De nieuwe Twinkle100 heeft een vertrouwde koploper: bol.com (zeg maar bol), op ruime afstand gevolgd door een nieuwe nummer 2. Hoe verschilt de top van de lijst van die van vorig jaar? En wat zijn de verschillen met de pre-coronaperiode? Je leest erover in een nieuwe AvO-bode, waarin verder onder meer: de retourkosten van Wehkamp en H&M, de buurtroutes van Albert Heijn en de marketplaces van Kruidvat, Mango, MediaMarkt, Praxis en Tesco. Plus Amazon, EcomTomorrow, Christina, Claudia, Dirk en Uber, onder meer. Veel leesplezier!
1. Hallo, daar zijn we weer!
In de top 10 van de nieuwe Twinkle100 staan precies dezelfde tien namen als in de voorgaande editie. Zalando(↑) en Amazon(↓) zijn gewisseld van plaats, net als Jumbo(↑) en Wehkamp(↓), verder zijn de posities ongewijzigd. Hoe verhoudt deze lijst, gebaseerd op kalenderjaaromzetten in 2022, zich dan tot de Twinkle100 van 2020, met omzetten uit 2019? Met andere woorden: wat is er in drie jaar vol online hoogtijdagen gebeurd aan de top van e-commerce Nederland? Niet veel, zo leert de vergelijking. De top 8 wordt gevuld met precies dezelfde namen. Alleen de Bijenkorf en HelloFresh zijn uit de top 10 gevallen, ten faveure van Apple en Ikea. Bol is, gesteund door tigduizend verkooppartners, verder uitgelopen op de concurrentie, die nu nota bene wordt aangevoerd door zusterbedrijf Albert Heijn:
NB Twinkle becijferde samen met HvA-lector Jesse Weltevreden dat de grootste online verkopers in Nederland afgelopen jaar minder omzetten dan het voorgaande jaar, een primeur. Ook in Duitsland zagen de topverkopers hun totaalomzet voor het eerst in de geschiedenis afnemen.
2. Min vijfduizend retourartikelen plus € 22.500,-
Wehkamp introduceerde eerder dit jaar 50 cent retourkosten per artikel, en we hebben het geweten. Maar wat heeft het opgeleverd? COO Frans Falize vertelde op Shopping Today dat Wehkamp sinds de invoering van de maatregel 10 procent minder retouren krijgt, ofwel vijfduizend artikelen per dag. Voor de overgebleven 45.000 artikelen ontvangt het bedrijf een vergoeding van evenzoveel halve euro’s, die in het niet valt bij de kosten van een retour. Van draaideurdoosterugstuurders annex returnista’s als ‘Gerda’ is Wehkamp nu af (“Jullie mogen haar hebben”, aldus Falize tegen concollega’s in DeFabrique), het scheelt uiteraard ook allemaal veel plastic en vervoerskilometers. Wehkamp is inmiddels ook begonnen met het rekenen van vijftig cent verzendkosten aan klanten die een bestelling willen ontvangen; afhalen bij de ruim vierduizend servicepunten van DHL blijft gratis.
3. H&M verdubbelt retourkosten
Het duurde even en het vergde misschien wat post-pandemische tegenwind, maar toch: het wordt steeds normaler voor grote online verkopers om (weer) verzend- en/of retourkosten te rekenen aan shoppers. Neem H&M, dat nog niet eens zo lang geleden een retour-fee van 99 cent introduceerde in Nederland. De vergoeding bedraagt vanaf vandaag € 1,99, een stijging dus van 100 cent ofwel 101 procent. Gerda moet op haar tellen passen.
4. Uber schuift dozen terug
Nog meer retourrumoer: Uber is begonnen met het ophalen van retourpakjes bij Amerikaanse shoppers. Zij kunnen hun retouren (tot vijf pakjes per keer) aanmelden via de taxi-app en via Uber Eats. Ze betalen een flat fee van 5 dollar voor de service, waarop FedEX, UPS en USPS zijn aangesloten. Uber One members krijgen een korting van twee dollar. Eerder al lanceerde Uber in de VS zijn Connect-programma, een same day verzendservice voor klanten.
