Daar is de Nederlandse marketplace voor klussers

Praxis is de eerste bouwmarkt die de poorten opent voor externe verkopers. De keten wil ‘een platform zijn voor alles wat met doe-het-zelf te maken heeft’. Je leest erover in een nieuwe AvO-bode, mijn persoonlijke maandoverzicht over e-commerce-ontwikkelingen in Nederland. Met verder veel aandacht voor abrupte eindes: aan AH Compact, aan Instabox en aan de samenwerking tussen BCC en Wehkamp. Plus Unilever, Foodello, Gorillas, Dwarfs, de commissie van bol.com en veel meer …  Een maand e-commercenieuws in een goeie vijf minuten. Veel leesplezier!

1. Praxis bouwt aan marktplaats

Waar blijft de Nederlandse dhz-marketplace?’, was mijn kop boven een artikel in vakblad MIX, vorig voorjaar. De Franse dhz-marketplace ManoMano liet ons land ongemoeid, platformplannen van bouwmarkten bleven vaag. “Het ligt voor de hand dat Gamma of Praxis een marketplace begint, om een onestopshop te worden vóór een ander eraan begint. Ze moeten niet denken dat dat nog twee jaar gaat duren, feitelijk zitten ze al in blessuretijd”, reageerde marketplace-expert Niels Jaspers (Xplore Group) in het artikel. Praxis pakt de werkhandschoen op: begin volgend jaar opent de keten de deuren voor externe verkopers, die Praxis en de Belgische zusterformule Brico al tegenkomen op de sites van koppelaars als ChannelEngine en Vendiro. In een recente podcast van RetailTrends zei Praxis’ managing director Corine Duchenne over de plannen: “Wij willen zelf een eigen platform stichten, voor doe-het-zelf. Er zijn al heel veel leveranciers geïnteresseerd. (…) De wereld is zoveel groter dan Praxis zelf en je directe concurrenten. We willen een platform zijn voor alles wat met doe-het-zelf te maken heeft. Ik denk dat we met bestaande en nieuwe leveranciers een hele brede range aan producten kunnen aanbieden, zodat je alles bij ons kunt vinden als je met een klus bezig bent.” Praxis is sinds kort overigens ook actief als seller op een Nederlandse marktplaats: de keten slijt producten van eigen merken op bol.com.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. Bol.com verhoogt commissies (maar niet op goedkope producten)

Bol.com, dat zijn handelsvolume na twee krimpkwartalen weer zag toenemen (+5,6% in Q3), verhoogt een deel van zijn verkoopcommissies. Het gaat primair om de meest voorkomende vaste commissies voor artikelen boven de twintig euro: € 0,83 wordt € 0,85 (+2,4%), € 2,48 wordt € 2,99 (+20,6%). Een verklaring geeft de aanvoerder van de Twinkle100 niet, de hoge inflatie zal allicht een belangrijke rol spelen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In twee categorieën, klein huishoudelijk en eten & drinken, sleutelt bol.com daarnaast aan de variabele commissies. Deze gaan omhoog, behalve voor eten & drinken onder de twintig euro: die gaan omlaag.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat opvalt: bol.com laat de commissies op de goedkopere producten ongemoeid, de inflatie ten spijt. Bol.com lijkt vooral de verkopen (en daarmee het aanbod) te willen stimuleren van producten onder de twee tientjes, precies de verzendkostendrempel voor klanten zonder Select.

Lees ook:

Pakken bol.com en Albert Heijn samen door? (AvO-bode van juli 2022)

Hoe bol.com op de kleintjes let (2 augustus 2021)

3. ‘AH Compact kon niet uit’

‘Niet meer rond te rekenen’, ‘ingehaald door de realiteit’ en ‘geen winstgevend model’. Zo reageren marktkenners Laurens Sloot, Walther Ploos van Amstel en Cor Molenaar respectievelijk in Distrifood op het stoppen van AH Compact. Onder die naam bezorgde Albert Heijn boodschappen vanaf 35 euro gratis aan huis. Klanten moesten er een aparte app voor downloaden, en genoegen nemen met minder bezorgtijdvakken en met een veel kleiner assortiment dan in de reguliere AH-app.

