De zonnige kant

Het oude normaal is ver weg voor online retailers in Nederland; de volumes blijven hoog. De groei van de internetbestedingen houdt zelfs aan, blijkt uit kakelverse cijfers van het CBS, al is de vraag voor hoe lang. Je leest erover in de AvO-bode van de maand juni, met sowieso veel positieve berichten over digitale verkopers. Uit arbeidsmarktonderzoek van – alweer – het CBS kwamen webwinkels relatief goed naar voren, shoppers blijken app only supers super te waarderen en mobiele modespelers rammelen hard aan de poort. Bol.com-baas Huub Vermeulen liet vallen dat ’s lands grootste webwinkel géén fysieke eigen winkels zal openen.

Veel leesplezier met de laatste AvO-bode voor de zomervakantie, een maand e-commerce nieuws in 6 minuten.

1. Verhip, nog geen dip

Nu wordt het spannend”, kopte ik in de AvO-bode op oudejaarsdag 2020. Door de coronacrisis waren de online bestedingen al maanden achter elkaar met tientallen procenten gestegen. Maar de grootste piek moest toen nog komen; afgelopen februari, toen de niet essentiële fysieke winkels dicht waren, lagen de internetbestedingen ruim dubbel zo hoog als in februari 2020, de laatste ‘pre-coronamaand’ in ons land. In maart zakte de groei naar 67,7%, in april werd 18,6% genoteerd, slinkende groeistaafjes dus. Zouden de staafjes onder de X-as duiken als de winkels weer open zouden mogen zonder afspraak (per 28 april)? Zouden online verkopers dan, anders gezegd, te maken krijgen met krimp, jaar op jaar? Nog niet, blijkt althans uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het CBS. In mei, toen de mondkapjes nog op moesten en de angst nog wat meer regeerde, werd een plus van 16,0% procent genoteerd, versus 9,7% voor de hele detailhandel. En zo snoepte online toch weer af van offline.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het is uiteraard te vroeg om een goed antwoord te geven op de vraag hoeveel van de ‘coronagroei’ van webwinkels beklijft. Vooralsnog nemen de bestedingen verder toe, mede dankzij bijna een miljoen nieuwe online kopers.

2. Mooi werk?

Het CBS publiceerde ook een onderzoek naar de invloed van online retail op de arbeidsmarkt. Projectleider Niek Verbaan spreekt van “een eerste stap om de effecten van en de discussie over online retail concreet te maken”, tot op heden een “witte vlek” als het gaat om het meten van de economie. Voorzichtige conclusie (“de weging heeft nog aandacht nodig”): het gemiddelde uurloon ligt bij webwinkels hoger dan bij andere winkelbedrijven:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

“In webwinkels krijgen flexmedewerkers in doorlopende banen bovendien eerder een vast contract”, schrijft het CBS in de samenvatting onder het kopje ‘opvallende resultaten’. Maar er is meer onderzoek nodig, benadrukt het statistiekenbureau, zo zijn zzp’ers bijvoorbeeld niet meegenomen in deze studie. Alle resultaten vind je hier.

3. De keuze niet reuze, de waardering wel

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Er is geen online boodschappenservice in Nederland die door zijn klanten zo hoog wordt gewaardeerd als Picnic, leren recente cijfers van GfK. Voor zijn rapport over e-commerce in FMCG legde het onderzoeksbureau 32 verschillende aanbieders onder de loep. Crisp volgt op de tweede plaats, daar net achter is Plus de best scorende speler met ook fysieke supermarkten. Maar die app only supers hebben toch helemaal geen ruim assortiment? Yep, juist dat draagt volgens GfK bij aan het gebruiksgemak, de vindbaarheid en daarmee aan hun aantrekkelijkheid.

Marktleider Albert Heijn komt als vijfde uit het onderzoek. De bedrijven van topmannen Michiel en Frans Muller beginnen op onderdelen van de online operatie op elkaar te lijken. Picnic, dat een eigen ‘e-commerce cao’ boetseerde, nam grotere bezorgwagens in gebruik, die ook op N-wegen mogen rijden. Albert Heijn timmert aan de weg met AH Compact, een aparte app only formule zonder bezorgkosten, een besteldrempel van 35 euro en … een kleiner assortiment.

NB directeur Torben Rathmann spreekt over de groei van AH Compact op de Summer Edition van de Webwinkel Vakdagen. Daar kun je komende week gratis, veilig en zonder testen naartoe.

