De gouden standaard

Bol.com heeft medailles uitgedeeld aan bedrijven die andere bedrijven helpen bij de verkoop op bol.com. Met de keuring vergroot het bedrijf andermaal zijn impact op het online winkellandschap. Picnic wil dat gaan doen met ‘het eerste duurzame e-commerce merk’. Je leest erover in de AvO-bode van week 26, met zoals je gewend bent 7 grotere en 7 kleinere geplukte virtuele vruchten en wat lekkers tussendoor. Een gouden standaard!? #dtv

1. Plakken van bol.com

10XCREW, Adwise, Maze-One, Merkle, Newcraft en Reprise zijn de eerste zes gold partners van bol.com. De gouden plakken zijn uitgegeven op basis van ‘het aanbod, de diversiteit en de kwaliteit van hun dienstverlening’, aldus de aanvoerder van de Twinkle100 na een keuringsproces. Acht andere verkoopadviseurs hebben een zilveren status, vijf bureaus zijn ‘ambassador partner’. Telt op tot negentien bedrijven, vier minder dan toen Emerce dinsdag schreef over het nieuwe certificeringsprogramma.

Bol.com etaleert al langer diensten van derden voor verkopers op zijn partnerplatform, zo zijn er ook bedrijven te vinden die hulp kunnen bieden op het gebied van productinformatie en bij financiering. Overigens wel minder dan rond de start begin vorig jaar.

2. Merk toch hoe sterk

Picnic heeft iets nieuws bedacht en weet dat ook weer heel goed over de bühne te brengen; na de introductie van de ‘e-commerce cao’ is daar nu ‘het eerste duurzame e-commerce merk’, om met voorman Michiel Muller te spreken. De websuper gaat, geholpen door Boni in Nederland en Edeka in Duitsland, eigen merkproducten ontwikkelen en verkopen, waaronder conserven, chips en keukenpapier. ‘We bouwen niet een merk om goedkoop te zijn’, zegt Muller in Distrifood. ‘We bouwen een merk dat klanten fijn vinden en dat zowel topline- als goedkope producten kent. Er zijn enorm veel kansen.’ Duurzaamheid zit wat hem betreft in de verpakkingen, receptuur en in de supply chain.

3. Is it me you’re looking for?

Dat webshoppers (althans doorgaans) meer online kopen als er een fysieke winkel in de buurt is, weten we. Het zogenoemde Halo-effect is een van de redenen die Pieter Zwart steeds noemt voor de opening van nieuwe Coolblue-winkels (hallo Brussel). ‘In deze gebieden heb je een grotere merkbekendheid, meer consumentenvertrouwen en ben je zeer nabij om een pakket op te halen of extra service te leveren na verkoop’, somt RetailSonar op. In een nieuw rapport over ‘De impact van corona op koopgedrag & winkelomzet’ stellen de locatieplanners dat het Halo-effect groter is gebleken in coronacrisistijd. ‘In de strijd met pure online players vormt een sterk retailnetwerk dus een grote troef.’

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Cijfer van de week: 890 miljard

De extra beurswaarde van Amazon, Microsoft en Apple sinds het begin van dit jaar, in dollars. Dat is ongeveer zoveel als (krimpende) het bruto binnenlands product van Nederland. Huiskamervraag: welk van deze bedrijven staat bovenaan de lijst bedrijven die profiteren van de corona-crisis? Het antwoord vind je onderaan deze AvO-bode.*

4. Machen wir

Microservices, API-first, Cloud-native SaaS, Headless. Het zijn de termen waarnaar de MACH Alliance is genoemd. #acroniem. Tot de founding fathers behoort het Duitse e-commerce platformbedrijf commercetools, verder gaat het om Contentstack, EPAM Systems en Valtech. Al tien andere bedrijven hebben zich inmiddels aangesloten bij de non-profit alliantie. Ze moet vooral ‘duidelijk maken wat de voordelen van moderne software-ecosystemen zijn die de flexibiliteit en openheid bieden die ontbreken in het ontwerp van traditionele softwaresuites.’

5. Shopify? Nog steeds doen

Had je vijf jaar geleden bij de beursgang voor duizend dollar aandelen Shopify gekocht, waren die nu ongeveer dertig keer zoveel waard (op sommige dagen nog meer). Kun je een leuke auto van rijden. Dat wil niet zeggen dat je nu geen aandelen meer moet kopen, afgaande op deze 10 Reasons to Buy Shopify Stock and Never Sell. Roman Rochel, Market Lead Shopify EMEA, zal het ermee eens zijn. Hij staat op de cover van het nieuwe nummer van Emerce. Ook interessant is een partner uit Shopify’s ecosysteem waar mijn oog op viel: CarbonClick. Climate action made simple is de belofte. De groene button voor co2-compensatie leidt niet alleen tot donaties voor een betere wereld, het stuwt ook de merkperceptie én naar verluidt de conversie van bedrijven die de knop op hun site zetten.

