Bol punt gong

Na onder meer Greetz en Flinders valt met Bloomon opnieuw een Hollands shoppingsuccesnummer in buitenlandse handen. Dat onze e-commerce top breed en dynamisch is, bewijst ook de kapitaalinjectie in Otrium. Ondertussen zoekt Coolblue naar een goed moment voor een beursgang en zou bol.com er volgens analisten goed aan doen om dezelfde weg te bewandelen. En wat moeten we toch met al die pakketkasten? Je leest het in de AvO-bode van april.

1. Moet bol.com naar de beurs?

De reële waarde van bol.com zou onvoldoende tot uiting komen in de koers van Ahold Delhaize. “Bol.com is te klein om de omzet van het bedrijf in beweging te zetten en de winst die het maakt is al helemaal te weinig om het waarde-aandeel Ahold Delhaize te doen bewegen. De echte waardecreatie voor aandeelhouders zal in onze ogen pas plaatsvinden bij een verkoop of beursgang van bol.com”, aldus analisten van IG. De suggestie van een aparte beursnotering voor bol.com, in 2012 voor 350 miljoen euro ingelijfd door Ahold, steekt volgens het FD ‘om de zoveel tijd zijn hardnekkige kop op’. De toekomst van de ‘techparel’ is volgens de krant in nevelen gehuld en deze hangt onder andere af van de concurrentiestrijd met Amazon. Allegro, ‘de Poolse bol.com’, maakte de gang naar de beurs vorig jaar tegen een IPO-waardering van dik drie keer de jaaromzet. Na een vlammende start vertoont de koersontwikkeling nu een dalende lijn. Coolblue, achter bol.com de nummer 2 in de Twinkle100, heeft begin dit jaar zelf beursplannen kenbaar gemaakt. Of en wanneer de notering er ook echt komt is nog niet duidelijk.

2. De Buren op herhaling

De vraag was steeds niet of, maar wanneer pakketkasten gemeengoed zouden worden. Ik herinner me een bezoek aan een onbemand pakketcentrum van pionier De Buren, in Hengelo, alweer bijna tien jaar geleden. Oprichter Robin Dragstra praatte me in de loop der jaren bij over zijn kluiswandenconcept en de potentie. Er zou ‘een afhaalpunt per dertigduizend Nederlanders’ komen, zei hij in 2012. Vier jaar laten sprak Dragstra over ‘minimaal duizend afhaalpunten’ in ons land. Weer vijf jaar later, we spreken deze maand, lees ik dat De Buren dankzij een kapitaalinjectie gaat voor ‘landelijke dekking’. Deze week mengde ook Budbee zich in de kastenstrijd. Toch vraag ik me zo langzamerhand af óf..

3. Reclamereus Amazon

Amazon boekte afgelopen jaar voor 15,73 miljard dollar aan reclameomzet in de VS, ruim de helft meer dan in 2019. Daarmee is het bedrijf goed voor een aandeel van 10,3% op de complete digitale Amerikaanse advertentiemarkt volgens eMarketer, dat inmiddels spreekt van een triopolie; Amazon moet Google en Facebook wel nog ruim voor zich dulden.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Binnen ecommerce channel advertising (m.n. search & display) is Amazon echter alleenheerser, met een aandeel van ruim 76%. Juist die tak van sport wordt populairder, schrijft The Wall Street Journal, door de groei van de online bestedingen maar ook door het naderende afscheid van third party cookies. (Een zoekresultatenpagina op Amazon.com toont nu gemiddeld 9,1 advertenties.)

-> Voor Twinkle sprak ik uitgebreid met Roeland Donker, countrymanager van Amazon in de Benelux. Hij benoemt de introductie van Amazon Advertising als een van de wapenfeiten in het eerste jaar Amazon.nl. Wordt Amazon ook een reclamereus in Nederland?

4. Wehkamp naar winst

Mede door coronarugwind heeft wehkamp het tijd gekeerd; rode cijfers kleuren zwart. “Inmiddels zijn we bottomline winstgevend op groepsniveau en groeien we ook weer snel”, zegt ceo Graham Harris tegen RetailTrends. “De laatste drie maanden hebben we meer nieuwe klanten toegevoegd dan ooit en ook veel slapende klanten opnieuw geactiveerd. Al twee jaar hebben we nu een trend van omzetgroei, margegroei en kostenreductie.” Strategische sleuteltermen: curatie en relevantie door datagedreven personalisatie. Is Harris dan niet bang voor Amazon? “Zolang zij negenduizend pedaalemmers aanbieden, niet echt.”

