De zak van bol.com

Onze zak van Sinterklaas wordt dit jaar meer dan ooit gevuld door bol.com, uitgegroeid tot onestopshop voor cadeautjes. Sterker: de zak zelf komt van bol.com. De Twinkle100-aanvoerder is alomtegenwoordig en pakt door. Afgaande op recente initiatieven en uitspraken zet het webwarenhuis in op lokalisering, op retailmedia en op uitbreiding met food. Je leest erover in de nieuwe AvO-bode, net als over andere dingen die me deze maand opvielen in e-commerce Nederland.

1. Bol.com is overal

Je kunt tegenwoordig bijna geen apparaat aanzetten, geen (virtueel) congres bezoeken, geen blad van de mat halen, geen podcast beluisteren of YouTube-show bekijken zonder bol.com tegen te komen. Paidearnedshared of owned. Onlangs verscheen de eerste van een serie podcasts die bol.com liet maken over de platformeconomie: Platformania. Met zijn interactieve speelgoedboek en de te personaliseren zak van Sinterklaas bouwde bol.com ondertussen aan zijn populariteit richting pakjesavond, na een coronakwartaal met 45,6 procent verkoopgroei. ‘Het liefste doe ik vingers in m’n oren als ik de groeicijfers hoor’, zegt directeur Huub Vermeulen over het ongemakkelijke gevoel dat ’t hem geeft.

What’s next voor bol.com? Interessant is de opening van Winkelindebuurt.bol.com, waarop Belgische verkooppartners zijn samengebracht. Als shoppers een categorie en een locatie doorgeven krijgen ze een kaart met (linkjes naar) aanbieders voorgeschoteld. Daarmee geeft bol.com invulling aan zijn belofte om lokale winkeliers te helpen, de crisiswinter door. Voor ons land werkt Winkelindebuurt.com niet, maar het is wel denkbaar dat ‘De winkel van ons allemaal’ ook Nederlandse partners lokaal vindbaar gaat maken. Denkbaar is ook dat er allerlei diensten (voorraadbeschikbaarheid, afhaalopties, reparatie, onderhoud en andere services) annex advertenties aan ‘bol.com Maps’ worden toegevoegd. #haarvaten

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Retailmedia, waarmee verkooppartners hun zichtbaarheid op het platform kunnen vergroten, is een terrein waar bol.com sowieso meer op gaat inzetten. Eigenaar Ahold Delhaize kan zich serieus mengen in de strijd met Google, Facebook en Amazon om Nederlandse advertentiebudgetten en munt slaan uit het bereik van met name bol.com, dat sinds een paar jaar geen verkeer meer uitstuurt naar andere sites. Met zijn bol.com Retail Media Groep (BRMG) biedt het bedrijf uit Utrecht al ‘effectieve en relevante media proposities op basis van unieke shopper data en shopper context’. Maar bol.com wil deze tak ‘verregaand professionaliseren’, tekende Emerce op uit de mond van Vermeulen.

Het heeft er, ten slotte, alle schijn van dat bol.com binnenkort wordt verbreed met food; bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers speculeerde topman Frans Muller hardop over de integratie van voedingsmiddelen op het platform.‘Connectivity with food can create an ecosystem that other player can’t offer.’ Aha.

2. Het lekkere van Albert Heijn op bol.com?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De vraag lijkt niet of, maar wanneer er assortiment van Albert Heijn verschijnt op bol.com. Meer over de ecosysteemambities van Ahold Delhaize lees je in een groot interview dat ik had met topman Muller en dat verschijnt in het decembernummer van Twinkle. Muller spreekt daarin ook over de ‘indrukwekkende winstontwikkeling’ van bol.com, de concurrentie met Amazon, over AH Compact en de inspanningen en concrete platformplannen in de VS.

3. Elk bedrijf zijn eigen Coolblue

Coolblue, tussen bol.com en Albert Heijn geposteerd in de Twinkle100, heeft handen en voeten gegeven aan zijn ambitie om thuiswerkend Nederland te ontzorgen. In augustus heb je er al over kunnen lezen in de AvO-bode. ‘De Coolblue Thuiswerkwinkel geeft jouw medewerkers de mogelijkheid om zelf alles voor de juiste thuiswerkplek te bestellen. Je krijgt een eigen afgeschermde omgeving in jouw huisstijl. Nadat je medewerker is ingelogd, krijgt hij een select assortiment te zien en kan hij meteen bestellen binnen het gestelde budget. We leveren de bestelling de volgende dag gratis af bij je medewerker.’ Mooi werk.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. Afhaalkosten bij Decathlon

