De tijd dat ‘s lands grootste online verkopers stonden te springen om gekwalificeerde mensen lijkt voorbij. Van personeelsgebrek op hun hoofdkantoren hebben de topspelers in de Twinkle100 althans geen last; lijstaanvoerder bol.com en runner-up Albert Heijn hebben amper vacatures openstaan. Je leest erover in een nieuwe AvO-bode, net als over het vertrek van BCC uit Blokker, Amazon Hub in Nederland, nieuwe shop-features in Google, Kijkshop 4.0 en veel meer. Een maand e-commercenieuws in pakweg vijf minuten. Veel leesplezier!
1. Werken bij bol.com en Albert Heijn
Dat e-commercebedrijven na de coronapiek in ander vaarwater terecht zijn gekomen mag blijken uit hun vacatures. Bol.com zoekt vandaag 16 professionals voor zijn hoofdkantoor in Utrecht, waar een paar duizend mensen werken. Zuster Albert Heijn zoekt alleen een stagiair voor de e-commerce-afdeling op het hoofdkantoor in Zaandam. Coolblue heeft aanzienlijk meer vacatures openstaan, 69 stuks voor het hoofdkantoor (versus 114 een jaar geleden) en los daarvan 33 onder het kopje Tech (precies zoveel als een jaar geleden). Met name developers worden ook buiten onze landgrenzen gezocht: voor 13 vacancies bij Coolblue is ‘recolation possible’. Ook andere Nederlandse e-commercebedrijven uit de top van de Twinkle100 hebben hun (vaste) personeelszoektochten afgeschaald, leert een inventarisatie. Wat niet wil zeggen dat ‘t eenvoudig is om openstaande vacatures te vullen, in een tijd waarin de vraag naar digitale professionals overall erg groot blijft en zakenblad Quote uitpakt met een verhaal over het ‘arbeidersparadijs’.
NB Een expertgroep van ShoppingTomorrow heeft specifiek gekeken naar de ontwikkeling van succesvolle e-commerceteams. Hun belangrijkste takeaway: Denk niet vanuit schaarste; e-commerceprofessionals willen voor je werken als ze snappen waar je heen gaat en als je hun verantwoordelijkheid geeft. De bluepaper van de expertgroep is (net als 24 andere verse bluepapers) te downloaden op de website van ShoppingTomorrow, het netwerk voor en door Nederlandse professionals in digital commerce.
2. Wie van de drie?
Voor het eerst bezet Ahold Delhaize de twee hoogste plekken in de Twinkle100. Bol.com is lijstaanvoerder met 4,1 miljard euro online omzet in Nederland vorig jaar, ver daarachter volgt Albert Heijn met een geschatte 1,6 miljard euro, een fractie meer dan de 1.570.000.00 euro die Coolblue zelf heeft opgegeven. Laten we de platformverkopen van bol.com buiten beschouwing, dan blijkt dat de hele top 3 erg dicht bij elkaar zit: ‘Retailer I’ (lees: bol.com) tekende vorig jaar voor 39% van het handelsvolume op bol.com, rapporteerde Ahold Delhaize zelf over de koploper. Dat komt bij de geschatte 4,1 miljard euro aan Nederlandse verkopen neer op – tadá – 1.599 miljoen euro. Zo bezien is de eigen online omzet van AH misschien wel groter dan die van de leidende webzuster. Apple en Ikea maken hun entree in de top 10 van de Twinkle100:
3. Marketplace en retail media op Mediamarkt.nl
MediaMarkt maakt zich op voor de opening van een marketplace in Nederland, vertelde digital director Benelux Shariar Khalili op ShoppingToday. Na Duitsland, Spanje en Oostenrijk, waar third party sellers al welkom zijn, is ons land nu als eerste aan de beurt. De poorten gaan open voor ‘exotische producten van bestaande partners’, dixit Khalili, daarnaast hoopt hij nieuwe leveranciers aan MediaMarkt te kunnen binden. Op de site van de nummer 15 in de nieuwe Twinkle100 zullen ook advertenties komen te staan, vertelde Khalili. Voor zijn activiteiten in retail media ging MediaMarkt in zee met Criteo. Op de Duitse thuismarkt zijn de sponsored products al live, de uitrol in Nederland en andere belangrijke markten moet dit kwartaal nog volgen.
NB check de nieuwe bluepapers van ShoppingTomorrow over het opzetten van een marketplace en over retail media.
4. BCC weg bij Blokker
“BCC en Blokker bundelen zowel online als offline de krachten”, kopten de ketens van Mirage Retail Group (MRG) nog geen jaar geleden. De producten van de elektronicaformule kwamen te koop op Blokker.nl, in Zaandam kreeg BCC een eerste shop-in-shop op de vloer bij Blokker. “Hiermee is lokale aanwezigheid van BCC in potentie mogelijk op een grote hoeveelheid locaties”, aldus de formules. Dankzij een digitale tool annex reusachtig beeldscherm konden producten van BCC op ware grootte worden bekeken in de Blokker te Zaandam. Konden, want de shop-in-shop is gesloten, melden lokale media. Daarmee lijkt de offline samenwerking een vroege dood gestorven. Frappant: BCC neemt zijn intrek in het hoofkantoor en in het logistiek centrum van Blokker, in respectievelijk Amsterdam en Geldermalsen.