5. Een goede buur
Albert Heijn, de op één na grootste online verkoper van Nederland, gaat de strijd met de kilometers aan. “Bespaar ook bezorgkosten én kilometers met de Buurtroute”, adverteert de supermarktketen zijn nieuwste algoritmegedreven last mile initiatief. Het bedrijf beloont online klanten als ze de boodschappen laten afleveren wanneer zijn bezorgwagens toch al in de buurt zijn, wat Emerce verleidt tot een vergelijking met het melkboermodel van Picnic #kopie. AH-shoppers kunnen tot 50 cent per levering besparen als ze opteren voor de Buurtroute. Of ze daartoe geneigd zijn moet blijken. Even snel opgekomen als weer verdwenen is – crossed my mind – AH Compact: een jaar geleden trok Albert Heijn (thans 10 procent online omzetaandeel) de stekker uit deze gratis bezorgservice voor kleinere huishoudens.
6. Rondje marketplaces
Veel nieuws over marketplaces in oktober. Kruidvat heeft de zijne geopend, MediaMarkt lanceert zijn Nederlandse markplaats in maart, Praxis is te spreken over de tot nu toe behaalde externe verkoopresultaten. De marktleidende Britse supermarktketen Tesco, dat de deuren al eens opende én sloot voor third party sellers, werkt aan de opening van een nieuwe marketplace. Mango daarentegen trekt na twee jaar alweer de stekker uit zijn marketplace, een besluit dat vidaXL en kleertjes.com eerder ook namen.
Check de kakelverse bluepaper van ShoppingTomorrow over dit onderwerp: Een eigen Marketplace: vergroot je Winstgevendheid.
7. Out now: EcomTomorrow
De expertgroepen van ShoppingTomorrow hebben voor het eerst een magazine opgeleverd, met verwijzingen naar hun 21 bluepapers én de greenpaper #primeur. EcomTomorrow, waar ik als eindredacteur bij betrokken was, is hier digitaal te lezen.
7 x kort
Wat me in oktober verder opviel is dat …:
1. … Bol is gestopt met het aanbieden van achteraf betalen voor zakelijke klanten. Het bedrijf mailde klanten er niet over uit te kunnen wijden, maar geeft aan RTL te kennen dat “er in toenemende mate fraude mee werd gepleegd”, en niet alleen door de b2b-clientèle zelf: zakelijke klanten werden ook “benadeeld door kwaadwillenden”.
2. … na Co-op, Morrisons en Iceland ook Waitrose zou willen gaan verkopen op Amazon.co.uk, de vierde formule uit de top 10 van Britse supermarktketens.
3. … Dirk voorlopig niet online verkoopt, en zich daar allesbehalve voor schaamt. De formule adverteert ermee, zag ik deze week op de voorpagina van De T.: “Geen eigen bezorgdienst”, staat er vetgedrukt. “Zo helpt Dirk jou besparen.” Immers: “Laten bezorgen maakt boodschappen duurder.”
4. … Flink, Getir en Gorillas één ding gemeen hebben: hun aanbod is nu te vinden bij alleseter Uber Eats. Ondertussen gaan Christina Aguilera en de Amerikaanse rapster Latto bananas on the grocery store van Just Eat Takeaway.
Zie ook de AvO-bode van afgelopen augustus: Uber Alles?
5. … oprichter Claudia Willemsen geen spijt heeft van de verkoop van kleertjes.com aan Wehkamp, ondanks de “zure nasmaak” over het vertrek uit de Achterhoek. “Het was gewoon tijd om kleertjes.com te verkopen. Ik zou na 2010 nog een paar jaar aandeelhouder blijven, dat zijn er elf geworden. Met Wehkamp gaat het geloof ik niet zo goed. Het verhaal gaat dat ze al jaren in de etalage staan, ze kunnen geen koper vinden. Doe een bod en je hebt het.’’
6. … retailers die zijn aangesloten bij Orderchamp merkproducten voortaan rechtstreeks naar de consument kunnen laten verzenden. Het Nederlandse bedrijf heeft ”dropshipping opnieuw uitgevonden”, vertelt CEO Joost Brugmans aan Emerce.
7. … Bpost klanten een euro extra gaat rekenen om pakjes te versturen tijdens de komende eindejaarspiek. “Behoorlijk degoutant”, aldus een omdenkende woordvoerder van ondernemersorganisatie Unizo (denk je mee, NS-topman Wouter Koolmees ..?). “Vergelijk het met de winkel in het weekend. Dan is het bij de bakker en beenhouwer ook drukker. Wel, dan gaan de prijzen daar ook niet omhoog. Je kan namelijk meer omzet creëren. Eigenlijk zou Bpost zelfs korting moeten geven.”
Tot de volgende bode!
PS Wist u dat op Bonaire (#4): shoppen bij Nederlandse webwinkels volop (en persoonlijk bewezen) mogelijk is via een tussenadres op de Graafstroomstraat in Rotterdam?
Ayo!