De ACM klopt zich terecht op de schouder nu het is gelukt om AliExpress in het gareel te brengen. Het Chinese platform informeert Europese shoppers voortaan duidelijk over onder andere hun bedenktijd en garanties. Zo heurt het eigenlijk. Ondertussen reiken platforms als bol.com en Lokaal Ideaal de hand naar Hollandse winkeliers die het zwaar hebben en met lede ogen aanzagen hoe de online detailhandelsbestedingen bijna verdubbelden. Je leest erover in de AvO-bode van februari, net als over een ‘tektonische verschuiving’ in marktplaatsland die tot goudkoorts in Silicon Valley heeft geleid. Veel leesplezier!
1. ACM zet AliExpress op de rails
Door de wijziging van btw-regels en van China’s status binnen de Wereldpostunie werd het al moeilijker boeren voor AliExpress in Europa (in eigen land draait de regering de duimschroeven bij Alibaba c.s. ondertussen verder aan), dankzij de actieve rol van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt loopt het platform nu ook in de pas met de regels die hier gelden voor online verkoop. Bijvoorbeeld over de identiteit van de verkoper, bijkomende kosten, garanties, retouren en klachtenafhandeling. De waakhond kreeg een zetje van de Consumentenbond en trok vervolgens samen op met de Europese Commissie. AliExpress heeft ook toegezegd zijn algemene voorwaarden uiterlijk op 1 mei beter lees- en herkenbaar te maken voor Europese klanten.
Off-topic, maar ook interessant, zijn ACM’s recente onderzoeksbevindingen over betaald ranken. (Spoiler: gaat ten koste van de concurrentie en de ‘consumentenwelvaart’.)
2. Beschermheer bol.com
Ahold Delhaize zag zijn omzet in het afgelopen coronajaar flink groeien, met een ongekende 14 procent. De e-commerce inkomsten daarbinnen groeiden ruim vier keer zo hard. Leuk, maar er zijn kanttekeningen bij te plaatsen: op online bestelde boodschappen legt Ahold Delhaize nog altijd geld toe, de winst daalde mede daardoor, net als de koers. Daarbij komt dat vlaggenschip Albert Heijn online marktaandeel inleverde aan onder andere Picnic, Plus en Coop. Het aandeel van de Zaanse grootgrutter zakte voor het eerst tot onder de helft. Terwijl de roep om een solidariteitsheffing annex coronabelasting luider wordt, blijft bol.com doordenderen. Afgelopen jaar steeg het handelsvolume van Aholds webwarenhuis met 70 procent, tot 4,3 miljard euro, gepaard gaande met ‘positive operating profits and double-digit return on capital’. De kaap van 5 miljard euro moet dit jaar worden gerond. Bol.com werpt zich steeds meer op als beschermheer van de Nederlandse retail. De Twinkle100-aanvoerder strooit met 7.500 externe adviesuren voor verkooppartners die willen opschalen online en werkt samen met MKB-Nederland. “Lekker puh? Zo zitten we er niet in.”
3. Lokaal Ideaal komt naar u toe
Met Lokaal Ideaal is er een nieuwe partij opgestaan om de Nederlandse retail een digitale impuls te geven. De start-up wil het winkelaanbod van middelgrote en grote steden samenbrengen op een centraal platform. Inwoners kunnen bestellingen bij de bakker, de slager, de bloemist en hun favoriete kledingwinkel in één keer afrekenen en deze worden ook in één keer afgeleverd door een bezorger van Lokaal Ideaal, in een tijdvak naar keuze.

Op de planning staat ook een loyaliteitsprogramma dat Local Heroes is gedoopt. Lokaal Ideaal is begonnen in Zwolle en ziet ruimte voor een entree in, op de kop af, 62 steden. “Met een verwachte omzetbijdrage van gemiddeld € 170.000,- per stad per jaar, neemt door de groei van het volume, ook het rendement van het platform snel toe”, aldus ondernemers Maarten Zijlstra en Meynald Weerman, die een crowdfundingcampagne zijn gestart.
4. Shining Shopify
Het komt mij weleens voor dat Amazon met een eindspel bezig is, een spel dat de Amerikaanse e-commerce gigant feitelijk al heeft gewonnen. Maar Shopify bewijst het tegendeel. De Canadese leverancier van e-commerce software, die bouwt aan ‘het eerste retail operating system ter wereld’, groeide afgelopen jaar bijna twee keer zo hard (met 96% tot een handelsvolume van 119 miljard dollar) als Amazon met zijn marketplace (50% groei tot 300 miljard dollar). Shopify streefde eBay al voorbij en zou later dit decennium met Amazon kunnen strijden om de koppositie.
Volgens Marketplace Pulse concurreren ze slechts indirect met elkaar: “Shopify is not competing with Amazon, but it challenges its market share by doing e-commerce differently. The growth of Shopify signifies the viability of direct-to-consumer retail.” Daarvan is ook BigCommerce een exponent.
Amazon trok in 2015 de stekker uit Webstore, software om een webshop op te kunnen bouwen, om verkopers vervolgens direct te verwijzen naar zijn marketplace. Met het vorig jaar opgezette geheimzinnige ‘Project Santos’ zou de webreus mogelijkheden bekijken om independent sellers weer een eigen webwinkelpodium te kunnen bieden. Ook de recente overname van het Australische Selz verraadt nieuwe ambities op dit terrein.