4. Shein on

Dat je geen winkels nodig hebt om snel klanten voor je te winnen, zien we ook in de modewereld. Neem nou Shein, vorig jaar voor het eerst terug te vinden in de Twinkle100 en inmiddels de meest gedownloade winkelapp ter wereld. De geheimzinnige grootmacht in ‘realtime fashion’ (3 dagen tussen ontwerp en verkoop) wordt ook wel de TikTok van e-commerce genoemd. Met een omzet van ruim 8 miljard euro is Shein groter dan Zalando en ongeveer half zo groot als Zara-moeder Inditex en als H&M, die omzet verloren terwijl Shein vorig jaar verdubbelde. Hele hete adem uit China.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. Geen winkels voor bol.com

Een Nederlands platform is het beste antwoord op een platform uit China of de VS, zei bol.com’s Huub Vermeulen op BNR. “Wij begrijpen Nederland en we proberen Nederland te bundelen.” In BNR’s Big Five over het winkelen van morgen sprak de ceo onder meer over de pluriformiteit van het Nederlandse ondernemerslandschap, de macht van big tech, duurzaamheid, een virtuele eigen bezorgdienst, de impact van lage rente, de noodzaak van kleur bekennen en, uiteraard, de toekomst van fysieke winkels. Anders dan bijvoorbeeld Amazon heeft bol.com geen plannen in die richting, zei Vermeulen op de radio: “Kijk, wij gaan geen winkels openen. Dat staat vast. Als we een fysieke outlet willen hebben, dan hebben we onze zusterbedrijven (Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, AvO) waar we dingen mee kunnen doen. (…) We kijken voortdurend naar mogelijkheden om daar meer in te doen samen. En of dat nou aan de achterkant is of aan de voorkant, dat speelt zich op alle vlakken af. Daar gaan vast wel ontwikkelingen in komen, waar ik niet zoveel over ga vertellen.” Wordt vervolgd.

6. Leuker wordt het niet, wel makkelijker

Vanaf morgen (!) gelden de nieuwe btw-regels uit Brussel. Ze zorgen er enerzijds voor dat pakjes met goedkope producten uit China duurder worden, anderzijds maken ze cross-border webwinkeliers eerder internationaal belastingplichtig, door de lagere (totale) omzetgrens van 10.000 euro. De OSS-regeling (de letters staan voor One Stop Shop, check de onestopshop daarover) moet aangiftes vereenvoudigen. Maar in de praktijk kan het allemaal nog wel makkelijker, ziet de Nederlandse regering. “Vereenvoudiging éénloketsysteem in de btw-wetgeving voor e-commerce”, staat dan ook in een schets (pdf) van het pakket Belastingplan 2022, die staatssecretaris Vijlbrief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

7. Klarna’s nesteldrang

Met de introductie van een CSS (Comparison Shopping Service) presenteert betaaldienstverlener Klarna zich als online marketingdienstverlener. Het bedrijf nestelt zich vroeg in de funnel, waar de overname van Shoptail aan vooraf ging. “Het is niet bekend of en hoe Klarna het gapende gat tussen de prille oriëntatiefase en de kassaklik wil invullen met andere eigen diensten”, merkt Emerce fijntjes op. “With the introduction of our enhanced marketing services, we can help retailers implement impactful and actionable programs to better connect with consumers across all channels”, liet Klarna’s ceo Sebastian Siemiatkowski eerder optekenen. Aha. Via een andere overname, van Toplooks, werd Klarna al actief in AI-gedreven shoppable contentcreatie. Zo zoekt het Zweedse bedrijf onderscheid met concurrenten als AfterPay en Tinka, dat deze maand werd losgetrokken van wehkamp.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


7x kort

Wat me deze maand verder opviel is dat …

  1.  … Action nu toch ‘gewoon gaat proberen’ om online te verkopen. Elke dinsdag verschijnen vijf tot tien weekaanbiedingen op de site.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


2.     … het Amsterdamse bureau BLOOM, dat al werkte voor Vinted, is ingelijfd door de Litouwse marketplace.


3.     … de zeventienjarige Sem Bosveld, handelaar in tweedehands kleding, hard aan de weg timmert met The Vintage Dealers, online (vooral via Vinted) én offline.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


4.     … Shopify voor het eerst diensten levert aan merchants die niet draaien op het platform; Shop Pay komt beschikbaar voor alle verkopers in de kanalen van Google en Facebook, Shopify-gebruiker of niet.


5.     … met BIYU (‘Own less. Do More.’) een breed nieuw leenplatform van start is gegaan. ‘De Netflix van de gebruiksvoorwerpen’, ook aanwezig op het podium van de Webwinkel Vakdagen Summer Edition, is de volgende startup met elektrische bakfietsen in Amsterdam.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6.     … MamaLoes (‘met liefde en plezier de beste’) plannen heeft voor de opening van een marketplace, zoals duidelijk werd bij de afgeronde replatforming naar Shopware.


7.    … DPG, eigenaar van kranten als het AD en de Volkskrant maar ook van voormalige Sanoma-bladen als Donald Duck en Libelle, webshops optuigt voor niet minder dan 40 titels. Het getuigt van nieuw geloof in wat ooit de ‘derde geldstroom’ van uitgevers werd genoemd, naast abonneegelden en advertenties.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Je las de AvO-bode van juni 2020. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Arjan

Plaats een reactie