5. Boodschappen Thuisbezorgd?

Toen Jitse Groen in 2000 Thuisbezorgd.nl lanceerde, wilde hij niet alleen maaltijden maar ook andere dingen thuis gaan bezorgen. What’s in a name. Al snel kwam de focus helemaal op bezorgmaaltijden te liggen. Nu experimenteert moederbedrijf Just Eat Takeaway, inmiddels een beursgenoteerde multinational, met de levering van levensmiddelen. Waarmee de onderneming zich op het terrein begeeft van flitsbezorgers als Gorillas en Flink. Hoewel Groen profijt denkt te kunnen trekken van zijn oranje bezorgbrigade, lijkt het hem alsnog moeilijk om geld te verdienen met online boodschappen. “Dat betekent niet dat we het niet leuk vinden, het is alleen niet iets waar we veel geld in willen stoppen” aldus de oprichter. “We doen wat tests, maar je moet niet verwachten dat we in deze sector tot het uiterste gaan, want het is niet onze sector.”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. Bax Music en de Ferrari die er niet komt

Bax Music heeft de afgelopen tijd softwareprojecten stopgezet omdat het met de ontwikkeling de verkeerde kant uitging, aldus medeoprichter en -eigenaar Jochanan Bax. “We wilden van een Volvo naar een Mercedes, maar het dreigde een Ferrari te worden”, bekende hij aan BNR. Too much. Overenthousiaste internationale expansie deed de onderneming eerder pijn, aldus Bax in het openhartige radiogesprek; na een investering van de Rabobank startte het bedrijf ‘te snel in te veel landen tegelijk’. Bax: “Je kunt beter eerst een land goed doen en het één voor één aanpakken.” Bax Music heeft een goed jaar achter de rug, met 15% meer omzet. Mede door duurdere containers uit China stond de winstontwikkeling wel onder druk.

7. McKinsey: technologie en talent bepalen retailtoekomst

The future of shopping: Technology everywhere’, kopt McKinsey boven een rapport (pdf) over retail richting 2030. Ik moest direct denken aan omnicommerce, door Kitty Koelemeijer benoemd als toptrend bij de recente Kick-Off van ShoppingTomorrow. De hoogleraar Marketing & Retailing, verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, heeft zitting in het scenarioteam Shopping in 2030 van het Nederlandse onderzoeksplatform. Interessant om te blijven volgen. Terug naar het rapport van McKinsey: volgens de experts die daarin worden opgevoerd zijn technologie en talent de komende tien jaar dominant in het retailspel. Technologie kan er onder meer voor zorgen dat het rendement van de gemiddelde fysieke winkel verdubbelt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Wat me deze maand verder opviel is dat …

1. .. Bloomon mikt op groei in Duitsland en in cadeaus na de inlijving door het Britse Bloom & Wild, en dat Bloomon als merk blijft bestaan. “Winstgevendheid vasthouden was los van de overname ook gelukt.”

2. … retailers en vastgoedeigenaren soebatten over de vraag of en in hoeverre online verkopen mee moeten tellen in de fysieke winkelomzet, waar in coronatijd steeds meer huursommen op zijn gebaseerd.

3. … dé Nederlandse dhz-marketplace nog niet bestaat en het de vraag is of die er zal komen. Ik maakte er een groot verhaal over voor vakblad MIX.

4. … 0,4% tot 0,5% van de transacties op AfterPay leidt tot een incassoprocedure, aldus het bedrijf zelf tegen de Volkskrant. “Dat vind ik heel weinig”, reageert Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. “Een gemiddelde energieleverancier heeft meer wanbetalers.”

5.   … JD.com achttienduizend vierkante meter magazijnruimte huurt in Venlo. En dat de Chinese e-commerce reus nog acht vacatures heeft openstaan met als standplaats Amsterdam.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

6. … Nederlandse webshoppers feitelijk steeds meer van hun budget uitgeven in Nederlandse webshops, als je recente CBS-cijfers afzet tegen de productbestedingen volgens de Thuiswinkel Markt Monitor.

7.Otrium op basis van een kapitaalinjectie wordt gewaardeerd op bijna 770 miljoen euro, dat de omzet afgelopen jaar verdriedubbelde tot 100 miljoen euro en dat de Amerikaanse vlag al wappert op Otrium.com.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Je las de AvO-bode van april 2021. Op maandag 31 mei verschijnt er weer een nieuwe AvO-bode. Het archief vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Plaats een reactie