De producten kwamen uit dezelfde Home Shop Centers en werden door dezelfde bestelwagens bezorgd. In maart liet Albert Heijn nog weten dat ‘de gratis bezorgservice speciaal voor kleine huishoudens’ met de uitbreiding in de regio Haaglanden beschikbaar kwam voor één op vijf Nederlandse huishoudens. Afgelopen weekend ging de stekker eruit, na iets meer dan twee jaar. Albert Heijn, dat bouwt aan het eerste geautomatiseerde Home Shop Center in Barendrecht, zegt de ‘waardevolle ervaringen’ mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de AH-app.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

4. ‘Paniek? Even Trunkrs bellen.’

Over het betreurenswaardige faillissement van Instabox en Red je Pakketje is al veel gezegd en geschreven. Het valt te bezien hoe het verdergaat met Budbee/Instabee, dat kampt met de negatieve berichtenstroom rondom de fusie en klachtenregens door de ontstane chaos in de toeleveringsketen. Sjiek of niet: Trunkrs speelde in op de commotie door zich in Google direct te presenteren als het alternatief voor Instabox. Mede daardoor verwerkte Trunkrs afgelopen weekend 46% meer pakjes dan vorig jaar. Uit het persbericht van vandaag: “De bezorgspecialist trok veel nieuwe klanten die met de handen in het haar zaten na het faillissement van het Zweeds-Nederlandse Instabox in Nederland.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. BCC weg bij Wehkamp: wie wint?

Producten van BCC zijn niet langer te koop op Wehkamp.nl. Het webwarenhuis communiceerde deze maand een abrupt einde aan de samenwerking: per direct. ‘Geen core-onderdeel van de strategie’, immers. BCC-voorman CEO Caspar Klinkhamer is er ‘niet heel rouwig om’, geeft hij te kennen aan RetailTrends. Volgens hem was het BCC dat aangaf het aflopende contact niet te willen verlengen, al in mei dit jaar. Voornamelijk omdat Wehkamp verlangde dat de elektronicaretailer voorraad in Zwolle aanhoudt, ter waarde van zo’n tien miljoen euro volgens Klinkhamer. Door de teruglopende omzet kon het zo niet doorgaan, maar Wehkamp zou dropshipping geen goed alternatief vinden. BCC-deal of niet: Wehkamp is deze maand begonnen met de uitbreiding van zijn logistieke centrum in Zwolle.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Volgens het webwarenhuis heeft het vertrek van BCC ‘geen grote financiële gevolgen’, hoewel de bijdrage aan de verkopen in de vele tientallen miljoenen moet worden gezocht. Voor BCC was de samenwerking met Wehkamp een katalysor van zijn online groei, de vraag is hoe BCC een en ander nu opvangt.

In de vorige AvO-bode las je dat de fysieke winkelsamenwerking tussen BCC en Mirage-zuster Blokker een vroege dood is gestorven.

6. Een Unilever-doos aan de deur

Too Good To Go, groot geworden met een afhaalconcept voor restvoorraden, is gisteren begonnen met bezorging voor Unilever. Dat doet het anti-voedselverspillingsbedrijf niet zelf, dat doet PostNL. Wie een ‘A-Merken Magic Pakket’ bestelt in de app krijgt binnen een paar dagen gratis een verrassende mix producten van Calvé, Conimex, Knorr en Unox bezorgd, voor minder dan de helft van de originele winkelprijs. Gisteren werden al veertienhonderd pakketten bezorgd, vol producten met bijvoorbeeld een kortere houdbaarheidsdatum, een foutje op het label of een verouderde verpakking. Too Good To Go betrekt ze direct van de fabrieken van Unilever.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Too good to go begeeft zich in hetzelfde vaarwater als Foodello. Deze Finse start-up koopt ook rechtstreeks restpartijen in bij fabrikanten, om de producten aan de deur te laten bezorgen door PostNL. Niet in pakketvorm, maar los. In die zin is het meer een voordelige supermarkt (‘gemiddeld 50% goedkoper’), hoewel versproducten ontbreken. Het minimale bestelbedrag is 20 euro, bezorging is gratis vanaf 35 euro. Foodello’s Bas Dekker, eind maart spreker op de Webwinkel Vakdagen, gaf onlangs tekst en uitleg over het concept aan de Volkskrant.