5. Amazon bouwt aan Hub in Nederland
Amazon zoekt een drijvende kracht voor het opzetten van zijn ‘local Hub footprint’ in Nederland. In de vacature wordt Hub omschreven als een strategic delivery service, waarmee Amazon ‘een veilige en betrouwbare bezorg- en retourlocatie wil bieden in de buurt van waar klanten wonen, werken en spelen’. Een alternatief dus voor thuisbezorging, volgens Amazon misschien wel een beter alternatief als het aankomt op leversnelheid, prijzen en productbeschikbaarheid, elementen die het vliegwiel draaiende houden. De senior business development manager in spe moet lokale marktkansen verkennen, klantbehoeften in kaart brengen, strategische samenwerkingen sluiten en specifieke processen en mechanismen optuigen ‘enabling to drive customer adoption and transportation savings’. Het afhaalnetwerk van Amazon Hub wordt gevormd door een combinatie van Amazon Lockers, Hub by Amazon (voor appartementencomplexen) en afhaalpunten bij partnerlocaties en op campussen.
6. Nieuwe search features Google helpen shoppers
Google heeft interessante nieuwe search features gepresenteerd die impact hebben op e-commerce. Een aantal daarvan is al geïntroduceerd op de thuismarkt en zal later overwaaien. Zo krijgen Amerikanen die een zoekterm vergezellen van het woordje ‘shop’ een visuele feed voorgeschoteld met producten, winkels en voorraden in de buurt, en shop the look-functionaliteit.
Google gaat vaker gebruik maken van driedimensionalse productafbeeldingen, en bij de zoekresultaten nadrukkelijk wijzen op producten die ‘trending’ zijn. Ook heeft het bedrijf een buying guide ontwikkeld die consumenten bij de hand neemt in de zoektocht naar bijvoorbeeld een mountainbike.
Ook interessant:
* Google makes ads more distinguishable from organic results (met meer nadruk op bedrijfsnamen en -logo’s, schrijft Search Engine Journal)
* Mensen krijgen meer transparantie en controle over de advertenties die ze zien (Google)
7. Beerwulf wordt marktplaats
Beerwulf heeft een marketplace-model omarmd. De online (speciaal)bierwinkel van Heineken wil van bestaande leveranciers partners maken, vertelde Katinka Bezemer op ShoppingToday, en daarnaast selectief ook andere aanbieders toelaten. Het eerste doel is het aanbod uitbreiden, verder wil Beerwulf nieuwe categorieën aanboren (Bezemer noemde glazen, snacks en materiaal voor thuisbarren als voorbeeld) en verser bier verkopen door direct vanuit brouwers te gaan leveren. Daniel Ropers, als consultant gelieerd aan Spark Optimus, dacht mee over het concept van de marketplace. Doel, volgens Bezemer: vijftig partners. Verdienmodel, in haar woorden: ‘Commissie en subscriptie.’
7 x kort:
Wat me deze maand verder opviel is dat …:
1. … Kijkshop wéér nieuw leven krijgt ingeblazen. Na eerdere comebacks als ‘people2people platform’, alweer ruim vijf jaar geleden, en vervolgens als online warenhuis, komt Kijkshop nu terug als ‘hét live shopping platform van Nederland’. Mede-initiatiefnemer Koen Naber tegen RetailTrends: “Het vernieuwende van het concept in combinatie met de bekende naam opent deuren voor ons. We komen vrij eenvoudig met grote merken om tafel te zitten.” Die merken zouden volgens Naber zonder uitzondering geïnteresseerd zijn in het concept, dat begin volgend jaar live moet gaan en moet verdienen aan verkoopcommissies. “We weten dat live shopping goed werkt bij fashion en cosmetica. Maar we willen er ook andere lifestylecategorieën op hebben, zoals koken en wijn. Het moet echt entertaining worden.”
2. …. Marktpaats de potentiële CO₂-besparing per aankoop van een tweedehands artikel inzichtelijk maakt en PostNL duurzame bezorgopties in de checkout benoemt.
3. … Crisp (€ 75 miljoen) en Whoppah (€ 5 miljoen) erin zijn geslaagd groeigeld op te halen in bange dagen.
4. … Olger Kistermaker, een e-commerceveteraan met een verleden bij onder andere Thomas Cook, Action, BCC, V&D en Greetz, een nieuw avontuur is gestart: Hauster moet ‘de online kluspartner voor alle klussers in Nederland’ worden.
5. … VIA Nederland het Nederlandse e-commercelandschap opnieuw in kaart heeft gebracht, twee jaar na de primeur (zoek de verschillen).
6. … de online detailhandelsverkopen afgelopen september 5,7 procent hoger lagen dan in september 2021, aldus het CBS vandaag (ondanks de afkalving van het aantal online shoppers), met plusjes in alle deelbranches:
7. … Coolblue al zeker twee jaar abonnementen op witgoed aanbiedt (‘altijd ap-paraat’).
Je las de AvO-bode van oktober 2022. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.
Tot de volgende bode!