advies, en uiteraard kunnen ze daar ook internetbestellingen doen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Geisler zal blij zijn met de nieuwe adidas-baas Björn Gulden (foto): “Wir müssen den Handel wirklich, wirklich, wirklich wieder ernst nehmen”, tekent Handelsblatt uit diens mond op. Het directe verkoopaandeel, de afgelopen jaren opgelopen tot 30% bij de Duitse sportgigant, zal de komende jaren niet groeien. Ook Nike haalt de banden met retailers aan, “as cracks in the direct-to-consumer model begin to show”, aldus het Amerikaanse Business Insider.


4. “D2C-potentie ligt vooral offline”

FMCG CEOs: Is DTC Dead?”, is de prikkelende kop boven een uitgebreide LinkedIn-post van Frederic Fernandez over directe verkoop (D2C ofwel DTC) door fabrikanten. De strategisch adviseur in de markt voor fast moving consumer goods deelt een lange lijst met inzichten gebaseerd op uitgebreid eigen onderzoek, onder andere naar (vaak teleurgestelde) investeerders en naar directe verkoopinitiatieven en strategieën van grote fast movers. Hij concludeert onder meer dat het meeste directe verkooppotentieeel (D2C) in de branche niet online ligt, maar offline.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. Bye Buy on Google

Google en e-commerce, een echt succes werd het nog nooit. Pogingen om van Google een online winkelcentrum te maken sneefden keer op keer. Remember Froogle met Google Checkout, Google Express en bijvoorbeeld Google Shopping Auctions. Onlangs maakte de ‘anti-Amazon’ bekend te stoppen met Buy on Google, althans voor search en shopping. (De koopoptie, die eigenlijk nooit verder kwam dan de VS, blijft na 26 september alleen op YouTube beschikbaar.) Voor de Amerikaanse e-commercestrateeg Rick Watson is het allemaal geen verrassing: volgens hem kloppen de intenties simpelweg niet: “The goal of Google is to get you off Google.”


6. TikTok’s webwarenhuis

Een terugkerende vraag is ook of social media kunnen uitgroeien tot webwinkelwalhalla’s. Hebben gebruikers wel een koopintentie als ze door hun tijdlijn akkeren of korte video’s consumeren? Meta kwam al van wat koude kermissen thuis, TikTok lijkt echt te geloven dat het kan. Al sinds enige tijd probeert het Chinese bedrijf internationaal potten te breken met zijn marketplace TikTok Shop, met wisselend succes. Naar verluidt openen zeer binnenkort in de VS de virtuele deuren van TikTok Shop Shopping Centre, waarin het bedrijf zelf ‘made in China’ artikelen aan de Amerikaanse man brengt. “The app seeks to replicate the success of other popular China-founded shopping platforms Shein and Temu”, schrijft the Wall Street Journal. Heb je ze weer.

NB Londen huisvestte deze zomer ’s werelds eerste fysieke TikTok shop #popup

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. Zalando in SNBL

Zalando is de eerste klant van Savrr, een Duitse start-up in ‘save now buy later’. Hoe werkt deze tegenhanger van ‘buy now pay later’? Klanten stellen een spaardoel bij een webwinkelier en ze leggen maandelijks geld in om dat te bereiken, legt Ecommerce News Europe uit. Als het zover is, kunnen ze het bedrag besteden in de webwinkel in kwestie (Zalando in dit geval). Incentive: de bonus die spaarders opstrijken. Ze krijgen bijvoorbeeld twee tientjes extra als besteedbaar tegoed als ze hun spaardoel van € 200,- hebben behaald. Willen ze het ingelegde geld terughalen en ergens anders voor gebruiken, dan kan dat. Maar dan komt de spaarbonus – uiteraard – te vervallen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


7 x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …:

1. … Spar als eerste Nederlandse supermarkt doorpakt op Thuisbezorgd.nl, door meer dan vijftig winkels aan het bestelplatform te koppelen. Én dat Thuisbezorgd.nl nu ook op zijn homepage duidelijk maakt dat er meer is dan maaltijden:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Lees ook de analyse die ik voor Emerce schreef over de kalverliefde tussen supers en maaltijdbezorgers.

2. … ’s werelds grootste pizzaketen Domino’s in zee gaat met een extern bestelplatform. #trendbreuk De keten sloot een mondiale marketingdeal met Uber Eats, maar blijft de deegschijven zelf bezorgen. Domino’s CEO Russell Weiner verklaart. “Domino’s will still be the face our customers see at the door, while Uber will be providing us with adequate data to understand delivery efficiency and incrementality. Meanwhile, Domino’s own e-commerce platform will continue to be the place our customers can go to access our best deals and industry leading loyalty programme.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

3. … de ‘Westlandse bol.com’ (sic) geen succes is gebleken. Bestelplatform Winkel in Westland, opgetuigd met gemeenschapsgeld, is niet meer. Ondernemers hebben er “weinig tot niets aan gehad”, erkent het college. “De verwachting leefde dat de online winkelstraat een geschikt instrument was om een bijdrage te leveren aan de levensvatbaarheid van Westlandse ondernemingen. Uit onderzoek blijkt dat de online winkelstraat die bijdrage niet heeft geleverd.”

4. … wehkamp wel erg selectief heeft geput uit zijn jaarcijfers voor de persverklaring die het onlangs uitstuurde: “sterke vooruitgang” hier, “veerkrachtige financiële prestaties” daar. Over het explosief gestegen netto verlies van 22,7 miljoen euro rept het bedrijf niet (RTL Nieuws wel). Wehkamp spreekt over 9% omzetverlies, althans als je elektronicasales via de gewezen partner BCC buiten beschouwing laat. Neem je die wel mee, dan is de omzetval een stuk groter (15%), zoals is ter zien in het jaarverslag. Het bedrijf uit Zwolle is nog wel groter dan drie boekjaren geleden (pre-corona), benadrukt het, maar toen telde kleertjes.com nog niet mee.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. … met de samenbundeling van ChannelEngine en Vendiro Leiden nog sterker komt te staan als het mekka van de marketplace-koppelingen.

6. … Booking.com in het eerste kwartaal van dit jaar 45% van de boekingen via het eigen betaalplatform zag lopen. Kassa, zo schrijft het FD. Vijf jaar geleden was het aandeel nog nihil. De toenmalige CEO Gilian Tans vertelde me destijds desgevraagd: “Zeker bij kleinere properties kan Booking.com helpen met paymentsHet is klein, maar groeiend.”

7. … Ikea’s chatbot Billie heet – vast een hommage aan de iconische kast met die naam –, net als de chatbot van bol.com. De puber die denkt zo’n beetje alles te weten viert dit jaar al zijn vijftiende verjaardag.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je las de AvO-bode van juni en juli 2023. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

PS Wist u dat op Bonaire (#1): volop online wordt besteld bij Nederlandse en andere internationale webshops, maar dat die pakjes niet aan huis worden bezorgd? Bewoners van het eiland zonder postcodes kunnen ze afhalen bij het postkantoor, waar pakketbergen verrijzen, zo leerde een rondleiding. De foto (©AvO) is gemaakt bij de vuilstort in Kralendijk.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Plaats een reactie