Allemaal onestopshops

WE Fashion is de laatste Twinkle100-speler in een lange rij die de poort opent voor andere verkopers. Om klanten alles te geven wat hun hartje begeert, waardoor ze de poort niet meer uit hoeven. Ondertussen is het merk zo’n beetje overal elders online te koop, bij aanbieders met dezelfde onestopshop-ambitie. Je leest erover in de AvO-bode, net als over een nieuwe Nederlandse opkoper van marktplaatsverkopers, de oude en nieuwe baas van bol.com, Moonback, Blokker en andere flitsende start-ups. Veel leesplezier!

1. WE is ME

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De toevoeging van andere merken is een opvallende move van WE Fashion, dat altijd alleen eigen merkkleding verkocht waarin HIJ of ZIJ graag gezien wordt. Monobrandstore wordt multibrandplatform met de toevoeging van onder andere O’Neill, Blue Ridge en Salty Dog. Door de koppeling van Twinkle100-spelers Nelson en Brandfield hebben nu ook merken als Ecco, Nike, Skechers, Vans, Isabel Bernard, Violet Hamden en Sam Lewis een plek gekregen op Wefashion.com. Het bedrijf spreekt van een “zeer gericht nicheplatform voor casually stylish living” en laat shoppers weten: “Wij vinden het belangrijk dat je draagt wat je leuk vindt en we hebben een missie om je te helpen jouw ideale outfit te vinden. Daarom delen we graag een paar van onze favoriete merken. Ontdek een reeks onmisbare must-haves die de perfecte toevoeging zijn aan je garderobe. Kleding, schoenen en accessoires; allemaal onder één dak!”

Kleding van WE Fashion is ondertussen ook te koop bij onder andere bol.com, wehkamp, Zalando en kleertjes.com, een van de Nederlandse partijen die via software van Mirakl als marketplace actief werd, net als bijvoorbeeld Blokker, fonQ en vidaXL deden. Mirakl ontving deze maand bijna een half miljard euro nieuw groeigeld om de onestopshop-ambities van nog meer online verkopers gestalte te geven.

2. Marketplaces als acquisitiekanaal

Meer over marketplaces: een op de drie Nederlandse consumenten is na een aankoop op zo’n platform weleens direct naar de site van de externe verkoper gegaan, om daar een vervolgaankoop te doen. Dat blijkt uit het uitgebreide GfK Consumentenonderzoek 2021, verricht in het kader van ShoppingTomorrow.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De 22 expertgroepen van ShoppingTomorrow hebben GfK’s onderzoeksresultaten meegenomen bij de productie van hun zogenoemde bluepapers, die een actueel beeld geven van verschillende facetten van digital commerce. Vanaf 14 oktober komen ze beschikbaar op de site van ShoppingTomorrow. Ze verschijnen ook in een kloek boek, waar ondergetekende nu als eindredacteur voor aan de slag is.

Het GfK Consumentenonderzoek 2021 is kosteloos te downloaden.

3. Nieuwe opkoper van marktplaatsverkopers

Over dwergen en gouden bergen’, was de kop boven de AvO-bode van mei, toen Dwarfs zich als eerste Nederlandse marketplace seller aggregator aan de markt presenteerde. Met Ampire (‘We buy & scale Amazon brands’) is nu een tweede speler van eigen bodem opgestaan. Althans: e-commerce ondernemer Steven Gijsman heeft er een crowdfunding-campagne en een website voor opgetuigd. Dat het opkopen van marktplaatsverkopers lucratief is, of in ieder geval veelbelovend, blijkt uit de 650 miljoen dollar aan vers groeikapitaal voor het Amerikaanse Thrasio. In Duitsland nam de Berlin Brands Group deze maand de toch al bijna anderhalfjarige concurrent Orange Brands over.

4. Nieuwe baas voor bol.com

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Margaret Versteden-van Duijn wordt de nieuwe Chief Executive Officer van bol.com. Ze was achtereenvolgens al Chief Marketing Officer, Chief Commercial Officer en Chief Platform Officer bij het bedrijf, na dienstverbanden bij onder andere BCG en Nike. De Australische neemt de scepter over van Huub Vermeulen, de man zonder dubbele agenda’s die na twintig jaar afscheid neemt. Daarmee moet bol.com verder zonder ‘de grote drie’ (naast Vermeulen ook Daniel Ropers en Michel Schaeffer †).

In Schaeffers boek over Het geheim van bol.com wordt de belangrijke rol van Vermeulen in de bouw van het bedrijf uitgebreid beschreven, zijn periode als voorman moest toen nog beginnen. Opvolger Versteden-van Duijn krijgt overigens ook zitting in het European Leadership Team van Ahold Delhaize, waar ze de samenwerking tussen de verschillende labels moet helpen bevorderen.

5. E-commerce goed voor 4,6% Europese productie

E-commerce tekent dit jaar naar verwachting voor 4,6% van het gross domestic product in Europa.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dat is te lezen in het 2021 European E-commerce Report, opgesteld door het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam, in opdracht van Ecommerce Europe en EuroCommerce. Alleen de gratis light-versie van het rapport (pdf) telt al 111 pagina’s. Deze staat vol met specifieke e-commerce informatie over 37 landen op ons continent én met de resultaten van een groot onderzoek naar Europese online verkopers. Hoeveel webshops zijn telefonisch bereikbaar? Hoeveel zetten in er YouTube in? In welke sectoren zijn apps het populairst? Dat soort vragen.


Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


6. Met de rolkoffer naar Roffa

Booking-concurrent Moonback gaat na de recente lancering in Antwerpen (20 hotels and counting) van start in Rotterdam. De thuisstad van de eerlijke boekingssite met steward ownership krijgt de Nederlandse primeur. “Wij rekenen maximaal 10% over de eerste boeking, 3% als gasten terugkeren en 0% als gasten ontbijt boeken”, legt oprichter Niels Meijssen uit aan het AD. Het crowdfunding-potje van 2 miljoen is over een jaar leeg, aldus Meijssen, “als we zuinig doen”. Maar om te kunnen groeien, is er geld nodig. “Een nieuwe crowdfunding is een mogelijkheid. Er hebben zich ook al wat investeerders gemeld.”


Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7. Flitsend Blokker

Blokker deed noodgedwongen al enige ervaring op met snelle bezorging vanuit zijn winkels, maar binnenkort moet flitsbezorging in tientallen grote plaatsen mogelijk worden, dankzij een samenwerking met Packaly en Magnus Black. “In 35 steden brengen wij straks binnen een uur producten bij je thuis met de fiets”, vertelt Ceo Jeanine Holscher in het FD. “Blokker-winkels liggen vaak in buurtcentra, dus veel artikelen zijn al dicht bij onze klanten. Hierdoor is onze levertijd snel en kunnen we duurzaam op de fiets bezorgen. Dat is het voordeel als je zoveel winkels hebt.” In het persoonlijke FD-interview legt ze ook uit waarom Blokker een start-upcultuur heeft en naar de beurs gaat.

Jeanine Holscher is een van de keynote speakers op ShoppingToday, over precies twee weken in Utrecht.


7 x KORT

Wat me deze maand verder opviel is dat …

1.  … het dankzij boodschappendiensten en maaltijdenplatforms niet alleen drukker wordt op straat, maar ook in de brievenbus. Zie hieronder de oogst van één dag, in de week dat Flink van start ging hier in Hilversum.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


2. … Albert Heijn samenwerking met flitsbezorgers niet uitsluit, aldus CEO Marit van Egmond op RetailTrends Live. In haar presentatie stond ze stil bij de hang naar instant gratification onder met name jongeren. Hoewel ze niet blij wordt van de ‘dopaminerace’, kan de marktleider de trend niet negeren. “Of we zelf ook beginnen met flitsbezorgen? Zeg nooit nooit. We kijken altijd waar de behoefte is”, beantwoordde ze een vraag uit de zaal. Samenwerking dan? “Dat valt altijd te overwegen.”

-> Lees ook de vorige AvO-bode: Waarom bezorgen supermarkten geen maaltijden?


3. … Walmart dark kitchens opent in Amerikaanse winkels. In die gaarkeukens worden gerechten bereid van Ghost Kitchen Brands, een omnichannel foodservice-aanbieder die op één plek de populairste gerechten van tientallen restaurants bereidt, om af te laten halen of te bezorgen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


4. … Gratis Deliveroo-bezorging door Amazon is toegevoegd als een van de perks voor Prime, om te beginnen in het Verenigd Koninkrijk. Hoe dan? Britse Prime-leden krijgen Deliveroo Plus (£3.49 per maand normaal gesproken) cadeau bij hun abonnement. Daarmee komen de in het turqoise gestoken riders kosteloos voorrijden bij maaltijdorders vanaf £25. Amazon is met een belang van 11,5% de grootste aandeelhouder in Deliveroo.


5. … al zeker 70% van de Amerikanen binnen 100 mijl woont van een ‘Amazon Airport’, een percentage dat snel groeit. ‘Third-party shipping is the company’s next big venture’, aldus CNBC over de investeringen van Amazon, dat met een vrachtvloot van 75 vliegtuigen FedEx en UPS naar de kroon steekt.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


6. … de detailhandelsbestedingen op internet ook in augustus hóger lagen dan in dezelfde maand vorig jaar (toen corona al ver op zijn retour leek). De groei was 10,2%, rapporteert het CBS vanochtend.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

7.  … Action nu al 49 producten aanbiedt op zijn site, de helft meer dan een maand geleden (33). De online deals shinen nog niet in de app die Action eerder dit jaar lanceerde.


Je las de AvO-bode van september 2021. Het archief met alle eerder verschenen AvO-bodes vind je hier.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Tot de volgende bode!

Arjan

PS kijk je ook al uit naar de Webwinkel Vakdagen, op 26 en 27 januari in Utrecht? Lijkt het je wat om daar als webwinkelier, retailer, merk, groothandel of online dienstverlener een mooi e-commerce verhaal te vertellen? Dan kun je dat kenbaar maken op de site van de Webwinkel Vakdagen en dan wordt je aanvraag beoordeeld. See you on stage!?

Plaats een reactie