5. Bestelbussen en benenwagens
Ford en Hermes testen in Londen een interessant nieuw model voor pakketbezorging op de last mile. Het gaat om een combinatie van bestelbussen en benenwagens. Pakketbodes pikken pakjes op bij de bussen, om deze vervolgens overlastvrij af te leveren in de buurt. Een app wijst hun de slimste routes en de plek van het busje, ook kunnen ontvangers realtime zien dat er bezorger aanstaande is. Uit een pilot bleek dat twee busjes en acht lopende koeriers zeker zoveel zendingen konden verwerken als zes busjes normaliter doen. Behalve luchtvervuiling (met emissievrije stadslogistiek schiet het in Nederland nu gelukkig goed op) scheelt het ook congestie.
Nota bene: in de nieuwe Outlook Pakketmarkt en Thuisleveringen van Topsector Logistiek zijn vier scenario’s voor de toekomstige Nederlandse bezorgmarkt uitgewerkt.
6. Wobke wijzigt wettelijke verificatieplicht
De maximale rente voor kopen op afbetaling blijft 10% (in plaats van 14%), tot in ieder geval 1 september. Minister Hoekstra laat de keuze voor een structurele verlaging van de maximale kredietvergoeding ‘na’ coronatijd over aan een volgend kabinet. Wel worden kredietaanbieders, waaronder webwinkels, straks verplicht om bij aankopen vanaf 250 euro de financiële situatie van de koper te onderzoeken, kondigde Wobke aan in een Kamerbrief. Deze wettelijke verificatieplicht ligt nu nog op 1.000 euro. Opvallend: uit onderzoek dat Hoekstra liet uitvoeren blijkt dat driekwart van de verzendhuiskredieten met een betalingsachterstand is afgesloten vóór 2015, 40% zelfs voor 2010.
7. Ook handel: Amazon-handelaren
Wall Street en Silicon Valley zijn in de ban van marketplace seller aggregators als Thrasi, Perch, Branded Group, Boosted Commerce, SellerX, Heyday, Razor Group en Heroes, vaak geleid door e-commerce veteranen. Ze hebben elk tientallen overgenomen papa-en-mamawinkels in hun portfolio, die een gewaardeerd merk hebben gebouwd in een specifieke productgroep op Amazon. Het aanbod varieert ‘van waterkokers tot jeukremedies’, aldus Bloomberg. Geholpen door groeigeld, begeleiding, technische ondersteuning en betere inkoop- en logistieke condities moeten ze vanuit de spreekwoordelijke garage het wereldpodium op. Er lijkt sprake van goudkoorts. “Amazon sellers are salivating right now because all of these investors are lining up around the block to buy them”, citeert Bloomberg James Thomson, een voormalige Amazon-directeur die nu verkopers adviseert. “Many many more aggregators will emerge before this starts to slow down.” Of, zoals voorman Sebastian Rymarz schreef in het funding statement van Heyday: “We’re in the early days of a tectonic shift toward marketplace commerce. Just as the last decade saw the rise of Warby Parker, Dollar Shave Club and other digitally native vertical brands, this decade will see the rise of a new generation of marketplace-native brands.”
Marketplace Pulse zette 48 aggregators op een rij. It’s huge.
Wat me deze maand verder opviel, is dat …:
1. … branchevereniging VIA, waarin IAB Nederland is opgegaan, een duidelijk en lezenswaardig ‘E-commerce & Marketplaces Playbook’ heeft opgeleverd over marketplaces, waar Coolblue ook weer onder wordt geschaard.
2. … Coolblue (goed voor 1,99 miljard euro omzet en 114 miljoen euro winst in 2020 #ebitda) dit jaar waarschijnlijk genoteerd wordt aan de Euronext, waarna Pieter Zwart meerderheidsaandeelhouder blijft. Hij zegt ook te blijven ondernemen, alleen is niet duidelijk waar.
3. … “Being the CEO of Amazon is a deep responsibility, and it’s consuming”, aldus Jeff Bezos, die de dagelijkse leiding overdraagt aan Andy Jassy maar betrokken blijft. “Keep inventing, and don’t despair when at first the idea looks crazy”, geeft Bezos het personeel mee. “Remember to wander. Let curiosity be your compass. It remains Day 1.”

4. … Met HeyHo een laagdrempelig Nederlands platform is gelanceerd om gereedschap te huren. Niet van een buurman à la Peerby, maar van ‘klusmaat’ HeyHo zelf. Aan huis geleverd, zonder borg en zonder deadline. “Huren zonder boelshit”, definieert medeoprichter Bram Mutsaers (bekend van Twinkle100-snelgroeier HBL Online) fijntjes op Mixonline.nl.
5.. … Nederland zijn toppositie op de lijst met ontwikkelde e-commerce landen kwijt is geraakt aan Zwitserland, blijkens de nieuwe B2C E-commerce Index van VN-orgaan UNCTAD. Met stip op 3: Denemarken.
6.. … China, 55e op de UNCTAD-lijst, het eerste land lijkt te worden waar de meerderheid van de retailbestedingen online zal worden gedaan. En wel dit jaar, afgaande althans op eMarketer. Het online aandeel in China wordt begroot op 52,1 procent. Met een daarbij vergeleken toch schamele 19,1% komt Denemarken als eerste EU-land in beeld.
7.. … Unilever groter is dan bol.com online.Het levensmiddelenconcern zag zijn e-commerce omzet afgelopen jaar met 61% toenemen, tot circa 4,5 miljard euro, wereldwijd geboekt in zowel b2b als b2c als b2b2c. Dat is, toch even ter vergelijking, meer dan het handelsvolume van bol.com vorig jaar. De online verkoop tekende voor 9% van Unilevers (geslonken) totaalomzet, in beauty is het aandeel al groter dan 50%.
Op woensdag 31 maart verschijnt er weer een nieuwe AvO-bode. Het archief vind je hier.
Tot de volgende bode!