Decathlon vraagt 2,50 euro aan Belgische afhalers in zijn winkels, die verder gesloten zijn. ‘De opmerkelijke strategie toont de moeilijke positie van grote warenhuizen tijdens de lockdown’, schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. Om zijn enorme winkelvloeroppervlakten toch te gebruiken, heeft Decathlon een samenwerking gesloten met bpost, dat kampt met capaciteitstekort en niet alle pakjes kan bezorgen deze dagen. Daardoor kunnen Belgen bij Decathlon gratis een bij Zalando bestelde broek ophalen, maar moeten ze 2,50 euro betalen als ze een Decathlon-broek komen oppikken. Het goede nieuws is dat de winkels morgen weer opengaan, ijs en weder dienende.

5. Ikea en de druk van e-commerce succes

Ikea sloot onlangs een nieuwe CAO, waarmee de lonen van Nederlandse werknemers het komende jaar met 3 procent stijgen. Paul de Jong, retailmanager voor Ikea in ons land, is trots op dat resultaat. Temeer omdat Ikea’s winstgevendheid afneemt door veranderend koopgedrag. Aan BNR vertelt hij: ‘We moeten erkennen dat een verschuiving naar online heel veel doet met een bedrijf. Dus ook wij komen natuurlijk onder druk. Een online business is gewoon veel duurder.’ De Jong gaf in dezelfde uitzending aan dat Ikea reële bezorgkosten in rekening blijft brengen aan de klant, maar die lijken dan toch niet dekkend genoeg.

6. Intunen bij de Bluepaper Bootcamp

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Morgen begint de Bluepaper Bootcamp, vol verdiepende online sessies van de expertgroepen van ShoppingTomorrow. Hun bluepapers zijn los te downloaden op de site van het onderzoeksplatform en gebundeld in boekvorm te koop. Tot en met 10 december kun je gratis aanhaken bij de Q&A’s, paneldiscussies en webinars over de toekomst van e-commerce. In het volgende onderzoeksjaar staat trouwens voor het eerst een expertgroep over retailmedia gepland.

7. Leve Tony Hsieh

Zappos’ wonderkind Tony Hsieh is veel te vroeg overleden. Delivering hapiness was zijn mantra, ook de titel van een standaardboekwerk van zijn hand. Hsieh bracht klantcontact naar een nieuw niveau. Hij pionierde met ‘The Offer’, een geniale vertrekpremie bij vrijwillig afscheid van werknemers. Na twintig jaar als voorman van Zappos stapte Hsieh afgelopen zomer opzij bij het bedrijf dat hij groot maakte en in 2009 verkocht aan Amazon. Hij overleed vrijdag op 46-jarige leeftijd. Zijn familie en Zappos roepen op zijn leven te vieren. #RIP


Wat me verder opviel is:

  1. Dat de online besteldrukte gepaard gaat met valse webwinkelsvalse bezorgers en hogere prijzen bij zowel grote webwinkels als de grootste vervoerder.

  2. Dat Thuisbezorgd.nl bevestigt restaurants soms tijdelijk te sluiten voor bestellingen, omdat er te weinig bezorgers zijn om de vele maaltijdorders uit te rijden. ‘Dit restaurant is momenteel gesloten. Probeer het later nogmaals’, krijgen hongerige bezoekers te zien. Restaurateurs in Groningen, waar dit speelt, zijn woest.

  3. Dat winkeliers in het Canadese Calgary shoppers betalen om hun lidmaatschap van Amazon Prime te beëindigen. Op vertoon van de opzegging ontvangen ze 79 dollar – de prijs van een Prime-abonnement – in lokaal winkeltegoed.

  4. Dat er een uitputtende review over Magento is verschenen van de hand van Lieke Verspaandonk en Jordie van Rijn, die ook wordt geüpdatet.

  5. Dat de Chinese e-commerce reus annex Alibaba-concurrent JD.com zich op lijkt te maken voor de opening van winkels in ons land.

  6. Dat Albert Heijn weer op zondag bezorgt, zij het opnieuw tijdelijk. En dat bestellen met stemcommando’s niet meer werkt. AH zegt te werken aan een verbeterde versie van zijn app voor Google Assistant.

  7. Kledingverkoper Duetz de schaamteloosheid voorbij is, maar mij toch deed glimlachen in de afgelopen zwarte week.
Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De AvO-bode verschijnt op de laatste dag van de maand. Check het archief voor alle AvO-bodes.

Fijne Cyber Monday, tot de volgende bode!

Arjan

Plaats een reactie