7. Groei in perspectief

Afgelopen oktober zijn de online detailhandelsbestedingen opnieuw gestegen, met 4,2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, zo rapporteert het CBS vandaag. Na de coronapiek en de daarop volgende teruggang groeien de internetuitgaven dus door, op een hoger niveau. Onderstaande grafiek brengt de omzetontwikkeling over de afgelopen jaren indexmatig in beeld (2015=100). Ik heb de vrijheid genomen om daar zelf een (zwart) lijntje bij te trekken. Daar is een aantal kanttekeningen bij te plaatsen: de groeicurve zal de komende maanden zeer waarschijnlijk afvlakken, omdat we de coronapiek verder achter ons laten. En voordat online ondernemers te vroeg juichen: de koek wordt door steeds meer verkopers gedeeld. Ook is de inflatie niet verdisconteerd (de afzet ontwikkelt zich anders dan de omzet). Toch is het niet gek: drie keer zoveel online omzet in een kleine acht jaar, en een voorland van verdere groei.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7 x KORT

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1.  … Gorillas Jumbo verkoos boven Albert Heijn omdat de flitsbezorger zocht naar een ‘entrepreneurial partner’ in het Nederlandse superspeelveld, met de juiste cultural fit en de capaciteit om snel te schakelen. Dat vertelde de lokale general manager Anastasia Dellis vandaag in een meetup tegenover nota bene Wouter Kolk, de Europese baas van Ahold Delhaize. Ook een persoonlijke connectie speelde mee bij de deal. Overigens lijkt Gorillas deze week nog te worden ingelijfd door het Turkse Getir, dat dan weer een internationaal pact sloot met Just Eat Takeaway.com.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2. … tweefactorauthenticatie (2FA) bij grote Nederlandse webwinkels meer uitzondering dan regel is, rapporteert de Consumentenbond in zijn Digitaalgids.

3. … Mirakl, leverancier van online marktplaatssoftware, met de introductie van Mirakl Ads een dominante rol wil gaan spelen in de snel groeiende wereld van digital retail media.

4. … Alibaba voor het eerst geen concrete omzetcijfers heeft gedeeld over de verkopen op Singles’ Day (11 november). De resultaten waren ‘in line with last year’s GMV performance despite macro challenges and Covid-related impact’.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

5. … E-commerce Nederland, waar Picnic, Gorillas en Flink bij zijn aangesloten, naar de rechter is gestapt om cao-duidelijkheden weg te nemen. “Die algemeenverbindendverklaring gaat niet van tafel”, zegt arbeidsrechtadvocaat Dico Bogerd van BVD Advocaten in een reactie aan vakblad Logistiek. “En volgens mij vechten ze dat ook niet per se aan. Wel kan de rechter een uitspraak doen over de reikwijdte, wie wel en niet onder de cao valt. Misschien is het doel om er dan deels eronderuit komen.” De rechtszaak startte vandaag, volgens Bogerd kan deze maanden in beslag nemen. Wordt dus opnieuw vervolgd.

6. … er helaas een (al dan niet voorlopig) einde is gekomen aan de activiteiten van drie pioniers: CarNext (de consumententak)Local Heroes en Made.com.

7. … Dwarfs erin is geslaagd 30 miljoen aan vers groeigeld op te halen, waarmee het Nederlandse bedrijf verkopers op bol.com en Amazon kan inlijven en uitbouwen. En dat in een tijd waarin dit soort ‘aggregators’ internationaal amper nog budgetten weten los te krijgen:

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Ook interessant is dit artikel van Aeternus, specialist in bedrijfsovernames: Meer overnames van webshops en platforms verwacht in 2023

Je las de AvO-bode van november 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Plaats een reactie