6. Snelgroeier in gereedschap naar private equity

HBL Online was een exponent van de snel groeiende doe-het-zelfbedrijven in de laatste Twinkle100. Het bedrijf achter Gereedschapcentrum.nl, dat ook goed boert over de grens, denderde de top-100 binnen met een 75e plek. De NOS (radio) ging destijds langs bij het bedrijf achter Gereedschapcentrum.nl, om oprichter en mede-eigenaar Bram Mutsaers te interviewen. Die heeft zijn LBH Investments, de holding achter HBL Online, inmiddels verkocht aan investeringsmaatschappij Foreman Capital, schrijft vakblad MIX. De ACM moet nog wel goedkeuring geven.

Quote van de week:

We hebben er denk ik ongeveer 20 jaar over gedaan om 17 procent van de totale retail naar online te krijgen. En in drie maanden tijd hebben we daar ongeveer 8 procent aan toegevoegd.’

Paazl-baas Jan-Willem Roest in een webinar van Detailhandel Nederland (centrale vraag: ‘Hoe maak je e-commerce succesvol’), over de impact van corona op de sector.

7. Real deal

Groot e-commerce nieuws bij onze oosterburen: Real.de komt in handen van Schwartz Gruppe, eigenaar van supermarktketens Lidl en van Kaufland, waar de brede marktplaats onder wordt gehangen. Real.de is ook voor Nederlandse verkopers beschikbaar en zodoende opgenomen in de Twinkle Marketplaces Whitepaper met 25 ‘Europese springplanken’. Op de site worden momenteel prominent producten als zwembaden, fietsen en airco’s aan de man gebracht, non-food assortiment waar ook Lidl online wel mee uit de voeten kan. Misschien heeft de Schwartz Gruppe wel goed gekeken naar Walmart dat online winkelplatform Jet.com overnam om ‘frisse ideeën en expertise’ te injecteren. ‘The Jet acquisition was critical to jumpstarting the progress we’ve made the last few years.’

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7 x kort

1. Amazon.nl in Google Amazon, essential but vulnerable volgens The Economist, is nu ruim drie maanden echt actief in Nederland. Op Marketingfacts schreef Marc Meijs van iProspect een artikel over de impact van Amazon.nl op (non-branded) zoekresultaten in Google Shopping. Daaruit komt naar voren dat ook bol.com flink in de bus is gaan blazen in de strijd om de Hollandse webkoper. Meijs verwacht overigens dat hun beider ‘vertoningsaandeel’ weer zal gaan zakken.

2. Hyper hyper Kansrijk en inspirerend’, noemt lector citylogistiek Walther Ploos van Amstel de verkenningen voor een Europees hyperlook netwerk. Fascinerend.

3. Platformrevolutie Martijn Arets schreef Platformrevolutie, een boek over ‘de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Het boek is nog niet verschenen, maar klimt bij Managementboek.nl al aardig omhoog.

4. Nederlandse merken en Alibaba Inmiddels verkopen ruim honderd Nederlandse merken via Alibaba, aldus Jack Peters van de Chinese e-commerce gigant in De Telegraaf. Ze zijn onder andere te vinden in het Holland Paviljoen op Tmall.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. Amazons green deal Gelet op wat je elders in deze AvO-bode kunt lezen wekt het misschien geen verbazing. Maar toch: Amazon steekt 2 miljard dollar in een fonds dat bedrijven moet helpen ’to decarbonize the economy and protect the planet’.

6. Kopen op Instagram Instagram blijft opschalen in e-commerce, biedt behalve een selecte groep merken binnenkort ook influencers de mogelijkheid te verkopen op het platform.

7. Pizza hawai on the fly Domino’s Pizza experimenteerde al eens met bezorgrobots in Amsterdam, nu test het bedrijf pizzabezorging per drone op het strand van Zandvoort (video). Voor de PR, want me dunkt dat dit niet eerder dan in 2053 realiteit wordt. Tuurlijk, er zijn juridische haken en ogen, maar het is ook niet per se gratis, deze vorm van deegschijf delivery.

Off-topic: 
Nog vijf nachtjes slapen. Dan zijn de slippers, sneakers en sokken van Lidl te koop (klik voor de video). Heb je nog even de tijd om je fanwear van Zeeman, Febo en Aldi de deur uit te doen.

Lidl Fanwear

Onze Tropische Sjon maakt echt overal een festival van in zijn gloednieuwe LIDL FANWEAR! Binnenkort bij ons in de winkel en webshop.Alvast exclusief Lidl Fanwear winnen? Like deze post en laat ons in de comments weten of je Slippers, Sneakers, Sokken of een T-shirt wilt winnen. 👇Deelnamevoorwaarden: bit.ly/Lidl-Fanwear

Posted by Lidl Nederland on Friday, June 19, 2020

Tot de volgende bode!

* Wie van de drie? Amazon zag zijn waarde met ruim 400 miljard dollar toenemen, een plus van 43 procent.

Plaats een reactie